Süt: Alüminyum eşyaları, süt ve su karışımı olan bir tencerenin içinde kaynatın. Kaynatma işleminden sonra temiz bir bezi sütlü su karışımına batırın. Alüminyum yüzeyleri bu bezle sildiğinizde, kir ve lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.
Kararan bölgelere limon suyu ve tuz karışımını sürün, biraz ovalayın ve sonra iyice durulayın. Alaşım alüminyumun kararmasını gidermek için özel alüminyum temizleyici ürünler kullanabilirsiniz. Bu ürünleri kullanmadan önce talimatları dikkatlice okuyun ve güvenlik önlemlerini alın.
Öncelikle, yanık lekelerini hafifçe çıkarabilmek için tepsinin sıcak suyla doldurulması önerilir. Ardından, kabartma tozu ve suyu karıştırarak oluşturulan macunu yanık alanlara sürün. Birkaç saat boyunca bekletin ve ardından tepsinizi temiz bir bez veya süngerle silin.
Bu yöntemi uygulamak için öncelikle yanmış tencere ya da tavaya 1 yemek kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin ve bu şekilde yarım saat bekletin. Bu süre sonunda tencerenizi çok zarar vermeyen bir sünger yardımı ile fazla bastırmadan ve ovarak temizleyin.
Yarım su bardağı beyaz sirke bir su bardağı su ile karıştırılarak bir sprey şişesine doldurulur. Karışım çelik tepsi üzerine sıkılır ve bir mikrofiber bezle silinir. Sirkeli su, çelik üzerindeki lekeleri ve kiri çözer ve parlak bir yüzey sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
Su ve bulaşık deterjanı karıştırılmış bir kabın içine küçük metal eşyaları koyup biraz bekletilir. Çizilmelere engel olmak için yumuşak bir fırça yardımı ile fırçalanır. Metaller durulanır ve yumuşak bir bez yardımı ile kurutulur. Bu yöntem metallerin yüzeyindeki kullanıma bağlı kirleri ve kararmaları temizlenir.
Limon Tuzu Kullanarak Temizleme
Yanık tencere, limon tuzu ile rahatlıkla temizlenmektedir. Limon tuzu, su ve biraz sabunla karıştırılır. Karışım, bir kaşık veya sünger yardımıyla tencereye uygulanır. Birkaç dakika bekledikten sonra, tencere bir süngerle silinir veya çalkalanarak temizlenir.
Çaydanlığa yarım litre su, karbonat, tuz ve sirke ekleyip bu karışımı kaynatabilirsin. Kaynama işlemi bittiğinde içini sert olmayan bir ürünle ovalamalısın, böylece kararma ve yanıklardan kurtulacaksın. Son olarak duru su ile çalkalayarak demlik içi temizleme işlemini bitirebilirsin.
Yanmış tavanın içine su doldurduktan sonra sirkeyi ilave etmelisiniz. Kapağını kapatıp sirke ve su kaynayana kadar ocakta bırakmalısınız. Ardından ocaktan aldığınız tavaya karbonat eklemelisiniz. Tava ılıdıktan sonra sünger yardımıyla lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
- Yanmış olan yerin yarısı dolacak şekilde su doldurunuz. Tablet şeklindeki bulaşık makinesi deterjanından ekleyiniz. 10 dakika kaynatınız ve bir gece beklettikten sonra durulayınız. Yanıkların geçtiğine şahit olacaksınız.
Kısa sürede parladığını görebilirsiniz. Süt: Alüminyum eşyaları, süt ve su karışımı olan bir tencerenin içinde kaynatın. Kaynatma işleminden sonra temiz bir bezi sütlü su karışımına batırın. Alüminyum yüzeyleri bu bezle sildiğinizde, kir ve lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.
Ciltte meydana gelen yanıklardan sonra oluşan yanık izleri için antibiyotik merhemler, yanık kremi, ağrı kesici, aloe vera jeli, masaj ve basınç terapisi, lazer terapisi ve çok şiddetli durumlarda ameliyat yöntemi tercih edilir. Yanık izine iyi gelen durumlar şu şekildedir: Antibiyotik merhemler.
Alüminyum, havadaki oksijenle doğal olarak bir reaksiyona girer ve yüzeyinde koruyucu bir oksit tabakası oluşturur. Bu tabaka, son derece ince olmasına rağmen, alüminyumun alttaki kısımlarını daha fazla oksitlenme ve korozyondan korur.
Hepsinde farklı materyal bulunur. Cam, alüminyum, silikon ve döküm olarak ayrılırlar. Ağır yemekler için döküm tepsi kullanabilirisiniz veya yemeklerin tepsiden kolayca temizlenmesi için silikon tepsileri tercih edebilirsiniz.
Alüminyum ve Çelik Karşılaştırma
Paslanmaz çelik demir, krom, nikel, manganez ve bakırdan yapılmıştır ve korozyona karşı direnci fazladır fakat alüminyum, yüksek oksidasyon ve korozyon direncine sahip olduğu için aşırı asidik ve baz ortamlarda hızlı bir şekilde paslanma gösterebilir.
Çaydanlığın dış yüzeyinde renk solmaları, ocak yanıkları ya da başka türlü lekeler varsa bir kap içerisinde karbonat ve sirkeyi karıştırarak bir karışım elde edilir. Yanmış çaydanlık parlatma işlemi için ister fırça isterseniz de sünger yardımı ile çaydanlığın dış yüzeyi bu karışım ile ovalanır.
Diğer temizleme yöntemi ise; yanmış çaydanlığa bir miktar bulaşık deterjanı koyun. Biraz karbonat ekleyin ve tüm yanık yüzeyi geçecek kadar sıcak su ekleyin ve soğumaya bırakın. Bulaşık telini kullanarak çaydanlıktaki tüm yanık izlerini giderin, ardından sabun ve suyla iyice yıkayın.
Yanmış çaydanlığın içini temizlemek için, önce yarım litre su doldurun. Ardından suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyin. Daha sonra yarım bardak sirke ekleyerek karışımı çaydanlıkta kaynatın. Kaynama işleminden sonra suyu dökün ve ılımasını bekleyin.
6) Alüminyum Folyo
Tencerenizin yanmış kısımlarının üzerine bol miktarda kabartma tozu serpin ve üzerine biraz su ekleyin. Ardından bir miktar alüminyum folyoyu buruşturun ve tencerenizdeki tüm yiyecek parçaları ile lekeli alanlar temizlenene kadar iyice ovalayın. Son olarak da tencereyi sabunlu ılık suyla yıkayın.
Karbonat ve su, tencerenin yanık olan kısmını tamamen kaplayacak şekilde bir çözelti oluşturmalıdır. Oluşturulan karbonatlı su karışımı, tencere içerisinde birkaç saat bekletilir. Bu süre zarfında karbonat, yanık lekeleri üzerinde etkili olur ve bu lekelerin yumuşamasını sağlar.
Alüminyum nasıl temizlenir? Alüminyum tavaları temizlemek için öncelikle karbonat ve su ile kalın ama akışkan kıvamlı bir macun oluşturulması gerekir. Oluşan bu macunu tavanın üzerine yayın ve alanları olabildiğince kalın şekilde kaplayın. Yumuşak kıllı bir fırça ya da sünger ile tavayı fırçalayın.
Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz. Paslanmaz çeliğin doğru şekilde parlatılması, cihazı iyice temizlemenize ve daha fazla çizilmesini önlemenize yardımcı olacaktır.
En basit temizleme yöntemi olan solventle silme yönteminde kesinlikle benzin ve benzeri yakıtlar kullanılmamalıdır. Zira bu tip yakıtlarda bulunan yağ ve kükürt türevleri boyanın yüzey adhezyonunu düşürür. Yüzey temizliği aşağıdaki yöntemlerle yapılmaktadır.
korkulukları, trabzanlar, metal aksesuarlar başlıca kullanım alanlarıdır. Temiz bir bez ya da sünger yardımıyla yüzeye yayılır, oval hareketlerle metale iyice yedirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri