DÜNYADA YAP-İŞLET-DEVRET UYGULAMALARI Filipinler, Malezya, Pakistan, Tayland gibi ülkelerde altyapı yatırımlarında kıta Avrupa'sında, İngiltere, ve Avustralya' da kamu imtiyazı adı altında uygulanmaktadır(6).
Yapılacak sözleşmeler en fazla 49 yıllık olabilecektir.
Türkiye'de ise Yap-İşlet-Devret Modeli bir altyapı finansman modeli ola- rak 3396 sayılı “Bazı Yatırım Ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçeve- sinde Yaptırılması Hakkında Kanun” ile 13 Haziran 1994 tarihinde Resmi Ga- zetede yayımlanarak hayata geçmiştir.
En basit şekilde özelleştirme modeli olarak kabul edebileceğimiz bu modelin tarihi temeli Osmanlı imparatorluğu, Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerin 19. Yüzyılda başlattıkları kamu imtiyazlarının devredilmesi sistemidir.
Başka bir anlatımla yap işlet devret modeli, kamu hizmetlerinin kurulması ve işletilmesi yönünde yapılmış projelerin uygulanmasında, devletin mali imkânlarının yeterli olmaması nedeniyle ortaya çıkan özel hukuk sözleşmesidir.
İlgili 19 soru bulundu
Türkiye'de kamu özel ortaklığı alanında yap-işlet-devret, yap-kirala-devlet, yap-işlet ve işletme hakkı devri gibi modeller uygulamaktadır. Sağlık sektöründe yapılan şehir hastaneleri ve sağlık kampüslerinde yap-kirala-devret modeli kullanılmaktadır.
İstanbul Havalimanı'nı inşa eden ve 25 yıl boyunca işletecek olan İstanbul Grand Airport'un (İGA) CEO'su Kadri Samsunlu, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, yapılan yatırımın "ciddi bir kısmının" yer hareketleri için harcandığını söyledi.
Birisi Marmaray, diğeri Avrasya Tüneli. Marmaray'ı devlet bütçesiyle yaparken, Avrasya'yı Yap-İşlet-Devret sayesinde AYNI ANDA yapabildik. Sonuç; Marmaray'da: 616 bin, Avrasya Tüneli'nde: 60 bin Günlük Geçiş var.
İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasya Tüneli kamuya devredilecek. Yap-işlet-devret modeliyle 1 milyar 245 milyon dolarlık bir yatırımla 22 Aralık 2016'da hayata geçirildi. Tünelden 2017 yılında 15.6 milyon, 2018 yılında ise 17,5 milyon araç geçti.
Başkentin mimari zenginliğine zenginlik katacak mimari projeye sahip Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından ilk defa Yap-İşlet-Devret modeli ile inşa edildi.
24 ay süreceği açıklanan yenileme çalışmaları gecikmelerden dolayı altı yıla kadar çıkmış ve 12 Mart 2019'da hizmete girmiştir.
YİD Kanunu Madde 2 uyarınca, belediyeler dahil olmak üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının “çevre kirliliğini önleyici” yatırımları YİD modeliyle gerçekleştirmesi mümkündür. Yeni getirilen Ek Madde 3 ile öncelikle “çevre kirliliğini önleyici” yatırımların kapsamı açığa kavuşturulmuştur.
Otoyolun bu kesimi 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile tarafından işletilecek ve Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecektir. Otoyol güzergâhında yaban hayvanları için ekolojik köprü yapılmıştır.
Köprünün işletmesi kaç yıl sürecektir? 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu'nun yapım dahil toplam süresi 16 yıl 2 ay 12 gün olup, bu süre sonunda 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecektir.
Yap-İşlet-Devret, Yap-İşlet-Kirala-Devret
25 yıl boyunca devlet kira ödüyor şirketlere. Burada çok çarpıcı unsurlar var. Yapılan yatırımın kendini amorti etme süresi 3-4 yılı geçmiyor. Geriye kalan 20-21 yıl boyunca ise kamu kaynaklarından, yatırım bedelini kat kat aşacak tutarlarda kiralar ödeniyor.
Projeyle birlikte yılda 650 milyon dolar ulusal tasarruf sağlanması hedeflenmiştir. 2022 yılının ilk yarısında zamandan ve akaryakıttan tasarruf edilen miktar 3 milyar lirayı bulmuştur. Köprünün maliyeti 1,4 milyar dolar olmuştur.
Marmaray projesinde, batırma tüp tünellerin parçaları Tuzla'daki Devlet Limanlar ve Hava Meydanları'na ait limanda imal edildi. Uzunlukları 98,5 metre ile 135 metre arasında değişen 11 tünel parçasının birleştirilmesiyle Boğaz'ın altında 1,4 km uzunluğunda batırma tüp tünel inşa edildi.
ATAŞ, Avrasya Tüneli Projesi'nin finansman, inşaat ve yaklaşık 25 yıl boyunca işletmesinden sorumludur. Türkiye'den Yapı Merkezi ve Güney Kore'den SK E&C şirketleri, ATAŞ'ın iki eşit ortağıdır. İki şirketin global deneyimi, Avrasya Tüneli'ne güç katıyor.
Katar Yatırım Fonu, (Qatar Investment Authority-QIA), Avrasya Tüneli'nin yüzde 50 ortağı olan Güney Koreli SK Grup şirketinin bir kısım hisselerini alıp Avrasya Tüneli'ne ortak oldu.
Yüksek hızlı trenler, konvansiyonel trenler, kent içi banliyö trenleri, Marmaray, Başkentray TCDD Taşımacılık tarafından işletilmektedir. Araç filosu ve bu araçların temini de TCDD Taşımacılık'ın sorumluluğundadır.
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
Çin'den yola çıkıp Kars üzerinden Türkiye'ye giriş yapan tren, Marmaray'ı kullanarak Avrupa'ya geçen ilk yük treni oldu. Çin'in Şian şehrinden yola çıkan China Railway Express (Çin Demiryolu Ekspresi), Ankara'da yetkililer tarafından uğurlanmasının ardından Marmaray hattına giriş yaptı.
İhaleyi 22,152 milyar euro ile Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) kazandı. 6 saat süren 96 turlu ihaleden devlete KDV dahil 26 milyar 142 milyon euro gelir çıktı.
İGA'nın yüzde 55'lik hissesi Kalyon Holding, yüzde 45'lik hissesi Cengiz Holding bünyesinde bulunuyor. Kadri Samsunlu, İGA'da Yusuf Akçayoğlu'nun istifasının ardından 2018 yılında göreve gelmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri