1. Bir Müslüman oruç borcuyla vefat etmişse, yakın akrabaları onun bu borcunu mutlaka kapatmalıdır. 2. Bazı âlimlere göre, ölen kimsenin tutamadığı oruçları en yakın akrabaları tutabilir.
Hadisten Öğrendiklerimiz. Bir Müslüman oruç borcuyla vefat etmişse, yakın akrabaları onun bu borcunu mutlaka kapatmalıdır. Bazı âlimlere göre, ölen kimsenin tutamadığı oruçları en yakın akrabaları tutabilir.
Fetva Kurulu "Hastalık ve seferilik durumunun devam etmesi nedeniyle kaza imkânı bulamadan vefat edenlerden oruç sorumluluğu düşer. Bu kimseler için herhangi bir şey yapılmaz." diye belirtti. İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Vefat edenin yerine oruç tutulur mu?" sorusuna yanıt verdi.
Hayalhanem - "Oruçlu iken ölene, kıyamete kadar oruç tutmuş gibi sevap yazılır." | Facebook.
Ölen kimse, fidyeyle ilgili vasiyette bulunmuşsa yakınları onun terekesinden oruç borçlarını öderler. Ancak vasiyet etmemişse yakınları fidye borcunu ödemek zorunda değildir.
İlgili 18 soru bulundu
Cevap: Hayır, kasten tutmadığınız oruçlar için yapacağınız tek şey vardır: Tevbe etmek, Allah'tan af dilemek ve bundan böyle dini görevlerinizi aksatmadan yapmak. Kasten kılınmayan ve tutulmayan namazların ve oruçların kazası yoktur. Geçen geçmiştir. Tevbe ederseniz Allah o hatalarınızı, günahlarınızı siler.
Bir kişinin ölüm halinde tüm hak ve borçları mirasçılarına geçer. Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar.
Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar, kazayı gerektirir. Bu fiili işleyen kimselerin bozmuş oldukları orucu kaza etmekle yetinmeyip ayrıca tövbe etmeleri de gerekir.
Cuma günü ölen Müslümana kabir azabı olmaması, Allahü teâlânın bir ihsanıdır, bu nimeti dilediğine verir. Buna kimse itiraz edemez.) (Cuma günü günah işlemeden geçerse, diğer günler de selametle geçer.)
Ramazan ayında ya da Cuma günü vefat eden kabir azabından kurtulur diyemeyiz. Bu, Allahu Teala'ya kalmıştır. Kişi istikamet üzere ölürse cenneti kazanır ve onur içinde mükafatlanır. Şayet günah içinde ölürse tehlike içindedir.
Tutamadığınızı tahmin ettiğiniz günlerin orucunu kaza edersiniz. Bu sebeple eğer kaza borcunuzun on gün olduğunu zannediyorsanız, on gün oruç tutarsınız. On günden fazla veya az olduğunu zannediyorsanız, zannınıza göre hareket ederek oruç tutarsınız.
Efendimiz sahabeye vefat eden yakınları için oruc, hac, zekat, adak borçlarını onlar adına yapmaya ya da onlar adına fidye vermeye izin vermiştir. Bazıları bu ibadetlere namazı da ekleyip vefat edenin namaz borçlarını da fidye ile ödemeyi ihdas etmişlerdir.
Eğer nafile orucunuzu bozma durumunda kaldıysanız; orucun yerine kaza orucu tutabilirsiniz. İstenmeyen durumlardan dolayı nafile orucunu tutarken orucunuz bozulabilir. Erkeklerin hastalık, stres ya da kaza gibi durumlar yaşaması halinde nafile orucu da bozulabilir.
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir.
Mübarek gün ve gecelerde yapılan amel ve ibadetlerin sevabı, diğer günlere göre daha fazla olacağı gibi, o vakitlerde ölen mü'minler de ayrıca Cenab-ı Hakkın af ve mağfiretine nail olurlar.
Ramazanda ölen kimse hakkında bir rivayet bilmiyoruz ancak cuma günü ölen kimse hakkında rivayet bulunmaktadır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulur: “Bir Müslüman cuma günü veya gecesi ölürse Cenab ı Hak onu kabir fitnesinden (sualinden ve azabından) kurtarır.” (Tirmizî, Cenâiz: 73; Müsned, 2: 176.)
Bu açıdan kabir hayatını, sorgu suali, mükafat veya cezayı toprağa konulan cesede bağlamamak gerekir. İnsan öldükten sonra, insan ruhu âlem-i berzaha gider. Berzah âleminde kişi sorgu meleklerinin sorularıyla gözünü açar. Yani kabirde sorgu ve suâl insan öldüğü anda başlar.
İlk olarak Ruman adlı bir melek, amel defterini oluşturmak için kabre gelir, sonra “Nekir ve Münker” veya “Beşir ve Mübaşşir” adlı iki melek kabre gelerek ölünün inanç ve yaptıkları ameller hakkında ölüyü sorguya çekerler. Vahşet namazı gibi bazı ameller, bu gece ölü için yaşanacak zorlukların hafiflemesine neden olur.
Münker ve Nekir melekleri ölen kişinin kabre koyulmasından hemen sonra sorgu için gelecekleri ayet ve hadislerde bildirilmektedir. Hadisi şeriflerde ölen kişinin sorgusunun kurbanda bir hayvanı kesip parçalanması kadar sürede gerçekleşeceği hakkında rivayetler bulunmaktadır.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Eğer erkeklik uzvu, kadının fercine girmemiş ve meni gelmemişse, orucunuz sahihtir ve size de bir şey gerekmez. Mezînin akmasına gelince, âlimlerin iki görüşünden en doğru olanına göre mezî orucu bozmaz.
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. Cünüp olmayı gerektiren hâl ister oruca başlamadan gerçekleşmiş olsun ister ihtilam olma şeklinde oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir.
Kendilerinden meninin çıkmamasından emîn olmaları şartıyla, Ramazan ayının gündüzünde) karı-kocadan her birinin diğeriyle oynaşıp şakalaşması câizdir. Erkeğin, hanımıyla olan bu oynaşmasından veya tenine dokunmasından kendisinden mezinin çıkmasıdır ki bu durumda onun orucu bozulmaz.
Ölen kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçer. Miras devir işlemleri tamamlandıktan sonra söz konusu borç artık doğrudan yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Bu nedenle ölen kişinin borcu geri ödenir.
Vefat eden kişinin TC kimlik numarası üzerinden sorgulama yapıldığı noktada kişiye tanımlı bir e-devlet oturumunun mevcut olmadığı görülür. Çünkü ölüm gerçekleştiği andan itibaren kişilerin e-devlet sayfaları kapatılır. Kişinin kullanmış olduğu aktif bir e-devlet hesabı olsa dahi bu sisteme giriş gerçekleştirilemez.
Kredi borcu henüz bitmeden vefat eden bir kişi hayat sigortası yaptırmamışsa yasal varisleri tüm borçlarını üstlenmek durumundadır. Çünkü miras durumlarında yapılan dağıtım, borçlanmada da geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri