Yapı Kayıt Belgesi bedeli; 150.000 TL (50.000 + 100.000) x 0,03 = 4.500 TL olarak hesaplanacaktır. Yapı Kayıt Belgenizi aldınız ancak kat mülkiyeti tapumu da alayım derseniz. Aşağıdaki evraklar ile beraber 4.500,00 TL daha ödemeniz gerekecektir.
Yapı Kayıt Belgesi bedeli, arsanın emlak vergi değeri ile yapı yakla- şık maliyeti4 toplamı üzerinden ko- nutlarda %3, ticari kullanımlarda %5 oranında hesaplanarak kentsel dönüşüm projelerinde kullanılmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı hesabına ödenmesi gerekmektedir.
MADDE 5 – (1) Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranındadır.
Yapı kayıt belgesi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilirken e-devlet uygulaması üzerinden bu belge alınabilir. Devletle vatandaş arasındaki imar mevzuatına aykırı olduğu halde fiilen kullanılan binaların kayıt altına alınmasına yardımcı olan çeşitli uygulamalardan yararlanılır.
Yapı kayıt belgesi, yapının yıkılma riskini ortadan kaldırarak elektrik, doğalgaz ve su bağlantısının yapılmasını sağlamakta ve binayı yasal olarak sisteme kaydetmektedir. Yapı kayıt belgeli bir bina satın alınırsa bina için yapı kullanma izin belgesi alınabilir, yapıda güçlendirme yapılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Karardan da anlaşılacağı üzere Yapı Kayıt Belgesi alınan yapının yıkılması ve para cezası verilmesi mümkün değildir. Çünkü Yapı Kayıt Belgesinin varlığına, yasal sonuçlarına ve bu belgenin vermiş olduğu binanın yıkılamayacağı garantisine güvenerek taşınmazı satın alan kimse bu taşınmazı iyi niyetle iktisap etmiştir.
Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir.
İskân alınmayan ve/veya iskân alınmaya uygun olmayan bir binanın ekonomik bir değeri bulunmamaktadır. f. Bu durumda, eğer sözleşmede iskân alınması kararlaştırılmış ve iskân alınmamışsa yüklenicinin edimini ifa ettiğini kabul etmek mümkün olmayacaktır.
Yapı kayıt belgesi başvurusu için muvafakat gerekmemekte olup maliklerden birinin başvurusu yeterli olacaktır. Ancak kat mülkiyetine geçilmek istenirse tüm maliklerin muvafakati gerekmektedir.
İmar Barışından Faydalanmak İçin Ödenecek Miktar
Daha önce de belirtildiği üzere, yapı kayıt belgesi almak için, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti üzerinden, konutlar için %3 oranında, işyerleri için ise % 5 oranında bir ücret alınacaktır.
a) Yapı Kayıt Belgesi Ruhsat Yerine Geçer Mi? Yapı kayıt belgesi, inşaat ruhsatı yerine de geçmez. Yani yapı kayıt belgesi alınmış bir yapıda tekrar inşaat yapılmak isteniyorsa, usulüne uygun olarak inşaat ruhsatı alınması gerekir.
Yapı kayıt belgesi e-devlet sistemi üzerinden görüntülenerek kaydedilebilecektir.
Dolayısıyla 31.12.2022 tarihine kadar yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar yapı sahiplerinin 3 Mayıs 2023 tarihine kadar başvurmaları ve belirlenecek kayıt bedelinin 30 Mayıs 2023 tarihine kadar ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilerek hukuka uygun hale getirilecektir.
Dilekçe ve evraklar hazırlandıktan sonra imar durum belgesi harcı ödenir. Bu harç her sene yenilenir ve o sene bulunan harcı öğrenmekte fayda var. 2021 için bu ücret 66 Türk lirasıdır.
İmar Barışı ödemeleriniz için İnternet Bankacılığı, VakıfBank Mobil ve tüm şubelerimizle yanınızdayız. İmar Barışı ödemelerinizi İnternet Bankacılığı, VakıfBank Mobil ve tüm şubelerimizden yapabilirsiniz.
2-) Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlar mı? - Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. - Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.
Yapı kayıt belgenizi aldıktan sonra ikinci aşama olan tapuya tescil işlemi yapılması gerekmektedir. Yapı Kayıt Belgenizi aldıktan sonra tapuya müracaat etmeden önce bazı evraklar hazırlatmanız gerekiyor. Hazırlatmanız gereken evrakların neler olduğu yapının özelliklerine göre değişiklik gösterecektir.
f- 3194 sayılı İmar Kanunu'nun Geçici 16. maddesinin 5. fıkrasında da benzer şekilde; Yapı Kayıt Belgesi alan yapılarda yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kat mülkiyeti tesis edilebileceği düzenlenmiştir.
Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.
Yapı kayıt belgesi malikinin kişinin yapı kayıt belgesi aldığı taşınmazın satışı sonrası devir işleminin yapılabilmesi için yapı satışını gösterir belge, alıcıya ait TC kimlik numarasını gösterir belge, adres ve iletişim bilgileriyle Valiliğe (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne) başvurulması gerekiyor.
İmar affı kanunu kaçak, ruhsatsız, iskansız projesine ve imara uygun olmayan ev, işyeri yani her türlü bina, kooperatif ve gecekondunun kayıt altına alınarak vatandaş ile devlet arasındaki mülkiyet sorununu kalıcı olarak çözüme kavuşması amacı ile yürürlüğe girmiştir.
Bankalar konut kredisi için yapı kayıt belgesi getiren kişilerin başvurularını kabul edecek. Bu sayede artık imar affı hakkından yararlanarak yapı kayıt belgesi alan kişiler yapı kayıt belgesi ile kredi çekebilecek.
Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskân alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun veya arsa hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir.
Daire, ofis, depo, dükkân, mağaza gibi taşınmazlara verilir. İskân aldıktan sonra kat irtifakının mutlaka kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. Kat mülkiyeti zorunlu olduğu için kat mülkiyetli olmayan ev ve binalar cezai yaptırımlarla karşılaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri