Bu tetkik tek bacak için yaklaşık 30 dakika sürer. İki bacak için yapıldığında yaklaşık 1 saat kadar zaman alan, uzun bir tetkiktir. Her bacakta çok sayıda toplar damar mevcut olup, bunların herbiri, kasıltan ayak bileği düzeyine kadar santim santim taranmalıdır.
Varis, damar tıkanıklığı, atar damarların daralması gibi rahatsızlıklar bacak ultrasonu sayesinde kolaylıkla görüntüleniyor ve teşhisi kolaylaşıyor. Uzmanlar özellikle bacaklarda yaşanılan damar tıkanıklıklarına dikkat çekiyor.
Hekim, incelenecek alana az miktarda jel uygular ve probu bu yüzeye koyar. Jel, prob ile vücut arasında su bazlı bir kayganlaştırıcı ortam oluşturur. Ultrason görüntüsü, bilgisayar monitörüne benzeyen bir video görüntüleme ekranı üzerinde eş zamanlı olarak izlenir.
Ultrason Kaç Dakika Sürer? Ultrason işlemi genellikle 15-45 dakika sürmektedir. İşlemler radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Bazı hallerde ise ultrason eğitimi almış pratisyen hekimler, doğum hemşireleri (ebeler) ve fizyoterapistler de ultrason çekebilir.
Bu işlem yaklaşık olarak 30 dakika 1 saat arası sürebilir.Doppler ultrason sonuçlarının ne zaman çıkacağı ile ilgili işlem sonrasında size bilgi verilir. Sonuçlardaki görüntüler sizin için bir şey ifade etmeyebilir. Bu nedenle doktorunuz size görüntüleri açıklayacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Kasıktan başlayarak ayak bileğine kadar tüm toplardamarlar incelenir. Bunun için hastanın bacağına jel sürülür ve ultrason cihazının başlığı cildinin üzerine dokundurulur. İnceleme hiç acı vermez. Renkli doppler yöntemiyle bacak içindeki toplardamarlar renkli olarak görülür.
Transvajinal yani alttan ultrasonda ise tam aksine hastadan idrarını yapması istenir. Bu ultrasonda hastanın aç ya da tok olması fark etmiyor.
Varis renkli Doppler ultrasonografisi nasıl yapılır? İnceleme hasta yatarken ve ayaktayken olmak üzere kasıklardan ayak bileklerine kadar yapılmalıdır; ek olarak hastanın karın bölgesinin de incelenmesi gerekebilir. İncelenen bölgelerdeki toplardamar sistemi taranarak değerlendirilir.
Ultrason sonuçları; işlemden hemen sonra çıkmaktadır. Ultrason sonuçlarının gerekli tedavi planlamasının yapılabilmesi için doktor değerlendirmesine sunulması gerekmektedir.
Renkli ultrason (doppler) sonucu ne zaman çıkar? Renkli ultrason sonucu, işlemden hemen sonra çıkmaktadır. Sonuç uzman hekimler tarafından değerlendirilerek tedavi planlaması yapılmaktadır.
Damar ultrasonunda; damar tıkanıklıkları, kalp kapağı problemleri, kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, damar daralması – genişlemesi, kan akışındaki bozukluklar ve daha birçok sağlık problemleri görüntülenebiliyor. Monitöre yansıyan görüntüler renkli olduğundan doktorlar görüntüleri daha iyi yorumlayabiliyor.
Doppler Ne için Kullanılır? Bu görüntüleme yöntemi bazı hastalıkların teşhisi için kullanılmaktadır. Bu hastalıklar arasında damar tıkanıklıkları, bacak kan damarlarındaki akış bozuklukları, kalp kapak sorunları, damar tıkanıklığı ve damar daralması gibi daha bir çok rahatsızlık sayılabilmektedir.
Varisli damarların renkli doppler ultrason ile incelenmesi gereklidir. Bu işlemi de radyoloji uzmanları yapabilir.
Ultrason genellikle özel bir ön hazırlık istememektedir. Görüntülemesi yapılacak bölgeye göre açlık ya da mesanenin dolu veya boş olması istenebilir.
Varisli damarların renkli doppler ultrason ile incelenmesi gereklidir. Bu işlemi de radyoloji uzmanları yapabilir. Zira ultrason cihazını kullanma konusunda uzman olan doktorlar radyoloji uzmanlarıdır.
Fizik tedavi kapsamında kullanılan Ultrason terapide amaç, uygun frekanstaki ses dalgalarının ilgili dokuya gönderilerek, dokuda lokal ısı artışı, mikro masaj ve kavitasyon etkisi görmektir. Modern cihazlardaki başlık aparatlar sayesinde elektrik enerjisi ses enerjisine çevrilerek dokuya iletilir.
Ultrasonografi en çok sıvı içeren organların ve yapıların incelenmesinde yararlıdır. Ultrasonda katı ve hava dolu yapılar (kemik ve akciğer gibi) çok fazla sıvı içermediklerinden iyi görünmezler. Normal yapılar içindeki bir tümör ya da kist, ses demetlerini farklı yansıttığı için farklı yapıda gözlenir ve tanı konulur.
Mamografi, meme kanserinin erken teşhisinde kullanılabilecek, meme röntgeni olarak da bilenen en önemli görüntüleme yöntemi olarak öne çıkar. Meme ultrasonu ise günümüzde radyasyon riski olmadan meme dokusundaki çoğu durumu ortaya çıkarabilen ses dalgaları ile çalışan, radyasyon içermeyen bir uygulamadır.
Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır.
Varisler Kimlerde Görülüyor? Kadınlarda erkeklerden daha sık görülüyor. Kalıtımsal, yani ailesinde varis olanlarda daha sık görülüyor.
Varis; radyoloji uzmanı tarafından renkli doppler ultrason eşliğinde yapılan muayene ile teşhis edilir. Varis muayenesi esnasında radyoloji uzmanı hastayı ayağa kaldırarak ayakta doppler ultrason yapar. Bacak toplardamarlarındaki kan akışı bu şekilde tespit edilir.
Karın bölgesine batın denilmektedir. Tüm Batın Ultrasonu (Abdomen USG) Ankara karnın üst ve alt yarısındaki tüm organların incelenmesine verilen isimlendirmedir. Tüm batın ultrasonu, aç karnına ve idrar kesesi dolu iken yapılır!
Varisi teşhis etmek için gözle ya da elle varis muayenesi mümkün değildir. Bu nedenle varis muayenesi yapılırken renkli doppler ultrason kullanılması gerekir. Bu nedenle de işlemin bir Radyoloji Uzmanı tarafından yapılması gereklidir.
Doppler Ultrason yapılırken ağrı duyulmaz. Çünkü işlem sırasında sadece ultrason probundan çıkan ses dalgaları mevcuttur. Bu ses dalgaları görüntülenmek istenen bölgeye gönderilir ve ultarson probu tarafından çarpıp dönen dalgalar algılanıp cihaz tarafından işlenir. Bu şekilde görüntüleme elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri