Söz konusu hüküm uyarınca zamanaşımı süresi zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrenmesinden itibaren 2 yıl ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren 10 yıldır.
Yapı malikinin sorumlu tutulabilmesi için de zararla yapım bozukluğu veya bakım eksikliği arasında illiyet bağının kurulması aranır. Kanun, malike kurtuluş kanıtı getirmek suretiyle sorumluluktan kurtulma imkânı tanımadığı için malik ancak illiyet bağının kesildiğini ispatlarsa sorumluluktan kurtulabilecektir.
Yapı malikine ilişkin sorumlulukları düzenleyen 69 ve 70. maddeler ise özen sorumluluğu alt başlığı altında irdelenmektedir. Kanunun sistematiğinin yapı malikinin sorumluluğunu bir kusursuz sorumluluk hali olarak öngördüğü açıktır.
Davalı malikin sorumluluğu “kusursuz sorumluluk” olmasına göre, eğer zarar bina ve yapıdan kaynaklanmışsa, yapımdaki bozukluktan veya bakım eksikliğinden dolayı bir kusuru bulunmadığını ileri süremeyecektir.
MADDE 69- (1) Bir binanın veya diğer yapı eserlerinin maliki, bunların yapımındaki bozukluklardan veya bakımındaki eksikliklerden doğan zararı gidermekle yükümlüdür. (2) İntifa ve oturma hakkı sahipleri de, binanın bakımındaki eksikliklerden doğan zararlardan, malikle birlikte müteselsilen sorumludurlar.
İlgili 42 soru bulundu
Taşınmaz malikinin sorumluluğu Türk Medenî Kanunu (TMK) md.730'da düzenlenmiş bir kusursuz sorumluluk halidir.
Yapı eseri maliki kurtuluş kanıtı getiremez. Yalnızca illiyet bağı yoksa sorumluluktan kurtulur. Yapı eseri malikinin sorumluluğu için bulunması gereken genel şartlar; zarar, uygun illiyet bağı ve hukuka aykırılıktır.
Ev başkanı, aile içi düzen ve kontrolü sağlamanın yanında, aile içindeki küçüklerin, kısıtlıların, akıl hastası veya akıl zayıflı olanları üçüncü kişilere karşı verdikleri zararlardan, sorumluluğunu kaldıracak kurtuluş kanıtı getirememek şartıyla kusursuz olarak sorumlu tutulmuştur.
Kusursuz sorumluluk halleri, TBK 65. madde ve devamında düzenlenmiştir. Bu durumlar, hakkaniyet sorumluluğu, özen sorumluluğu ve tehlike sorumluluğudur. Bu hallerin ortak noktası, zararın meydana gelmesinde kişinin doğrudan bir eyleminin bulunmaması ve esas olarak bir şeye sahip olması veya bir statüde bulunmasıdır.
Kusursuz sorumluluk, kanunda genel olarak hakkaniyet sorumluluğu, özen sorumluluğu ve tehlike sorumluluğu şeklinde tasnif edilmiştir. 1) Hakkaniyet sorumluluğu: Zarar verenin, hukuka aykırı fiili gerçekleştirirken kusurlu olmasa dahi hakkaniyet gereği kanun koyucunun düzenlediği kusursuz sorumluluk halidir.
Sorumluluğun şartları: Fiil- Zarar-Uygun illiyet bağı-Hukuka aykırılık sorumluluğun genel şartlarıdır.
Kusursuz sorumluluk türleri, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun sistematiğine sadık kalınarak “hakkaniyet sorumluluğu”, “özen sorumluluğu” (veya “objektif sorumluluk”) ve “tehlike sorumluluğu” şeklinde üçe ayrılmaktadır22,23.
Kusursuz sorumluluk objektif bir sorumluluktur. Kusursuz bir sorumluluktan söz edebilmek için idarenin eylemi ile uğranılan zarar arasında nedensellik bağının kurulabiliyor olması yeterlidir. İdarenin davranışının kusurlu olup olmadığı ya da hukuka aykırı olup olmadığının bir önemi yoktur.
Taşınmaz malikinin sorumluluğu kurtuluş kanıtı getirilemeyen bir kusursuz sorumluluk hâlidir. Taşınmazın taşkın kullanılması nedeniyle ortaya çıkan zararlarda söz konusu olur.
Sorumsuzluk anlaşmaları, borca aykırılıktan doğan sorumluluğun sınırlandığı, borçlunun taahhütlerine aykırı davranması halinde, yapılan anlaşma neticesinde borçlunun bu aykırılığın sonuçlarına katlanmamasını sağlayan anlaşma türüdür.
Kusuru bulunmadığı halde doğan zarardan sorumlu tutulmaya kusursuz sorumluluk adı verilmektedir. Kusursuz sorumlulukta kusur koşulu aranmadan haksız fiil nedeniyle doğan zarar sebebiyle maddi ve manevi tazminat talep etmek mümkündür.
Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
Ev başkanı sorumluluğunun hukuki niteliği
TMK m. 369 hükmü, hukuk sistemimiz içinde başkasının eyleminden sorumluluğu düzenleyen istisna hükümlerden birisidir. Bu sorumluluk olağan sebep sorumluluğu olarak tanımlanabilir.
Dava "Ev başkanının sorumluluğu'na dayanılarak açılmış olup, bu sorumluluğun dayanağını teşkil eden yasal düzenleme 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun Aile Hukuku'na ilişkin ikinci kitabında yer almaktadır.
Yeni Borçlar Kanunumuzda tehlike sorumluluğu, “Tehlike Sorumluluğu ve Denkleştirme” başlığı altında m. 70'de şu şekilde düzenlenmiştir: “Önemli ölçüde tehlike arz eden bir işletmenin faaliyetinden zarar doğduğu takdirde, bu zarardan işletme sahibi ve varsa işleten müteselsilen sorumludur.
Munzam zarardan kaynaklanan tazminat borcunun doğması için aranan kusur, borçlunun temerrüde düşmekteki kusurudur. Farklı bir anlatımla, burada zararın doğmasına yol açan bir kusur ilişkisi aranmaz ve tartışılmaz.
“Adam çalıştıran, çalışanın, kendisine verilen işin yapılması sırasında başkalarına verdiği zararı gidermekle yükümlüdür. Adam çalıştıran, çalışanını seçerken, işiyle ilgili talimat verirken, gözetim ve denetimde bulunurken, zararın doğmasını engellemek için gerekli özeni gösterdiğini ispat ederse, sorumlu olmaz.
Söz konusu bu unsurlar; hukuka aykırı fiil, kusur, zarar ve illiyet bağıdır. Burada altını çizmek gerekir ki; haksız fiil, borç doğuran bir ilişki türüdür. Söz konusu eylemi gerçekleştiren kişi, zarar gören kişiye karşı, kusur sorumluluğu oranında maddi ya da manevi tazminat ödemek durumunda kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri