Türkiye'de domalan olarak da adlandırılan trüf mantarı, dünyanın en değerli mantar çeşitleri arasında.
İşte trüf mantarının bu kadar az bir coğrafyada bulunuyor olması onu çok değerli kılıyor. Fiyatı çeşit ve kalitesine göre 100 ve 500 euro arasında değişen trüf mantarına talep her geçen gün artıyor. Ülkemizde 2020 ayında trüf mantarı ticari hacmi 180 milyon tl civarında olmuştur.
Ege, Akdeniz ve Karadeniz'in kıyı bölgelerinde yetişen kuzu göbeği mantarı, halk arasında höbelen ya da döbelen olarak da bilinir. Şifalı mantar olarak da bilinen kuzu göbeği, yenilebilir mantarlar arasında yer almasına rağmen pişirilmeden yenmemesi gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir. Yaz - kış ve siyah - beyaz olmak üzere iki farklı türü var ve yer altında yetişen bu mantarı bulabilmek için iyi eğitimli köpekleri kullanıyorlar.
Dünyanın en pahalı mantarı kilogramı 4 bin euro: Samsun'da yetiştirilecek. Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Bazı yenen doğa mantarları çiğ iken zehirli olabilirler, bu nedenle kültür mantarı olmayan mantarlar asla çiğ yenmemelidir. Ayrıca bazı insanların çiğ mantarlara karşı hassasiyeti bulunabilir. Mantar pişirildikten sonra kısa sürede tüketilmelidir.
Mantar Alırken Ambalajlı Ürünleri Tercih Edin
Bu yüzden ambalajlı mantar ürünlerini tercih edin. Ayrıca ambalajın üzerinde bilgi etiketi bulunan mantarları tercih etmelisiniz. Üzerinde üretim tarihi ve son kullanma tarihi olmayan mantar paketlerini satın almamalısınız.
Ortalama bir söylemle bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır.
Dünya mantar üretiminin %76.7'si Çin, %4.1'i ABD, %3.0'ü Polonya, %2.9'u Hollanda tarafından karşılanmaktadır. İspanya, Kanada, İngiltere, Fransa, Hindistan, İran, Almanya, İtalya, İrlanda, Japonya ve Avustralya diğer önemli üretici ülkelerdir.
Dışı kahverengi, içi koyu kahverengi beyaz harelidir. Gastronomik olarak yenilebilir bir mantar türüdür. Genç ve tazeyken yenilmesi tercih edilir. Tadı güçlüdür, sarımsak aroması hakimdir.
KİLOSU 400 LİRA
Kilogramda fiyatı 400 TL olması nedeniyle yaklaşık bir dönümlük alanda 300 ile 700 kilogram arasında ürün alınabileceği bunun da üreticiye 120 ile 280 bin TL arasında kazanç sağlayacağı kaydedildi.
Mantar zengin besin değerlerine sahip, lezzetli ve sağlıklı bir gıdadır. Protein açısından zengin olan mantarın yağ ve kalori oranı düşüktür. Sağlık için birçok faydası vardır. Vücuda B grubu vitaminleri ve protein sağlamak için önemli bir kaynaktır.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Mantar hassas yapılı bir besin olduğu için yıkanması önerilmez. Mantar yıkandığı takdirde şeklinde bozulma ve yüzeyinde yapışma hissi bırakabilir. Bazı mantar çeşitlerinde mantarın üzerine soğuk su ilave edilerek yarım limon sıkılır. Limon suyu mantarı kararmasını önleyecektir.
Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
Mantar Yıkanmalı mı? Mutfakta neredeyse her malzemeyi önce yıkıyor olsan da şefim, mantarı suyla yıkayarak temizlememelisin. Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz.
Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır. Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir. Bu durum ise yemeklerinizin lezzet kalitesini düşürebilir.
Bunların yarısı iç pazarda kullanılırken diğer yarısı ihraç ediliyor. Mantar Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? En çok mantar yetiştirilen şehirlerin başında Bolu, İzmit ve İstanbul geliyor. Bunun dışında Antalya ve Korkuteli ilçesi mantar üretiminin fazla olduğu diğer yerlerdir.
Buzdolabı içinde saklanan kültür mantarı raf ömrü yaklaşık 1 haftadır. Kültür mantarı kesinlikle poşet içinde saklanmamalıdır. Daha uzun süre saklamak için kültür mantarlarını buzdolabı poşetlerine bölerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Derin dondurucu içinde kültür mantarını 1 sene kadar muhafaza edebilirsiniz.
Dünyanın en zehirli mantarı: Amanita Phalloides (Köygöçüren)
Türkçe adıyla Köygöçüren mantarı, mantar kaynaklı ölüm vakalarının yüzde 95'ine yol açıyor. Yenilmesi halinde bir hafta içerisinde insanı öldürebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri