6) Yapı Kayıt Belgesi İskan Yerine Geçer Mi? Yapı Kayıt belgesi yapıyı ruhsat ve eklerine uygun hale getirmemektedir, bu sebeple Yapı Kayıt Belgesi yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak yapıldığını gösteren iskan (Yapı Kullanma İzin Belgesi) yerinene eşdeğer bir belge niteliğinde değildir.
İskan, inşaatın yapıldığı ve ruhsatın alındığı bağlı belediyeden ya da valiliğe bağlı olan İl Özel İdaresi'nden alınabilir. İskan almak için yapı ruhsatı alırken verilen projeye uygun hareket edilmesi gerekir. Ruhsat ve eklerde belirtilen uygunlukta tamamlanan yapılara iskan verilir.
Arsa sahibi imara aykırı olan yapı ile ilgili yapı kayıt belgesi aldığında, binanın kullanılması sağlanabilecektir, ancak yapı kayıt belgesi yukarıda belirtildiği üzere binayı iskân alınacak şekilde imara uygun hale getirmeyecektir.
İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor.
İskansız evde oturmak suç değildir. Fakat bazı yaptırımları söz konusu olabiliyor. Eğer izinsiz bir projeden ev alacaksanız dikkate almanız gereken en büyük risk can ve mal kaybı tehlikesidir. İskanı olmayan binalarda şantiye elektriği kullanılıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Türkiye'deki yapıların yüzde 60′a yakınında iskan izni bulunmuyor. Bunun sebebi; inşaatı yapan firmanın, inşaatı tasdikli projesine uygun yapmamış veya kanuni prosedür ve ona bağlı harçları, sigorta primleri gibi giderleri ödememiş olması olarak karşımıza çıkıyor.
Mesela otopark alanı hazırlanmamış bir binaya ya da kanalizasyon altyapısı bitmemiş bir binaya iskan verilmez. Tamamlanmış ya da kısmen tamamlanmış binanın, onaylanan bütün şartlara uygun yapılmış olması da iskan için yeterli değildir.
Tapudaki bu iki farklı ifade, binanın iskanıyla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz.
· İskân belgesi alınması için öncelikle projeye uygun yapılmayan bölümlerin tekrar yapılması veya düzenlenmesi gerekir. Bu durum büyük ölçüde masraflara yol açabilir. · Beş sene içinde iskânı alınmayan binalara para cezası veya yıkım kararı uygulanır. Aynı zamanda iskânı olmayan dairede oturmanın cezası da bulunur.
3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunludur. 5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz hale gelir.
Bugün için madde metninde sadece “bu Kanun” ifadesi yer almaktadır. Burada “bu Kanun” ifadesiyle kastedilen, 3194 sayılı İmar Kanunu'dur. Dolayısıyla yapı kayıt belgesi olan binalar, 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yıkılamaz.
2. İmar barışı binalara neler getirecek? · Vatandaşlar bu kapsamda başvuruda bulunmaları halinde Yapı Kayıt Belgesi ile iskan ve altyapı hizmeti alabilecek. Aynı zamanda Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılarla ilgili yıkım kararları ya da tahsil edilemeyen cezalar da iptal edilmiş olacak.
Yapı kayıt belgesi, yapının yıkılma riskini ortadan kaldırarak elektrik, doğalgaz ve su bağlantısının yapılmasını sağlamakta ve binayı yasal olarak sisteme kaydetmektedir. Yapı kayıt belgeli bir bina satın alınırsa bina için yapı kullanma izin belgesi alınabilir, yapıda güçlendirme yapılabilir.
Belediyece yapı ruhsatı çıkarılır, İnşa edilecek yapı tamamlanır, Yapı tamamlandıktan sonra gerekli belgelerle birlikte belediyeye başvurulur ve inşası biten binanın yapı ruhsatına, projeye, eklerine uygun olarak yapıldığının tespiti ve bu doğrultuda yapı kullanım izin belgesi verilmesi talep edilir.
3194 sayılı İmar Kanunu hükümleri doğrultusunda verilen yapı ruhsatı, hukuki ve kanuni açıdan bağlayıcıdır. Bir taşınmazın inşasının uygunluğunu ifade eder ve alınması zorunlu olan bir lisans belgesidir. Ruhsatı verilirken yapılacak inşaata dair her türlü sahiplik, proje ve inşaat bilgisi değerlendirilir.
-MÜTEAHHİTLİK NUMARAN VAR, ANCAK RUHSAT VEYA İSKAN KESTİREMİYORUM BELEDİYEDEN, NE YAPMAM LAZIM? -GRUBUN OLMADAN RUHSAT VEYA İSKAN KESTİREMEZSİN, TÜRKİYE SINIRLARI İÇİNDE İNŞAAT YAPABİLMEN İÇİN VEYA YAPTIĞIN İNŞAATIN İSKANINI (YAPI KULLANIM İZİN BELGESİ) ALABİLMEN İÇİN MÜTEAHHİTLİK GRUBUNUN OLMASI ZORUNLUDUR.
Ruhsatı olmayan binalar kaçak sayılmaktadır. İskan belgesi olarak da adlandırılan yapı kullanma izin belgesi ise inşaatın yönetmeliğe, projeye ve yapı ruhsatına uygun bir şekilde tamamlandığını, müteahhitin bir borcunun bulunmadığını göstermektedir.
İskan olmadığı durumlarda; Belediyeden onay alma konusunda problemler çıkabilir. Elektrik, su ve doğal gaz gibi abonelikler konusunda ekstra masraflar oluşabileceği gibi dairenin üzerine bu abonelikleri almak da zorlaşabilir. Raporu bulunmayan daireler, kat irtifakı tapusundan kat mülkiyeti tapusuna dönüştürülemez.
İskan belgesi almak için gerekli dilekçe ile yapının kayıtlı olduğu belediyeye başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun yapılmasının ardından iskan ruhsatı İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenlenir ve müracaatlar en geç 30 gün içinde değerlendirilerek sonuçlandırılır.
Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretli. Burada 'kat mülkiyeti' ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
İskân Sorgulama Nasıl Yapılır? Almayı düşündüğünüz mülk için satın alacağınız kişiye sorabilir ya da belediyeden öğrenebilirsiniz. Online sorgulama için de E-devlet hizmetinden yararlanabilirsiniz. E-devlet'e giriş yaptıktan sonra Yapı Kullanma İzin Belgesi sayfasından sorgulamanızı yapmanız yeterlidir.
Kat irtifakı olan bir yapının inşaatı tamamlandığında ilgili belediyeye denetim başvurusu yapılır. Belediye, yaptığı denetimler sonucunda inşaatın projeye uygun şekilde tamamlandığına karar verirse yapı kullanma izin belgesi (iskan) çıkarır.
Belediye tarafından yapılan kontrollerde herhangi bir eksiğin tespit edilmemesi gerekir. Belediye bina hakkında projeye uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol eder. Uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda, iskan verilmez. Yapı ruhsatları, bölgenin bağlı olduğu belediyelerden alınır.
İskân verilmeyen ve alınmayan yapılar izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmeti ve tesislerinden faydalandırılmazlar. Ayrıca inşaat sırasında kat irtifakı olan bağımsız bölümler, projeye uygun bir şekilde yapılıp iskân izni alındıktan sonra kat mülkiyetine dönüştürülebilmektedir.
İskan ruhsatının alınmaması..
İskan ruhsatı yani yapı kullanma izin belgesi bulunmayan binalarda, İmar Kanunun 31 nci maddesine göre bir kısım kamusal nitelikli hizmetlerden yararlanılamıyor. Elektrik, su ve doğalgaz vb. abonelikler bu tür binalara kural olarak verilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri