Yapı ruhsatı alınmadan yapılmış yapının, imar planı ve yönetmelik düzenlemelerine uygun olarak yapılmış olması, yapıyı kaçak olmaktan kurtarmaz. Yetkili yönetimlerin bilgisi dışında ya da imar düzenlemeleriyle getirilmiş kurallara uyulmadan yapılan yapılar, kaçak yapıdır. (!)
Yapı ruhsatına aykırı olarak yapılan ya da yapı ruhsatı olmayan yapı için, ilgili belediye ya da il özel yönetimi 3194 sayılı Yasa'nın 32 ve 42. maddeleri çerçevesinde yıkım kararı alma ve yönetsel para cezası uygulama yetkilerini kullanır. İlgili belediye ya da il özel yönetimi istemi durumunda yıkım, OSB'ce yapılır.
3194 sayılı İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için (27. madde de belirtilen istisna hariç ) yapı ruhsatı alınması zorunludur. İnşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemine dahi ruhsat alınmaksızın başlanamaz.
İmar Kanunu'na göre ruhsat alınması gerektirmeyen inşaatlar haricinde tüm yapıların inşaatına başlanmadan önce Yapı Ruhsatı alınması zorunludur.
Kaçak yapı ya da imar düzenlemelerine (mevzuatına) aykırı yapı, yetkili yönetimlerin bilgisi dışında ya da imar düzenlemeleriyle getirilmiş kurallara uyulmadan yapılan yapıdır. İmar Kanunu madde 20; yapının imar planı, yönetmelik, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabileceğini belirtmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzin Belgesi
Yapı ruhsatının alındığı tarihten itibaren 2 yıl içerisinde inşaatın yapımına başlanılması ve 5 yıl içinde inşaatın tamamlanması gerekmektedir. Aksi takdirde yeniden yapı ruhsatı alınması zorunluluğu doğacaktır. Ruhsatı olmayan binalar kaçak sayılmaktadır.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Halihazırda devam eden inşaat yapıları ve eski binalara ruhsat almak için, İmar Kanunu tarafından belirlenen ruhsat prosedürlerinin uygulanması ve gerekliliklerin tamamlanması durumunda, ruhsat alınabilir.
Yapı ruhsatı, bir inşaatın başlayabilmesi için belediye tarafından verilen onay belgesidir. Bir yapıya başlamak için alınması gereken ilk ve en önemli belge bu ruhsattır. 3194 sayılı İmar Kanunu hükümleri doğrultusunda verilen yapı ruhsatı, hukuki ve kanuni açıdan bağlayıcıdır.
Yeni bir inşaata başlamak için inşaat ruhsatı alınması gereklidir. İzin belgesi alınmadan yapılan tüm yapılar kaçak yapı olarak nitelendirilir. İzin alınmadan yapılan inşaatların tespiti durumunda, inşaatın yapımı ruhsat vermeye yetkili kurumca durdurularak, inşaat ruhsatı alınması sağlanır.
Harç m2 bedeli yapının bağlı bulunduğu il veya ilçe belediye meclisinde belirlenen Bina İnşaat Harcı Tarifesi'ne göre hesaplanır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı yapı ruhsat harç bedeline göre bir örneklendirme yapabiliriz. İstanbul'da 2022 yılı yapı ruhsat harç bedeli konutlarda 11.75 TL/m2.
Güvenilir şekilde yapı ruhsatı sorgulama işlemi gerçekleştirmek isteyenlerin tercihi e-devlet olmaktadır.
S.S KAMUKENT ARSA VE KONUT YAPI KOOPERATİFİ
Buna göre, Bodrumsuz konutlarda Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 18.745,00TL, Bodrumlu konutlarda ise Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 20.770,00 TL kdv dahil ödenecektir.
-Kaçak yapıya ruhsat almak için bulunduğu yerin tapu bilgilerine göre ilgili belediyeden yada il özel idaresinden imar durum belgesi alınır. -Kaçak olarak yapılmış olan yapının mimari projesi bir mimara çizdirilir. -Mimar parsele vaziyet planını da çizer. -Bir zemin etüdü firmasıyla anlaşılarak zemin etüdü yaptırılır.
İmar Para Cezası Hesaplama
Örneğin 2022 yılında I. Sınıf A grubu yapılardaki usulsüzlükler için metrekare başına 12,50- TL idari para cezası belirlenmiştir*. Bu gruba ait bir yapıda 100 metrekarelik bir alanda kanuna aykırılık olması halinde 100×12,50= 1.250-TL idari para cezası uygulanır.
Ruhsat almadan işyerini açarsanız denetim ekipleri tarafından işyerinizin denetlenmesi durumunda işyeriniz mühürlenerek kapatılabilir. Eğer mührü sökerek işyerinizi çalıştırmaya devam ederseniz 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalmanız söz konusudur.
Dolayısıyla 31.12.2022 tarihine kadar yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar yapı sahiplerinin 3 Mayıs 2023 tarihine kadar başvurmaları ve belirlenecek kayıt bedelinin 30 Mayıs 2023 tarihine kadar ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilerek hukuka uygun hale getirilecektir.
Yapı ruhsatı alınmadan yapılmış yapının, imar planı ve yönetmelik düzenlemelerine uygun olarak yapılmış olması, yapıyı kaçak olmaktan kurtarmaz. Yetkili yönetimlerin bilgisi dışında ya da imar düzenlemeleriyle getirilmiş kurallara uyulmadan yapılan yapılar, kaçak yapıdır.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Köy içinde ve köyde ikametgah eden bir ev inşa edilecekse köy muhtar heyetinden onay alınması gerekmektedir. Köyde hizmet amaçlı yapılan (market, bakkal, vb.) yapılar için ruhsat alınması gerekmemektedir. Arsa tapusuyla ev izni alacak kişilerin İlçe Özel İdaresi'ne başvuru yapması gerekmektedir.
İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor.
Bina, belediye tarafından her şeyiyle onaylanmış bir mülk olarak kaydedilmiş, yapıdaki her bir bölüm ayrı olarak belirlenmiştir. Kat mülkiyetli tapunun alınabilmesi için binanın iskân ruhsatının bulunması şarttır. Kat irtifaklı tapu ise inşaatına başlanacak ya da inşaat halinde olan binalar için belediyeden alınır.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29 uncu maddesi ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 12 nci maddeleri uyarınca; İnşasına 2 yıl içinde başlanmayan veya 5 yıllık ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve ruhsat yenilemesi yapılmayan yapıların ruhsatı hükümsüz hale gelir.
Köy yerleşik alanı tespit edilmemişse ruhsatsız yapı yapılamaz. Bu durumda, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 64. maddesi hükümleri uygulanır, yani ruhsat ve iskan gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri