Yaşam kurtarmak amacı ile hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra, solunumu ve/veya kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahalelerdir.
İlkyardımcı, hasta/yaralının ağzını hava çıkmayacak şekilde kendi ağzı ile kavrar, Hasta akciğerine 400-600 ml hava gidecek şekilde ağızdan iki kez üflenir, Şah damarından 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır.
Yapay solunum sırasında yetişkinlerde şah damarından , bebeklerde koldan 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır.
Suni solunum, nefes alması duran kişiye ağızdan veya burundan hava verilerek tekrar nefes almasını sağlayan bir ilk yardım yöntemidir. Suni teneffüs olarak da bilinen bu yöntem ilk yardım konusunda bilgi ve tecrübesi olan kişiler tarafından yapılmalıdır. Solunum durması durumlarında ilk dakikalar hayati önem taşır.
Suni teneffüs nefes alamayan kişilere uygulanması bir ilk yardımdır. Bir kaza, suda boğulma veya baygınlık sonrası kişi baygın bir şekilde yatıyor ve boğuluyormuş gibi ses çıkarıyorsa, bu durumda ilk olarak zaman kaybetmeden sağlık kuruluşu aranmalıdır. Daha sonra 5 dakikayı geçirmeden suni solunum yapılmalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Nefes verildiğinde kişinin göğüs kafesinde de şişme meydana gelecektir. Kişinin solunumu gözlemlenene kadar bu işlem 15 defa tekrar edilmelidir. Kaza meydana geldikten sonra 5 dakika içerisinde yapılan suni teneffüs; hayat kurtarmaktadır.
o Ağız ve burundan birlikte hava üflenir. o Kalbi çalışan, solunumu durmuş kazazedeye, hasta kendi kendine solunum yapıncaya kadar suni solunuma devam edilir. o Zor nefes alan kazazedeler sabit yan yatırılır.
İki ilkyardımcı varsa biri 30 kalp masajı yapar, diğeri 2 defa suni solunum yapar. Bir erişkinde dakikada 75 kalp masajı 15 suni solunum yapılmalıdır.
Hasta / yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, Normal solunum yoksa (solunum yoksa veya yetersiz ve düzensiz ise) hemen yapay solunuma başlanır.
Hastanın akciğerlerine 400–600 ml hava gidecek kadar üflenmelidir. Her üfleme göğsü kaldıracak kadar ve 1 saniyeden uzun sürmelidir. Hava gitmiyorsa Baş-Çene pozisyonu düzeltilmelidir. Hepsi doğru.
7- Eğer solunum yoksa hasta/yaralının göğsü- nü yükseltmeye yarayacak kadar her biri 1 saniyenin üzerinde 2 kurtarıcı nefes verme, havanın geriye çıkıp çıkmadığını kontrol etme. 8- Daha sonra göğüs kemiğinin orta kısmına bası uygulayarak kalp masajı yapmaya başlanır.
Efe Edem, normalde kalp durduktan dakikalar sonra ölümün başladığını ifade ederken, “60 dakikadan sonra kalbi çalıştırmak mümkün olmaz. Hastanın vücudunda veya beyninde kalıcı hasar olmaması da çok nadir görülen bir durumdur. İlk müdahale oldukça önemli çünkü kalp durduktan 5 dakika sonra hayati fonksiyonlar biter.
Doktorlar genelde, bir insanın kalbi 20 dakikadan fazla durursa, beyinde tamiri imkansız bir hasar meydana geleceğine inanıyorlar. Ancak Parnia, iyi bir kalp masajı ve dikkatli bakımla bunun önlenebileceğini söylüyor.
Diğer el, kazazedenin alnına, işaret ve baş parmaklar burnu kapatacak biçimde yerleştirilir. Kurtarıcı derin bir nefes aldıktan sonra, dudaklarını kazazedenin dudaklarına bitiştirerek güçlü bir nefes verir (hayat öpücüğü). Soluk verdikten sonra kazazedenin soluk vermesini sağlamak için ağzı açık tutulur.
Suni solunuma ne zaman son verilir? Hasta veya yaralının yaşamsal refleksleri ya da tıbbi yardım ekibi gelene kadar suni solunuma kesintisiz devam edilir.
Nefes verdikten sonra, nabzınızı 30 saniye sonra tekrar kontrol edin. Nefesinizi 40 saniyeden az bir süre tutabildiyseniz, solunum sisteminiz pek iyi değil demektir. Ortalama sonuç 40-49 saniye olmalıdır. Nefesinizi 50 saniyeden fazla tutabiliyorsanız gerçekten iyi durumdasınız.
Kazazede sırt üstü yere yatırılır, çene göğüsten uzaklaştırılır. Ağız kapatılarak burundan soluk verilir. Göğüs hareketleri gözlemlenir. Kalbi çalıştığı halde solunumu durmuş olanlara hasta kendi kendine soluyuncaya kadar suni solunuma devam edilir, yetişkin bir insana dakikada 15-20 solunum yaptırılmalıdır.
Ağızdan ağıza suni solunum yöntemi:
Alından bastıran elin baş ve işaret parmakları yaralının burnunu kapatır. İlkyardımcı derin bir nefes alarak yaralının ağzından üfler ve göğsün kabarmasını kontrol eder. İlkyardımcı isterse yaralının ağzına gazlı bez veya mendil koyabilir.
Suni teneffüs şu şekilde yapılır: - Suni teneffüs yapılacak kişi sağ tarafa çevrilir. - Boynundan yukarı doğru kaldırılarak nefes yolunun açılması sağlanır. - Sol el ile burun delikleri kapatılması gerekir.
Ani Kalp Durmasının Tedavisi
Ani kalp durması yaşarsanız, kalbe elektrik vererek kaotik ritmi sonlandıran bir makine olan defibrilatör ile hemen tedaviye ihtiyacınız vardır. Bu şok bazen kalbinizin tekrar normal şekilde atmasını sağlayabilir.
Eğer kalbin durduğuna kanaat getirilirse, 30 kere sternum alt yarısının ortasına kalp masajı yapılır ve 2 kere de ağızdan nefes üfleme uygulanır. Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm'i geçmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri