Nanoteknoloji, atom fiziğinin uygulama alanlarından biridir. Kuantum bilgisayarlar, yapay zekâ ve 3D yazıcılar gibi çalışmalar nanoteknolojinin popüler konuları arasındadır. Bu alanla ilgili mesleklere verilebilecek örneklerden biri atom mühendisliğidir.
Nanoteknolojinin uğraş alanı çok küçük boyutta atomlar olduğundan, Atom Fiziğine girer.
Sonuç olarak, Yapay zeka bir bilim dalıdır ve birçok farklı bilim dalının birleşiminden oluşur. Bu alanlar arasında makine öğrenimi, veri bilimi, nörobilim, matematik ve bilgisayar bilimi en önemlileridir.
“Yapay zeka zeki makineler, özellikle zeki bilgisayar programları yapma mühendisliği yada bilimidir.” “Düşünme, anlama, faaliyete geçirmeyi sağlayacak bilgiişleme çalışmasıdır.” “Yapay zeka bağımsız makineler-bu makineler insan olmaksızın kompleks işler yapabilir-inşa etmek için araştırma yapan bilişsel bilim dalıdır.
Yapay Zeka, insanın bilgiyi veri olarak kayıt altında tutabildiği hayatın her alanında kullanılır. Gündelik hayattan bir örnek vermek gerekirse sosyal medya platformlarının algoritmalarından bahsedebiliriz. Instagram gibi platformlar kullanıcıları izler, her kullanıcının davranışlarını log adı verilen kayıtlarda tutar.
İlgili 18 soru bulundu
Yapay zeka mühendisliği görevini yürütebilmek için üniversitelerin yapay zeka mühendisliği bölümlerinden mezun olmak önem taşır. Ayrıca üniversitelerin bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişiler de yapay zeka alanında kendilerini geliştirirse bu mesleği yürütebilir.
Gelecekte Yok Olacağı Tahmin Edilen Meslekler
Uzmanlara göre gelişen yapayzeka teknolojisinin beraberinde muhasebecilik, teknik yazarlık, sekreterlik, noterlik, satış danışmanlığı, emlakçılık gibi mesleklerin yok olması ön görülüyor.
Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümü müfredatında temel bilimlere dair dersler (fizik, kimya, biyoloji), matematik, veri bilimi ve yapay zeka teorisi ve bilgisayar bilimine dair diğer dersler (formal methods, automata vb.) bulunmaktadır.
Günümüz teknolojisiyle yapay zeka hayatımızın bir parçası hâline gelmiştir. Bu alanda insan beynine benzer şekilde; mantık yürütme, analiz etme ve bir sonuca varma işlemlerinin makine eliyle yapılması için çalışılır. Yapay zeka mühendisi, makinenin öğrenmesi ve mantık yürütebilmesi alanında çalışmalar yürütmektedir.
eleman.net verilerine göre, Yapay Zeka Mühendisi 2023 yılında ortalama 23.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Yapay Zeka Mühendisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 23.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 18.040 TL maaş alıyordu.
Yapay zeka denilince akla ilk olarak insan benzeri robotlar gelse de robotlar insanların yerini almak yerine insanlığa çeşitli alanlarda katkı sağlamak ve insan kabiliyetini geliştirmek üzere dizayn edilmiştir.
McCarthy, Minsky, Nathaniel Rochester, -Claude E. Shannon ile birlikte "yapay zekayı" icat ettiler. McCarthy 1950'nin sonlarında Lisp dilini icat etti. Lambda kalkülüs'e dayalı olan lips 1960 yılında yayınlanmasından sonra yapay zeka uygulamaları geliştirilmesi için tercih edildi.
Katı Hâl Fiziği
Bu alandaki mesleklere örnek olarak bilgisayar mühen- disliği verilebilir.
Fizik bilimi özel çalışma alanları ile yedi alt dala ayrılır: mekanik, termodinamik, optik, elektrik ve manyetizma, atom fiziği, nükleer fizik ve katıhal fiziği.
Katıhal Fiziği programı; yarıiletkenler fiziği ve teknolojileri, nanoteknoloji, düşük boyutlu malzeme sistemleri, optoelektronik, fotonik, enerji ve yakıt pilleri üzerine yüksek lisans ve doktora tez çalışmaları yürütecek bilim insanlarını içermektedir.
Dolayısıyla yapay zekâ, robotlara veya makinelere yüklenen sayısal bir akıl örneği olarak ifade ediliyor.
4 yıllık lisans bölümü olan yapay zekâ mühendisliği, sayısal puan türünden öğrenci kabul etmektedir.
Yapay zeka uygulama geliştiricisi olmak için lise seviyesindeki matematik yeterlidir. Hepimiz yapay zeka üstadı olmayacağız, normal geliştiriciler de gerekiyor.
1. Fırıncılık. Az ekmek tüketsek de bunu sıfırlayamayacağımıza göre bu meslek asla ölmeyecek.
Türkiye'de Yapay Zeka Mühendisliği bölümü, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi altında, Hacettepe Üniversitesinde, Bahçeşehir Üniversitesinde ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde bulunmaktadır.
Yapay Zekanın kapsamı günümüzde her sektörü içine alır hale geldi. Yapay Zeka pek çok sektörde üretimden kalite kontrole kadar geniş bir kullanım alanına sahip oldu. Firmalar verimlilik ve karlılığını arttırmanın yolunu Yapay Zeka kavramının sunduğu avantajlardan faydalanarak sağlamaya çalışıyor.
Yapay zeka örnekleri arasında otomatik dil tercümesi, görüntü işleme, ses tanıma, otonom araçlar, akıllı ev sistemleri, oyunlar, chatbotlar ve daha pek çok uygulama bulunur.
Daha detaylı bilgi için, Yapay Zeka (AI) Nedir? konulu makalemizi ziyaret edebilirsiniz. Geniş bir açıdan bakarsak yapay zekayı reaktif makineler (reactive machines), sınırlı hafıza (limited memory), zihin teorisi (theory of mind) ve öz farkındalık (self-awareness) şeklinde dört tipte sıralayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri