Aile hukukunun başlıca konuları nişanlanma, evlenmenin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve sonuçları, mal rejimleri, aile konutu, soybağı, evlat edinme, velayet, çocuğun nafaka hakkı, vesayet, kayyımlık, yasal danışmanlık, yardım nafakasıdır.
Soybağı; çocuğun soyadının, vatandaşlığının ve aile kütüklerinde yazılacağı yerin belirlenmesinde esas alınır. Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulur. Çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hakimin hükmü ile kurulur. Soybağı ayrıca evlat edinme yoluyla da kurulur.
Bu davada görevli mahkeme; Aile Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise, TMK m.283'e göre; “Soybağına ilişkin davalar, taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesinde açılır.” Babalık davası da soybağına ilişkin bir davadır.
Soybağının reddi davası Aile Mahkemesi'nde açılmalıdır. Taraflardan birinin yerleşim yerinin bulunduğu veya doğum sırasındaki bölgede açılabilir. Bulunulan yerleşimde Aile Mahkemesi'nin olmaması durumunda dava ile Asliye Hukuk Mahkemeleri ilgilenecektir.
Babalığın tespiti davasını anne ve çocuk açabilir. Evlilik dışında doğan çocuğu babası tanımak istemediği takdirde, baba ile soy bağının kurulabilmesi için yasa hâkim hükmünü gerekli görmüştür. Ana ve çocuk dava açarak babanın tespiti ve baba ile soy bağının hâkim hükmü ile kurulmasını isteyebilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Ana, çocuk ve çocuğun ölümü hâlinde altsoyu, Cumhuriyet savcısı, Hazine ve diğer ilgililer tanımanın iptalini dava edebilirler. Dava tanıyana, tanıyan ölmüşse mirasçılarına karşı açılır.
Nüfus Hizmetleri Kanunu uyarınca nüfus tashihi davalarında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir. Soybağının kurulması veya reddi davalarında görevli mahkeme ise aile mahkemeleridir.
Soy bağının kurulması davasının açılması için, Aile Mahkemesine başvurmak gerekmektedir. Dava açılırken hem annenin hem de çocuğun açması mümkündür. Dava açılacak babanın hayatta olmaması durumunda, davanın babanın mirasçılarına karşı açılması da mümkündür.
Soybağı davası anne veya çocuk tarafından babaya karşı açabilir. Bu davanın amacı çocuk ile baba arasından soybağının kurulması ve babalık karinesinin ortaya çıkarılmak istenmesidir. Türk Hukukuna göre soybağı 3 şekilde kurulabilir. Bu durum Türk Medeni Kanunun 282.maddesinde düzenlenmiştir.
Çocuğun soybağını değiştirme suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 231. maddesinde “Bir çocuğun soybağını değiştiren veya gizleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Soybağının reddi, babanın çocuğu tanıması ve babalık davası konuları Aile Mahkemesi tarafından görülen davalardır. Soybağı, başka bir erkekle soy bağı bulunmayan bir çocuk arasında tanıma yolu ile sağlanabilir.
Babalık davası açma hakkı anne ve çocuğa verilmiştir. Bu dava babaya ya da baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılabilir. Dava aile mahkemesinde ya da bulunulan yerde aile mahkemesi bulunmuyorsa asliye hukuk mahkemesinde görülür.
Soybağının reddi davasında görevli mahkeme ise Aile Mahkeme- lerinin Kuruluş, Görev Yargılama Usullerine Dair Kanun'un 4.maddesi bağlamında aile mahkemeleridir. Aile mahkemesi kurulamayan yerler- de Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi görevli olacaktır.
Babalık davası, evlilik birliği dışında doğmuş olan çocuğun, baba tarafından tanınmaması halinde gündeme gelen ve baba ile evlilik dışında doğmuş olan çocuk arasındaki soybağının, mahkeme kararı ile kurulması amacıyla açılan davadır. "Babalığın hükmen tespiti davası" şeklinde de nitelendirildiği görülmektedir.
Soybağının reddi davası ne kadar sürer sorusuna kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Dava süreci sorunsuz ilerlerse 1-2 yıllık süre içerisinde sonuç alınabilir. Ancak istinaf başvurusu yapılması durumunda süreç 3-4 yıla kadar uzayabilmektedir.
Madde 16'da ki sıraya göre; çocuğun doğum anındaki milli hukuku, çocuğun mutad mesken hukuk ve çocuğun doğum yeri hukukudur. Yetkili hukuka göre baba ile soybağı kurulduktan sonra çocuk doğumdan itibaren Türk vatandaşlığını kazanmış olacaktır.
Soybağının düzeltilmesi davası kim tarafından açılabilir ? Soybağının düzeltilmesi davası ana veya baba tarafından ve bunlar ölmüş ise mirasçıları tarafından açılabilecektir. Ancak soybağının düzeltilmesi davası çocuk tarafından da açılabilecektir.
Harç ve Masraflar
DNA testi yapılıp yapılmayacağı hakimin takdirinde olup testin yapılması halinde yargılama aşamasında davacıdan masrafın yatırılması talep edilecektir.
Babalık davası, evlilik dışı çocuğunu kendi rızası ile tanımayan baba ile çocuk arasında soybağı ilişkisi kurulabilmesi için, davalı erkeğin, evlilik dışı çocuğun babası olduğuna dair hüküm verilmesi için açılan davadır. Bu hükmü elde etmek için açılan davaya “babalık davası” denir.
Hakim hükmüyle kurulmuş olan soybağı, bunu kuran mahkeme kararının yargılamanın yenilenmesi yoluyla ortadan kaldırılması halinde geçersiz kılınır. Bu da soybağına ilişkin dördüncü davadır. 5- Af Kanunu ile yapılan soybağı düzeltme işlemine karşı açılan itiraz davası TMK'da yer almayan soybağına ilişkin beşinci davadır.
Koca, soybağının reddi davasını, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde açmak zorundadır. Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde soybağının reddi davası açmak zorundadır.
Babalık davasında DNA Testi Zorunlu Mu? Babalığın reddi davasının çözümü için zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak ve ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, babanın soy bağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorundadır.
(1) Koca: soybağının reddi davasını açma hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı olduğu için koca; sınırlı ehliyetsiz olsa dahi bu davayı yasal temsilcisinin iznine bağlı kalmaksızın açabilir. (2) Çocuk: yeni medeni kanunla birlikte çocuğa bu davayı açma hakkı tanınmıştır. Çocuk eğer reşit değilse dava kayyım tarafından açılır.
Soybağının düzeltilmesi için soybağının reddi davası açılmak zorundadır. Zira babalık karinesi kanunda aranan şartların yerine gelmesi durumunda kendiliğinden devreye girmektedir. Soybağının reddi davasını; koca, çocuk, kayyım, kocanın altsoyu, ana ve babası, baba olduğunu iddia eden kişi ve ana açabilmektedir.
Kocanın açacağı soybağının reddi davasında davalı ana ve çocuktur. Bu davada ana ile çocuk arasında zorunlu dava arkadaşlığı vardır; dolayısıyla sadece ana ya da çocuğa karşı açılan davanın reddi gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri