Yapılandırılmış öğrenme doğası gereği kayıt altına alınan bir öğrenme sürecidir. Bununla beraber yapılandırılmamış öğrenme ise öğrenmenin genellikle bireysel düzeyde kaldığı ve kayıt altına alınmadığı bir öğrenme sürecidir.
Yapılandırmacı Eğitim: Bilginin öğrenci tarafından yapılandırılmasına oluşturulmasına,yorumlamasına ve geliştirmesine fırsat verir. Yapılandırmacılıkta bilginin tekrarı değil bilginin transferi ve yeniden yapılandırılması söz konusudur.
Yapılandırılmamış buluş, planlanmamış, doğal bir ortamda kavramları, ilkeleri, bir problemin çözümünü bireyin kendi kendisine bulmasıdır. Yapılandırılmamış buluş yolunu kullanmak okul öncesi dönemdeki çocuklar için uygun olmakla birlikte, ilköğretim, ortaöğretim ve yüksek öğretimde yapılandırılmış buluş tercih edilir.
Yapılandırmacılık, bilginin birey tarafından yapılandırılmasını anlatır. Yani bireyler bilgiyi aynen almaz, kendi bilgilerini yeniden oluştururlar.
Bu aşamalar giriş, keşfetme, açıklama, derinleştirme, değerlendirme olarak sıralanabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Yapılandırmacılık; bireyin aktif olarak, öğretmen rehberliğinde bilgiyi oluşturmasını savunan bir öğrenme yaklaşımıdır. Bu çalışmada yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına göre yapılan bir uygulamanın ayrıntıları verilerek, uygulama sonucunda yapılan değerlendirme üzerinde durulmuştur.
Yapılandırmacılık, bilişsel öğrenme kuramı içerisinde görülmektedir. Çiçek'e (2005) göre ise dört grupta toplanabilir. 1.Davranışçı öğrenme kuramları, 2.Bilişsel öğrenme kuramları, 3.Duyuşsal öğrenme kuramları, 4.Beyin temelli öğrenme kuramları.
Yapılandırmacılık bilgi ve öğrenmenin doğasıyla ilgili bir yaklaşımdır. Bilişsel Yapılandırmacılık: Bilgi öğrenen tarafından var olan bilişsel yapıların üzerine etkin biçimde işlenerek yapılandırılır. Birey çevreden bilgiyi edilgen almaz.
Oluşturmacılık ya da diğer adıyla yapılandırmacılık olarak bilinen öğrenme ve öğretme kuramıdır. Yapılandırmacılık kuramının öncülüğünü Piaget, Vygotsky ve Glasersfeld yapar.
Yapılandırmacı öğrenme ortamlarında öğrencilerin öğrenme süreçlerine aktif katılımını gerektiren proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, beyin fırtınası, benzetişim, drama vb yöntem ve teknikler kullanılır.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM. Bruner'e göre, öğrenciler konunun temel yapısını (kavramları, ilkeleri) tümevarım yoluyla keşfederler. Bu amaçla öğretmen öğrencilere çok fazla örmek sunmalıdır. Öğrenci bu özel örneklerdeki benzerlik ve farklılıkları gözleyerek, inceleyerek genel yapıyı keşfeder.
Sunuş yoluyla öğretim stratejisinde; konu alanının kavramları, ilkeleri, fikirleri, süreçleri öğretmen tarafından organize edilip sunularak anlamlı öğrenme gerçekleştirilir. Sunuş yoluyla öğretimde; Öğretim adım adım ilerler. Grafik, şema ve resim gibi görsel uyarıcılar bol kullanılır.
-- Yapılandırılmış görüşme: Görüşme soruları önceden belirlenip standartlaştırılmıştır. Cevaplar için seçenekler belirlenmiştir. Bu görüşme türünde derinlemesine bilgi elde edilmez. -- Yarı yapılandırılmış görüşme: Bazı sorular standartlaştırılmıştır, bazı sorular da açık uçlu olarak hazırlanmıştır.
Tezimde incelediğim yapılandırmacı eğitim anlayışı bilginin işleniş yönteminin belirlenmesiyle olgunlaştırılan bir eğitim anlayışıdır. Yapılandırmacı eğitimde amaç bilgi aktarmaktan ziyade bilgiyi yorumlayacak bir zihin yapısı oluşturmaktır. Edindiğimiz her bilgi içinde yaşadığımız evrenin bir parçasına aittir.
Yapılandırıcı öğrenme kuramı eğitim alanında uygulanan kuramlardan bir tanesidir. Öğretmen, öğrenci ilişkisini inceleyerek yola çıkmış bir kuramdır. Öğrencilerin öğrenme sürecini inceleyerek bunu daha verimli bir noktaya getirmeyi hedeflemektedir.
Yapılandırmacı yaklaşımda öğretmen ve öğrencilerin rollerinde önemli değişimlerin olduğu görülmektedir. Yapılandırmacı kuramda öğretmen, bir otorite olarak sınıfta bulunmaz; öğretmenin asıl görevi öğrencileri gözlemek ve onları yönlendirmektir (Şaşan, 2002).
Yapılandırıcı paradigmaya göre, dışarıda ve öğrenenden bağımsız bir bilgi yoktur. Bilgi bireylerin nesnelerle ilişkisinden; mekânla, kentle ilişkisinden, bireyler tarafından etkin biçimde oluşturulur. Bu yaklaşıma göre, bilgi sadece içinde bulunan duruma, koşullara ve koşullandırmalara göre varolur.
Yapılandırmacı Yaklaşım
*Öğrenen, uyarıcıların özümleyicisi ve davranışların aktif oluşturucusudur. *Eğitim Programı tümevarım yoluyla ve temel becerilere ağırlık verilerek işlenir. *Eğitim programı tümdengelim yoluyla ve temel kavramlara ağırlık verilerek işlenir, öğrenci sorunlarına göre program yönlendirilir.
Yapılandırılmış veriler, veri tablolarına düzgünce sığan ve sayılar, kısa metin, tarihler gibi farklı veri türlerini içeren verilerdir. Yapılandırılmamış veriler ise boyutları veya yapıları nedeniyle veri tablosuna tam olarak sığmaz (örneğin ses ve video dosyaları ile büyük metin belgeleri).
Yapılandırılmış Verilere Bir Örnek
Her bir sütun tarih, metin, para veya yüzde gibi belirli bir veri türünü içerir. Bu sütunun veri türüne uymayan veriler hata olarak reddedilir. İlişkisel veri tabanı tabloları ve elektronik tablolar tipik olarak yapılandırılmış veri içerirler.
Yapılandırmacı yaklaşımda eğitim ortamı bilgilerin aktarıldığı bir yer değildir. Öğrenmenin öğrencinin entelektüel etkinlikleriyle sağlandığı, sorgulamaların ve araştırmalarının yapıldığı, düşünme, uslamlama, sorun çözme ve öğrenme becerilerinin geliştirildiği bir yerdir.
Günümüzdeki anlamıyla yapılandırmacı yaklaşımın temellerini atan ilk kuramcı olarak kabul edilen Piaget (Pritchard ve Woollard, 2010), bilişsel yapılandırmacılık isimli kuramı ile yapılandırmacılığın gelişim sürecine önemli katkılar sunmuştur (Brooks ve Brooks, 1999).
Modern yapılandırmacılığın temelini atan ve felsefi temellerini oluşturan kuramcının Jean Piaget olduğu kabul edilmektedir (Crowther 1997).
Radikal yapılandırmacılığa göre, bilgi bireyin zihninde bizzat kendisi tarafından oluşturulur. Bu yaklaşıma göre, her birey edindiği bilgileri kendi deneyim ve düşünceleri doğrultusunda yapılandırır, bu nedenle radikal yapılandırmacılıkta biliş ve birey önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri