Öğretmenin belirlediği soru doğrultusunda öğrenciler araştırma yöntemini kendileri belirleyerek sonuca ulaşırlar. Yapılandırılmış sorgulama: Önceden belirlenmiş bir sonuç yok. Öğrenciler öğretmenin tanımladığı soru ve araştırma yöntemini kullanarak sonuca ulaşırlar. Sınırlı sorgulama: Geleneksel laboratuvar yöntemidir.
Sorgulama Nedir? Sorgulama öğrencileri bilimsel düşünce ve süreçlere dahil eden bir tekniktir. Öğrencilere bilim insanlarının ne yaptığını, soruların nasıl bilimsel-mantıksal anlamda cevaplanabileceğini anlamalarına yardım eder.
Sorgulamaya dayalı öğrenme, öğrencinin yönlendirdiği bir eğitim yolculuğudur. Öğretmenler, ders materyallerini doğrudan sunmak yerine, öğrencinin keşfetmesini sağlarlar. Geleneksel eğitimde genellikle öğretmen bilgilerini aktarır, öğrenciler ise dersi takip eder ve not tutarlar.
Lederman (2002) araştırmaya dayalı öğrenmeyi, soru sorma, gözlem yapma, ölçme, yorum yapma, verileri analiz etme becerileri kazanma ve tüm bu becerileri öğrendikleri bilgilerle eleştirel düşünerek neden sonuç ilişkisi kurarak yapılandırmaları olarak tanımlamıştır.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
İlgili 20 soru bulundu
Öğrenmeyi öğrenme süreci, bir kişinin öğrenmeyi etkin bir şekilde kullanmasına yardımcı olan dört temel adımdan oluşur. Bunlar; (1) hedef belirleme, (2) öğrenmeyi öğrenmeyi planlama, (3) öğrenmeyi uygulama ve (4) öğrenmeyi değerlendirme şeklindedir. Hedef belirleme, öğrenmeyi öğrenme sürecinin birinci adımıdır.
Araştırmaya dayalı öğrenme yaklaşımında öğretmenin görevi, öğrencilerin yürüttükleri araştırmayı yönlendirmek değil öğrencileri sürekli desteklemektir . Bu yaklaşımda öğretmen hazır bilgiyi öğrencilere aktarmaz. Öğretmenin görevi bilgiyi sunmak değil, öğrencilere rehberlik etmektir.
PROJE TABANLI ÖĞRENME NEDİR? Proje tabanlı öğrenme, öğrencilerin yaşamlarında karşılaşabilecekleri problemleri sınıf ortamında farklı disiplinlerle bağlantı kurarak bir senaryo çerçevesinde çözmeye çalıştıkları öğrenme yaklaşımıdır.
Araştırmaya Dayalı Öğrenme Modeli
Bu modelde öğretmen, soru sormak suretiyle problemi çerçevelendirir, öğrenciye bir veya daha fazla makul (mantıklı) çözüm üretip bunları keşfetmesi için biraz zaman tanır, ardından öğrencilerin çözümlerini, öğrenmenin gerçekleştiğinin kanıtı olarak göstermelerini ister.
Sorgulama, doğal veya maddi dünyayı keşfetme sürecini içeren ve soru sormaya, keşifler yapmaya ve bu keşifleri yeni anlayış arayışında test etmeye yol açan bir öğrenme yaklaşımıdır. Sorgulamaya dayalı yaklaşımlar öğrencinin öğrenmesini değerlendiren yöntemleri araştırır.
Bilimsel sorgulama, basit tanımıyla, bilim insanlarının dünyayı an- lamak ve açıklamak için yürüttükleri sistematik araştırma aktivitelerinin bü- tünüdür (Lederman ve Lederman, 2012; NRC, 2000).
Bu teknikte öncelikle öğretmen konuyu sunar ve sonrasında öğrencileri ikili ve üçlü gruplara ayırır. Öğrenciler, birbirlerine konuyla ilgili sorular sorarlar ve yanıtlarlar. Öğretmen, öğrencilere ne tür sorular sorabilecekleri ile ilgili bilgi verir ve ipucu olması amacıyla soru kökü örnekleri verir.
1. Temel öğretim modeli, öğretmenin sınıf içerisindeki öğrencilerin öğrenmesini sağlamak için kullandığı, önceden yapılandırılmış, çoğunlukla standartlaştırılmış bir öğretim uygulamasıdır.
Kuantum öğrenme yaklaşımı belirsizlik, olasılık ve bütünsellik ilkelerine dayanmaktadır. Kuantum öğrenme, sonuçları kesin ve net ifadeler yerine olasılıklar ile ortaya koyar. Olaylara holistik bir bakış ile yaklaşarak olayların birbirini etkilediğini ve birbirinden ayrılmayacağını vurgulamaktadır.
Bloom tarafından geliştirilen tam öğrenme modeli öğrenme sürecinde başarıyı %95 düzeyine çıkaran bir yaklaşımdır. Bu modelin dayandığı temel düşünce tüm öğrencilerin okulda öğretilenleri öğrenebilecek yeterliğe sahip olduğudur. Model. tüm öğrencilerin öğretilen konuları öğrenebileceği varsayımına dayanır.
Proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, öğrencilerin anlamlı öğrenim deneyimleriyle sonuçlanan projeler oluşturmalarına izin vererek onların ilgi alanlarından yararlanır. Araştıran, sorgulayan ve çözüme ulaşmaya çalışan takım üyeleri, yaratıcılık ve problem çözme becerilerini geliştirirler.
En kalıcı öğrenme tekniği, bilgi ve beceri kazanımını etkili öğrenme yöntemleriyle desteklemek ve hafızaya doğru yerleştirmektir.
Sonucu önceden belli olan, fakat doğrulama ve ispatlama amacıyla tekrar gerçekleştirilmek üzere yapılandırılan deneylerdir.
Aktif öğrenme (interaktif, etkin, deneysel) öğrenme, yaparak yaşayarak öğrenme anlamına gelmektedir. Aktif öğrenme, öğrenenlerin seyredip dinlemekle yetinmeyip, sürece etkin olarak katılmaları, bağımsız olarak hareket etmeleri ve araştırmalarıdır.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Öğrenmeyi Öğrenme Stratejileri Nelerdir? Öğrenmeyi öğrenme stratejileri beş başlıkta toplanır: Tekrarlama, anlamlandırma, örgütleme, anlamayı izleme-denetleme ve duyuşsal stratejilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri