Her ne kadar GSS primi, İŞKUR tarafından ödense de işsizlik ödeneği alınan süre emeklilik yönünden prim gün sayısına eklenmez. Bu dönemde fiili bir çalışma olmadığı için bu dönemde geçen süre uzun vadeli sigorta kolları açısından prim gün sayısına eklenmez.
İşsizlik ödeneği alan bir kişi maaşı aldığı sürece herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık maaşı alırsa, bu kişilerin ödenekleri emeklilik nedeniyle kesilir. Alınan işsizlik maaşı emekli maaşını ücret olarak etkilemese de işsizlik maaşı alırken emeklilik durumu söz konusu olursa işsizlik maaşı kesilir.
EMEKLİLİK GÜNÜNÜZÜ DE ETKİLİYOR
Ödenen primler işçinin uzun vadeli prim günlerine ekleniyor ve emeklilik hesabında geçerli oluyor. İşsizlik maaşı alırken 90 gün içinde iş bulup 12 ay kesintisiz çalışanlar Türkiye İş Kurumu'na (İşkur) talepte bulunarak sigorta primlerinin eklenmesini sağlayabilir.
İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançların üzerinden hesaplanan % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır.
Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak, Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak, gerekmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Konut, ihtiyaç ve taşıt kredisi kullanan, SGK'lı veya kamu personeli statüsünde çalışanların, istem dışı işsiz kalmaları durumunda, bir kredi veya poliçe süresi boyunca, ilgili kredinin azami 6 taksitine kadar teminat sağlayan bir sigorta türüdür. İstem dışı işsiz kalma durumu teminat altına alınmaktadır.
Sigortalı İşsizlerin, İşsizlik Ödeneği Alırken Sağlık Hizmetlerinden Yararlanması Mümkün müdür? 5510 sayılı Kanun gereğince, işsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamına alınmış olup bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir.
◾İşsiz kalınan tarihten Yargıtay kararının tebliğine kadar , işçinin işsiz kaldığı süreler olmalıdır ki geriye dönük işsizlik ödeneği ödensin . Geriye dönük işsizlik maaşı ödemesi alabilmemiz için , işten ayrıldığımız tarihten Yargıtay kararının tebliğine kadar olan dönemde , sigortada boş günlerinizin olması gerekir .
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
Özetle; pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteğini suiistimal eden (fazla ve yersiz ödeme alan) işverenler tarafından primi ödenmeyen çalışanların eksik primleri işverenler tarafından ödenecek. Bu şekilde çalıştırılanlar için bu iyi bir haber.
Telefon ile Sigorta Sorgulama
Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri doğru bir şekilde vermeniz yeterli olacaktır. Daha sonra ise hizmet dökümünüzde yer alan detaylar ile ilgili dilediğiniz sorulara cevap alabilirsiniz.
Dilerseniz SGK'ya bağlı olan ALO 170 numaralı hattan sigorta sorgulaması yapabilirsiniz. Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri vermeniz yeterli. Ardından hizmet dökümünüzde yer alan detaylarla ilgili dilediğiniz sorulara cevap bulabilirsiniz.
İŞKUR Kursiyerleri 4/a (SSK) kapsamında sigortalı sayılır.
Sigortasız çalışan emeklilerin iş güvencesi bulunmuyor, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı gibi haklardan mahrum kalıyorlar. Emekli de olsa sigortasız işçi çalıştırmanın suç olduğunun altını çizmek gerekiyor.
Buna göre; Yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 5 bin 325 lira, en yükseği ise 10 bin 650 lira şeklinde uygulanacak.
Dolayısıyla kanunda sözü edilen son 3 yıl, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten geriye doğru 3 yıldır. Burada sözü edilen takvim yılı değildir. Yani işten çıkarmanın yaşandığı yıl atlanarak, önceki 3 tam takvim yılı esas alınmaz.
SGK tarafından yıl 360 gün olarak esas alınmaktadır.
İşsizlik maaşı hesaplanırken günlük işsizlik ödeneği, sigortalı çalışanın son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanır. Hesaplama yaparken çalışanın günlük ortalama brüt kazancının %40'ı ele alınır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik maaşı aylık asgari ücretin yüzde 80'ini geçemez.
Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor. İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki brüt maaşınızın ortalaması alınıyor. Bunun yüzde 40´ı işsizlik maaşı olarak ödeniyor.
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
Ancak işsizlik sigortasında yalnızca işsizlik maaşı yok. Bunun dışında belki de en önemli yardım işsizlik maaşı alan kişi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin genel sağlık sigortası primlerinin ödenmesi. Bu sayede işsizler maaş aldıkları süre boyunca sağlık hizmetlerinden prim ödemeksizin yararlanabiliyorlar.
Kural olarak, işsizlik ödeneğinden yararlanılabilmesi için bir işte çalışılmaması ya da herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alınmaması gerekmektedir.
İşsiz kalan bir kişinin son bir yıl içinde 90 gün ödenmiş primi varsa bu kişi 90 gün daha sağlık hizmetlerinden prim ödemeden yararlanabilir. Bütün işsiz kalanlara sağlanan 10 günlük süreyle birlikte bu durumdaki kişinin toplamda 100 gün prim ödemesi gerekmez.
Herhangi sosyal güvencesi bulunmayanlar kişiler ayda 107 TL prim karşılığı Genel Sağlık Sigortası kapsamına girebiliyor. Yeterli geliri olmayan kişilerin ise prim ödemesini devlet yapıyor. Küçük yaştaki çocuklar ve gençler şartsız şekilde kapsama alınıyor ve prim borcu olan kişilere de çeşitli imkanlar sunuluyor.
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri