Öğrenme deneyimleri yaşanan, planların esnek olduğu, öğrencilerin bilgilerini yapılandırması için uygun bir ortamı ifade eden yapılandırmacı öğrenme ortamında öğretmenin etkili rehberliği öğrenme ortamlarının öğrenci merkezli olmasına rağmen oldukça önemli görülmektedir.
Öğrenci merkezli öğrenme yaklaşımına göre okullar gerçek hayatın birer tem- silcisi durumunda olmalı ve öğrenciler konuları yaparak yaşayarak öğrenme yoluna gitmelidirler. Bu şekilde düzenlenen okul ve öğrenme durumlarında öğrenciler, ger- çek yaşamda kullanabilecekleri bilgileri elde edebilirler.
Bu yaklaşım, öğrencilerin sadece bilgi ve becerileri kazanmaları değil aynı zamanda bilgileri yapılandırmayı ve yeni bilgiler üretmeyi, bilgiye ulaşacak yolları keşfetmeyi ve öğrendiklerini düşünmelerini amaçlamaktadır. Bilgi bireylerin dışında nesneldir. Öğretmenlerden öğrencilere transfer edilebilir.
Yapılandırmacı kuram, değerlendirme sürecinin bir parçası değil, temelidir. Çocuğun sadece sonuç kısmında elde ettiği verilere bakmayan, sürecin her aşamasında gösterdiği performansı dikkate alan bir değerlendirme vardır. Hem süreç hem de sonuç değerlendirmesi kullanılır.
Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı; bütün öğrencileri aynı farz edip, onlara grup halinde seslenmeye karşıdır. Bunun yerine öğrencilerin; bireysel ihtiyaçlarına, güçlü ve zayıf yönlerine, ilgilerine ve deneyimlerine önem vermektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Bir diğer yapılandırmacı yaklaşıma göre öğretmenler, öğrencilere konuları geleneksel konu anlatım tarzıyla öğretmemelidir. Bunun yerine öğrencilerin durumları, materyali değiştirerek ve sosyal etkileşim yoluyla içeriğe aktif olarak katılabilecekleri bir şekilde yapılandırılmalıdır.
Yapılandırmacılık, bilginin birey tarafından yapılandırılmasını anlatır. Yani bireyler bilgiyi aynen almaz, kendi bilgilerini yeniden oluştururlar. Kendilerinde var olan bilgiyle beraber yeni bilgiyi, yine kendi öznel durumlarına uyarlayarak öğrenirler (Özden, 2003).
Yapılandırmacılık, bilişsel öğrenme kuramı içerisinde görülmektedir. Çiçek'e (2005) göre ise dört grupta toplanabilir. 1.Davranışçı öğrenme kuramları, 2.Bilişsel öğrenme kuramları, 3.Duyuşsal öğrenme kuramları, 4.Beyin temelli öğrenme kuramları.
Oluşturmacılık ya da diğer adıyla yapılandırmacılık olarak bilinen öğrenme ve öğretme kuramıdır. Yapılandırmacılık kuramının öncülüğünü Piaget, Vygotsky ve Glasersfeld yapar.
Tezimde incelediğim yapılandırmacı eğitim anlayışı bilginin işleniş yönteminin belirlenmesiyle olgunlaştırılan bir eğitim anlayışıdır. Yapılandırmacı eğitimde amaç bilgi aktarmaktan ziyade bilgiyi yorumlayacak bir zihin yapısı oluşturmaktır. Edindiğimiz her bilgi içinde yaşadığımız evrenin bir parçasına aittir.
Yapılandırmacılık, bilginin doğası ile ilgili açıklamalarda bulunan felsefi bir yaklaşımdır. Fesle-fenin inceleme alanlarından biri olan epistemolojik (bilgi teorisi) çerçevede öğrenenlerin nasıl öğrendi-ğini bilginin mutlak olup olmadığını, insanın bilgisi-nin gerçekte olan bilgiyi yansıtıp yansıtmadığını irdeler.
Yapılandırmacı Yaklaşım
*Öğrenen, uyarıcıların özümleyicisi ve davranışların aktif oluşturucusudur. *Eğitim Programı tümevarım yoluyla ve temel becerilere ağırlık verilerek işlenir. *Eğitim programı tümdengelim yoluyla ve temel kavramlara ağırlık verilerek işlenir, öğrenci sorunlarına göre program yönlendirilir.
Yapılandırmacı öğrenme ortamlarında öğrencilerin öğrenme süreçlerine aktif katılımını gerektiren proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, beyin fırtınası, benzetişim, drama vb yöntem ve teknikler kullanılır.
Genel anlamda, öğrenci merkezli eğitim anlayışı, öğrenmenin merkezinde öğrencinin yer alması, onun bilgiyi ve kendi yeteneğini keşfetmesine imkân sağlanması ve öğretim elemanının bir eğitim lideri ve rehber olarak öğrenciyi bu konuda desteklemesi gerektiğini savunmaktadır.
Öğrenci merkezli eğitim, öğrencilerin eğitim sürecine aktif katılımını teşvik eder. Öğrencilerin ilgi duydukları konuları keşfetmelerine ve kendi öğrenme süreçlerine katkıda bulunmalarına izin verilir. Bu da öğrencilerin öğrenmeye karşı motivasyonunu artırır.
Çocuk merkezli yaklaşım, danışman ve çocuk arasındaki ilişkinin, gelişimsel ve içsel mücadelelerden kaynaklı problemler yaşayan çocuklar için birincil iyileştirici faktör olduğu inancına dayanır ve birçok ekol gibi oyunu, çocuğun gelişimsel olarak çocuğun kendine özgü dili olarak tanımlar.
Özellikle kültür, dil ve akranların bunda oldukça etkili olduğunu belirtmiştir. Aslında Arslan'a (2007) göre İtalyan düşünürü olan Giambattista Vico (1668-1744), Jean-Jaques Rousseau (1712-1778) ve Immanuel Kant (1724-1804) gibi bilim insanları da yapılandırmacılığın ilk önderleridir.
Yapılandırmacılık, bilgiyi sabit ve dışsal bir varoluş olarak değil, yaratılan inşa edilen bir anlam sistemi olarak görmektedir (Neimeyer, 1993; Aktaran McAuliffe, Garrett, Eriksen ve Karen, 1999). Bu anlayışa göre bireyler gerçeği, sosyal ve fiziksel çevreleriyle iletişim ve etkileşimleriyle yapılandırmaktadırlar.
Yapılandırılmış öğrenme doğası gereği kayıt altına alınan bir öğrenme sürecidir. Bununla beraber yapılandırılmamış öğrenme ise öğrenmenin genellikle bireysel düzeyde kaldığı ve kayıt altına alınmadığı bir öğrenme sürecidir.
Modern yapılandırmacılığın temelini atan ve felsefi temellerini oluşturan kuramcının Jean Piaget olduğu kabul edilmektedir (Crowther 1997).
Piaget, gelişimin öğrenmeyi mümkün kılacağını ileri sürerken Piaget'nin aksine Vygotsky, öğrenmenin gelişimi mümkün kılacağını savunur. Vygotsky de tıpkı Piaget gibi, çocuğun hayata ve çevresine dair bilgisini kendisinin deneyimler sonucunda yaparak ve yaşayarak edineceğini savunmuştur.
Sosyal-yapılandırmacı yaklaşım, dile bütüncül bir açıdan yaklaşarak, onun sosyal bağlamdan bağımsız ve bireysel çabalarla öğrenilemeyeceğini ve(ya) kazanılamayacağını savunmaktadır (Yang & Wilson, 2006).
Oluşturmacı öğrenme modeli (constructivist) olarak bilinen öğrenme yaklaşımında ise, öğrencilerin daha önceki deneyimlerinden ve önbilgilerinden yararlanarak yeni karşılaştıkları durumlara anlam verebilecekleri savunulmaktadır. Oluşturmacı öğrenme yaklaşımına göre bilgi pasif olarak alınamaz.
Radikal yapılandırmacılık, gerçekliğin paylaşımının olmadığı, bilginin deneyimlerimize ve çevremize dayalı olarak gerçekleştiği, herhangi birimizin tam olarak aynı ortam ve deneyimlere sahip olamayacağımızı ve aynı düzeyde kavrayamayacağımızı desteklemektedir.
En önemli öğrenme teorileri ve yaklaşımları arasında davranışçılık, bilişselcilik, yapılandırmacılık, sosyal öğrenme teorisi, hümanizm, deneyimsel öğrenme ve durumlu öğrenme teorisi yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri