Günün saati ve hava koşulları yaprak gübrelerinin etkiliğini etkiler. Islak ve yeni püskürtülen yaprak gübreleri, yağmura, güneşin dik ışınlarına ve rüzgara maruz kalmamalıdır.
Üst gübrelemeyi iki defada yapan üreticiler ilk gübrelemede ÜRE veya CAN kullanmalı, ikinci gübrelemede % 26 N CAN kullanmalıdırlar. Üreticilerin üst gübrelemede gübre cinsi belirlemede dikkat edeceği husus gübre uygulaması yaptıktan sonra bir kaç gün içinde yağmur yağması ve havaların güneşli ve sıcak geçmemesidir.
Yaprak gübrelemesinin sabah erken saatlerde veya akşam geç saatlerde yapılması öneriliyor. Sabah saatlerinde, yaprak üzerindeki stoma adı verilen bölümler çiy yağdığında açık bulunuyor. Stoma açıklığı, verilen gübrenin daha iyi ve hızlı emilmesine vesile oluyor.
Yağmur yağmadığı takdirde gübrenin tarlaya bir faydası olmuyor.” dedi. Harcanan mazotun yarısına destek verileceğinin bildirdiğini aktaran Kahraman, gübre desteği de verileceğini ancak bunun miktarının belli olmadığını kaydetti.
Araştırmalar, yapraktan bazı gübre uygulamalarının köklerde problem olması durumunda, toprak uygulamalarına göre daha etkili olduğunu göstermiştir. Uygulanan besinlerin %90'ı gübrelemeden yaklaşık 1 saat sonra bitkiye emilir.
İlgili 39 soru bulundu
Made in Italy MEGAFLOR, % 100 çabuk çözünebilirliği, saflığı ve ağır metal, klor ve kireç ihtiva etmemesinden dolayı dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak bilinir.
Gübrelerdeki farklı tuzlar, suyun köklere akışını azaltabilir, bu nedenle yapraklardaki nem seviyesi sınırlıdır. Bitkinin aşırı gübre ile beslenmesinden kaynaklanan birçok zarar yapraklarda görülmektedir. Fazla gübre, biyokimyasal reaksiyonları engelleyebilir ve bitki enzimlerini yok edebilir.
Üst gübre uygulandıktan sonra 5-10 gün yağmur yağmıyor, hava sıcak ve güneşli ise ÜRE gübresinden büyük ölçüde azot kaybı amonyak ( NH3 ) halinde olur ve gübrelemenin etkisi az görülür. Bu kayıp %33 N Amonyum Nitratta nispeten az, CAN gübresinde ise çok az olur.
Bitkilerin 8-10 yaprağı ve 15 mm'ye (0,6 inç) yakın gövde çapı olduğunda, ekimden yaklaşık 4-6 hafta sonra serpme gübreleme uygulaması yapılabilir.
Buğday ve arpa gibi sık ekim yapılan bitkiler için toprak yüzeyine serpilerek kullanılan ve toprağa karıştırılamayan azotlu gübrelerde, amonyağın havaya uçmasıyla azot kaybı meydana geldiğinden üst gübre uygulaması yağmur öncesine denk getirilmeli ve bu gibi durumlarda CAN %26 gübresi tercih edilmelidir.
ilk Uygulama : Tomurcukların gözüktüğü çıkmaya başladığı dönemden itibaren başlanıp çiçeklerin yeni açtığı döneme kadar 1. uygulama yapılabilir. 2. Uygulama : Çiçeklerin dökülüp zeytinlerin mercimek tanesi gibi gözüktüğü dönemde yapılmasını tavsiye ediyoruz.
Tahıllarda, yarısı ekimle birlikte, sapa kalkma dönemi öncesinde de diğer yarısı. Meyve ağaçlarında, çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda püskürtme yoluyla yapraktan yada yine çiçeklenme öncesinde taç iz düşümlerine toprağa gömerek. Bağda; şeker gübrenin yarısı şubat veya mart aylarında yapılan toprak işlemesinde.
Gübrelerimiz, yapraktan, topraktan ve damla sulamadan her türlü uygulama aleti ve metodu ile verilebilir.
Yeşil alanların bakımında en önemli madde azottur. En uygun gübreleme zamanları; erken sonbahar (eylül), erken kış (kasım başı), erken bahar (mart-nisan) ve geç bahar(mayıs)'dır. Gübreleme toprak ısısının en düşük olduğu, sabah veya akşam üstü yapılmalıdır.
Çok soğuk havalarda üre gübresi atıldığında toprak donabileceği için gübrenin toprağa karışması zorlaşabileceği gibi çok sıcak havalarda atılması da azot kaybına neden olmaktadır. Üre gübresinin uygulanabilmesi için uygun sıcaklık 15-20 °C arasındadır.
· Damla sulama gübrelemesi için suda eriyen özel gübreler kullanılmalı, kompoze gübreler eritilerek kullanılmamalıdır. Aksi takdirde sulama sisteminde tıkanıklıklar meydana gelebilir. · Örtü altında kışın (ısıtmasız) yapılan yetiştiricilikte yüksek dozda azotlu gübre kullanılmamalıdır.
En Uygun Sulama Zamanı
Taneler süt gibi olduğu dönemde (çiçekler döküldüğünde) olmak üzere üç kez sulanmalıdır.
Yine gübreleme ile sulamanın birlikte uygulanması ayçiçeği verimini önemli ölçüde artırmaktadır. Toprağın organik yapısını düzeltmek ve yüksek verim amacıyla eğer olanak varsa, çiftlik gübresinin de uygulanması iyi sonuç verir. Bu nedenle sonbaharda dekara 3-4 ton çiftlik gübresi verilmesi uygundur.
Alkali özelliktekiler hariç, birçok insektisit, fungisit ve yaprak gübreleri ile karıştırılarak kullanılabilir.
Sonbaharda dökülen yapraklar, çöp değil, doğal gübredir.
Öncelikle gübreleme yapacağınız sebze türünü, toprak sıcaklığını ve toprak cinsini çok iyi bilmelisiniz. Her sebzenin ihtiyacı farklıdır. Yılın her dönemi farklı gübre verilerek ürün kalitesini yükseltebilirsiniz. Genel olarak yanmış çiftlik gübresini yılın her döneminde kullanabilirsiniz.
Gübre, ya ekimden önce toprak yüzeyine serpildikten sonra belirli toprak işleme aletleri ile toprağa gömülür ve sonra ekim yapılır ya da ekimden hemen önce toprak yüzeyine serpilen gübre ekim işlemi ile toprakla karıştırılır. Birçok hallerde ekimden sonra da serpme usulü ile gübre tatbik edilmektedir.
Sıvı yaprak gübrelerinde azot kaynağı olarak üre kullanılması bitkilerde gübre yanıklığı problemini en aza indirecek yöntem olarak belirtilmektedir. Genelde amonyum içerikli gübrelerin hele özensi kullanılması bitki yapraklarına zarar verebilmektedir.
Özellikle fazla gübreleme nedeniyle gübre içerisindeki besin maddeleri köklerde su kaybının yaşanmasına neden olacaktır. Ne yazık ki su kaybı, bitkide yanma dediğimiz yapraklarda kahverengileşmeye neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri