Yarı otomatik vites, aracınızı debriyaj pedalı kullanmadan sürmenizi sağlayan bir şanzıman sistemi türüdür. Ayağınız gaz pedalındayken sürüş yapabilir ve vites değiştirmek için vites değiştiriciyi kullanabilirsiniz. Bu, sürüş sırasında her zaman debriyaj pedalına basmanızı gerektiren otomatik şanzımandan farklıdır.
Yarı otomatik vites sistemine sahip araçlarda, sürücüye kullanım kolaylığı sağlayan en önemli unsur, debriyaj pedalının bulunmamasıdır. Yapılması gereken sadece vites kolunu D, yani drive konumuna alarak sürüşe başlamak ve otomobile hareket kazandıran enerjinin motora, ardından tekerleklere aktarılmasını sağlamaktır.
Tam otomatik şanzımanlar ve yarı otomatik şanzımanlar, modern arabalarda bulunan iki tür şanzıman sistemidir. İkisi arasındaki temel fark, tam otomatik şanzımanın sürücüden herhangi bir girdi gerektirmemesi, yarı otomatik şanzımanın ise sürücünün vitesleri manuel olarak değiştirmesini gerektirmesidir.
Yarı otomatik vitesin manuel araçlara kıyasla en temel farkı; debriyaj pedalının bulunmadığı bir sisteme sahip olmasıdır. Bu sistemde araç, sadece gaz ve fren pedalları ile kullanılır. İlk olarak 1930'lu yıllarda ortaya çıkan yarı otomatik vitesli araçlarda amaç, pedal sayısını azaltarak kullanımı kolaylaştırmaktı.
Yarı otomatik vites nedir? Sorusuna kısacası debriyaj pedalı bulunmayan sistem yanıtını verebiliriz. Yarı otomatik vitesin kullanım avantajı da fazladır. Düz vitese oranla az yakıt tüketimi yarı otomatik vitesler tarafından sağlanır.
İlgili 15 soru bulundu
Yarı Otomatik Vitesli Araçlar
Bu araçlar, uzun mesafe yollarında, sürücülerin yardımcısıdır. Aynı zamanda trafik yoğunluğu olan şehirlerde ise oldukça kullanışlıdır. Sürücünün bütçesine çok yardımı olan bu araçlar, sürüşü de kolaylaştırmaktadır.
Sürüş esnasında maksimum konfor elde etmek için tam otomatik vitesler uygundur; çünkü vites geçişleri hissedilmez ve sarsıntı oluşmaz. Yakıt tüketimi açısından ise yarı otomatik vitesler daha avantajlıdır. Yapılan testler sonucu yarı otomatik vitesli araçların daha az yakıt tükettiği görülmüştür.
Yarı otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz. Yarı otomatik vitesin bir diğer avantajı da, düz vitese göre daha az yakıt tüketimi yapmasıdır. Ayrıca bu araçların kullanımı da oldukça kolaydır.
Baskı Balata: Yarı otomatik şanzımanlarda baskı balata sistemi bulunurken tam otomatiklerde bulunmuyor.
Trafikte beklerken veya aracı çalışır halde bırakırken vitesin D konumunda olmaması gerekir. Bulunulan senaryoya göre P ve N konumlarını kullanmak gerekir. Park halinde beklerken P konumu oldukça idealdir.
Triptonik vites ya da Triptonik şanzıman
Araçta debriyaj pedalı olmasına rağmen otomatik modda kullanım söz konusudur. Yani isterseniz otomatik konuma alıp tıpkı otomatik vitesli bir araç gibi kullanabilirsiniz. Benzer şekilde istediğiniz zaman da manuel şanzımana geçiş yapıp debriyajı ve vitesi kullanabilirsiniz.
Böylece yüksek oranda otomatik vites hissiyatı veren DSG'nin “DSG şanzıman yarı otomatik mi?” sorusuna cevabı büyük bir evet oluyor.
Otomatik şanzımandaki son ortak harf “L” dir ve şanzımanın düşük vitesli bir viteste olduğunu gösterir. Bazen “L” harfi M harfiyle değiştirilir, bu da şanzımanın manuel kaydırmalı bir seçenek olduğu anlamına gelir.
Bazı araçlarda bulundan S veya O harfleri ile gösterilen vites konumu ise hızlı sürüşler içindir. Vites kolu bu konumdayken aracın vites değiştirme hızı normalden fazla olur ve devir aralığı yükselir. Bu da aracın çok daha fazla yakıt harcayacağı anlamına gelir.
Tiptronic vites ne demek diye merak ediyorsanız, sürücünün istediği zaman düz vites istediği zaman otomatik viteste sürüş yapmasına olanak tanıyan şanzıman sistemi olarak tanımlanıyor.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
Yarı otomatik vites, aracın otomatik şanzıman ve manuel şanzıman ile donatıldığı anlamına gelir. Sürücü, direksiyon kolonunda bulunan vites kolunu kullanarak vitesler arasında geçiş yapabilir. Bu tip şanzıman, tam otomatik şanzımanlarda mümkün olmayan, sürücünün manuel olarak vites değiştirmesine izin verir.
Debriyajın sertliği araçlara göre değişiklik gösterse de bastığınızda hafif bir zorlanma olması gerekir. Ancak yapışkan bir şeye bastığınızdaki gibi bir his oluyorsa baskı balata bitmiş demektir. Debriyajın düzgün cevap verdiği durumlarda aracı viteste test edebilirsiniz.
Tiptronik vites nasıl kullanılır? Arabayı hareket ettirmek için "D" modunda olmalısınız. Frene basın, el frenini bırakın ve aracı çalıştırın. Vites "D" ye ulaştıktan sonra arabanız gidebilir. "R" veya "P" moduna geçerken kullanılan "D" moduna asla geçmeyin.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Çalışma esnasında ve devir değişiminde daha fazla motor gücüne ihtiyaç duyan otomatik vitesli arabalara göre düz vitesli araçlar daha az yakarlar. Yani düz vitesli arabalarda yakıt tüketimi daha azdır.
Eğer aracınızda çekişte düşüş gerçekleşiyorsa bir kaç ihtimal olabilir, – Debriyaj sisteminin çalışmasında büyük rol oynayan Baskı balata sisteminin işlevini kaybetmesi, – Şanzıman elektroniği problemleri (örneğin: sensör arızası veya sensör ile beyin arasında iletişim problemleri olabilir.)
Farkı ise, manuel vites sisteminde debriyaja basıp vitesi değiştirmeniz gerekirken, yarı otomatik viteste bunu sizin yerinize iki adet vites robotu yapar. Birçok sürücü, araçta debriyaj pedalı olmadığını görünce otomobilin tam otomatik vitesli olduğu kanaatine varsa da bu yanlış bir düşünce olacaktır.
Yarı otomatik vites yokuşlarda rampalarda eğer hil holder yani ( Yokuş Kalkış Desteği ) yok ise geri kaydırma yapacaktır. Rampa olan bir yerde ışıklarda beklerken frenden ayağınızı çektiğinizde hemen gaz vermeniz gerekecek.
Tucson, ikisi dizel, ikisi benzinli olmak üzere dört motor seçeneği ile karşımıza çıkıyor. 2.0 dizel ünite 183 HP üretirken, 6 ileri manuel ve 8 ileri çift kavrama otomatik şanzıman seçenekleri ile satın alınabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri