Bir kış sebzesi olan Brüksel lahanası sanılanın aksine ilk olarak Belçika'da yetiştirilmemiştir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde tüketiliyor ve Türkiye'de de tarımı yapılan bir sebze.
Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır.
Brüksel lahanası yetiştiriciliği için Karadeniz Bölgesinin sahil kesimi çok uygundur.
Brüksel Lahanasında tohum ekimden ilk hasada kadar 80-140 günlük süre gereklidir.
Brüksel lahanası, adından da anlaşılacağı gibi Belçika coğrafyasına ait bir sebze.
İlgili 37 soru bulundu
Brüksel lahana genellikle kış mevsiminde tüketilen çok faydalı bir sebzedir. Adeta sağlık deposu olan Brüksel lahana, yemeği yapılan veya çeşitli salatalarda kullanılan besleyici bir sebzedir. Brüksel lahana Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında hasat edilir.
Brüksel lahanası birinci yılda sebze olarak değerlendirilen kısımlarını, ikinci yılda ise tohumlarını meydana getirir. Avrupa ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilen ve sevilerek tüketilen bir sebzedir. Karadeniz Bölgesi gibi yağışı ve rutubeti yüksek bölgelerde rahat bir şekilde yetiştirilebilir.
Sağlık için faydalı ve çocukların gelişiminde büyük rol oynayan brüksel lahanası tohumuna Trendyol aracılığıyla sahip olabilirsiniz.
Brüksel Lahanası Tohumu (50 Tohum)
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Sonbahar. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 6-10 gündür.
Brüksel Lahana Çorbası (7+ Ay) - Nefis Yemek Tarifleri.
Çin lahanası zaman içinde Japonya ve Kore'ye yayılmış ve nihayet 20 yüzyılda diğer ülkelerde de tanınmış ve tüketilmeye başlamıştır. Günümüzde Türkiye'de de bulunmaktadır.
Adana'nın Sarıçam ilçesinde ilk kez yetiştirilen 'Çin Lahanası', Rusya'ya ihraç edilmek üzere ilk kez 160 dönüm alana ekildi. Bölgenin yeniliğe açık ve öncü çiftçilerinden Abdullah Temel, Sarıçam'a bağlı İncirlik'te 160 dönüm alana yaklaşık 1 milyon kök Çin Lahanası ekimi yaptı.
Verimli toprak seven Brüksel lahanası için toprağın Ph değeri en az 6,5 olmalıdır. Toprakta yeterince organik madde bulunması bitkinin kuvvetli gelişebilmesi için ihtiyacı olan nemin sağlanmasına ve sürdürülmesine yardımcı olur.
Brüksellahanası Avrupa'da en çok İngiltere'de, Hollanda'da ve Belçika'da yetiştiriliyor. Dondurulmuş gıda sektörü için endüstriyel alanda yüzde 70'i Belçika'da üretiliyor.
Brüksel lahanası ve Iceberg marul
Yaprakların arasında sizi bekleyen kir, çamur veya küçük böcekler olabilir.
Avrupa ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilen ve sevilerek tüketilen bir sebzedir. Karadeniz Bölgesi gibi yağışı ve rutubeti yüksek bölgelerde rahat bir şekilde yetiştirilebilir.
Brüksel Lahanası Fidelerinin Dikilmesi
Açık alan yetiştiriciliğinde dikim zamanı Haziran – Temmuz aylarıdır. Fide yastıklarında dikimden 1 gece önce sulanan fideler sökülerek kök ve yapraklarının 3'te biri traşlanır. Dikimde sıra arası mesafe 70 – 90 cm, sıra üzeri mesafe ise 45 – 60 cm olmalıdır.
Lahana Hasadı
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır. Dikim işleminden 55 gün sonra hasat edilebilen çok erkenci çeşitler de vardır.
Lahana tohumunun sağlıklı bir şekilde çimlenme aşamasına geçmesi için nem kontrolünün yapılarak sulanması gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle de genel olarak sabahları veya öğlen ısının yükselmesi ile birlikte her gün sulanması gerekmektedir.
Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur.
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
A ve C vitamini açısından zengin olan Brüksel lahanası, beyin gelişimi açısından da faydalı bir besindir. Zihni açan ve dinçlik sağlayan bu besin dikkat dağınıklığı olan kişilere etkili olmaktadır. Salatada ya da yemeklerde tüketildiğinde, sinir sistemini kontrol altına alarak kişilerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Brüksel lahanası, turpgiller familyasından besleyici bir sebzedir. Genellikle kavurma, buharda pişirme veya kaynatma gibi yöntemlerle pişirilirken, Brüksel lahanasını çiğ olarak da yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri