Temel Hattı – Kaide Hattı – Baseline (BL) : Gemi boyunca dip kaplaması ile simetri düzleminin kesiştiği hat. Bu genellikle yatay bir doğru olmakla birlikte balıkçı gemisi veya romorkör gibi kıçta büyük bir pervane yuvasına sahip olması gereken gemi tiplerinde kıça eğimli olabilir.
Su hattı boyu (LWL), bir deniz aracının su ile temas eden en baştaki ve en kıçtaki kısımları arasındaki yatay uzunluktur.
Başçarkçı, gemide bulunan mühendisler arsındaki en yetkili kişidir. Gemide makine bakımı ve denetimi işleriyle uğraşır.
[l ince] i. (< İtal. ocio) [Baştaki “l” İtal. “artikl”den alınmıştır] Gemi teknelerinde baş bodoslamanın iki yanında bulunan demir zincirinin geçmesine mahsus delik.
İlgili 38 soru bulundu
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
B. KONTEYNIR GEMİLERİ (CONTAINER SHIP):
Bu tür gemilerin yükleme boşaltmaları özel donanımlı limanlarda yapılır bu nedenle genellikle bu gemilerde ayrıca bir yükleme-boşaltma donanımı bulunmaz. Konteynır gemisi boyutları çok farklılıklar gösterir. Bu türün en büyük örnekleri 400m. boya ulaşabilir.
Batık ya da gemi batığı, deniz veya nehirlerde bir kaza yahut deniz savaşı sonucu suya batan, seyahat, ticaret ya da savaş amacıyla inşa edilmiş deniz taşıtlarına verilen isimdir. Su altında olmayan ama yine de aynı sebeplerden ötürü kullanılmaz hale gelen diğer ulaşım araçları, genellikle enkaz olarak tanımlanırlar.
Elektrik zabiti kimdir sorusuna ise kısaca; geminin elektrik sistemlerinin kontrolünden, güvenliğinden, bakım ve onarımından sorumlu bireydir, cevabı verilebilir.
TCG, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait olan gemilerin önadı. "Türkiye Cumhuriyeti Gemisi"nin kısaltmasıdır. Kraliyet Donanması veya Alman İmparatorluk Donanması'nın aksine, araçların tür veya sınıflarına bakılmaksızın tüm gemilere TCG önadı verilir.
Δ : Deplasmanı yani gemi ağırlığını, GZ : G noktasından B' noktasına çizilen dik doğrunun boyunu, İfade etmektedir. Şekil 1.4'te görülen GZ mesafesine doğrultucu kol, Δ x GZ değerine de doğrultucu moment denir.
Deniz İş Kanunu'nun 2'nci maddesi uyarınca, bir hizmet sözleşmesine dayanarak gemide çalışan kaptan, zabit ve tayfalarla diğer kimselere “gemi adamı” denir.
Gros tonaj (sıklıkla GT, G.T. veya gt şeklinde kısaltılır), geminin toplam iç hacmi ile ilgili birimsiz bir göstergedir. Sicile kayıtlı gros tonaj'dan (GRT) farklıdır.
Detveyt ton (İngilizce: deadweight long tons veya metric tons) Birim; (dwt): Bir ağırlık ölçü birimidir. Ölü ağırlık anlamına gelen İngilizce kelimeden gelir. Uluslararası deniz ticaretinde kullanılan bir ölçü birimidir. Türkçede detveyt olarak kullanılır.
Kalıp Genişliği – Moulded Breadth (BM) : Geminin en geniş kesidinde sancak ve iskele bordalar arasındaki yatay uzaklıktır.
Peki, gemilerde hitabet ne şekilde olmalıdır? “Gemi Kaptanı”, geminin bir numaralı ismi, Türk Denizciliği'nde gemi kaptanına “Süvari Bey” olarak hitap edilir.
COG (Course Over Ground): Yere gore rota. Geminin yere göre gittiği yönü gösterir.
Role cetveli, bir acil durumda veya gemiyi terk durumunda, hangi gemi personeli ve yolcusunun ne yapacağını belirten, iş planlama ve görevlendirmelerinin yazıldığı tablolardır. Bu cetveller, gemi denize çıkmadan önce hazırlanır.
Geminin taşıdığı bayrak ülkenin ulusal bayrağından farklı bir görünümde olabilmektedir. İtalyancada "bayrak" anlamına gelen bandiera kelimesinden türeyen bandıra kelimesi ile Türkçede de karşılık bulabilmektedir.
Dümen, deniz ve hava taşıtlarının sapma hareketini gerçekleştirmesine yarayan, dikey stabilize üzerindeki kumanda yüzeyi. Hidrolik ve joystick olmak üzere iki tür dümen vardır.
Gemi önadı genellikle kısaltma şeklinde, bir takım kelimelerin askeri ya da sivil gemilerin isminin önünde kullanılmasıdır. Sivil tekneler için önad itme gücü tipini belirtebilir: Tıpkı buharlı gemilerin "SS" (Steamship) şeklinde isimlendirilmesi gibi, veya araştırma gemisi için "RV" ( kullanılması gibi.
(a) geminin/uçağın başı, pruva. bow-chaser: pruva topu.
ETB / EXPECTED TİME OF BERTHING: Tahmini yanaşma zamanı. FILO / FREE IN – LINER OUT: Yükleme masrafları kiracıya, tahliye masrafları donatana aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri