Proteinler: Büyümek ve gelişmek için mutlaka proteine ihtiyacımız vardır. Aynı zamanda yaralandığımızda ya da vücudumuzun değişik noktalarındaki kesiklerin iyileşmesi için, vücudumuz proteinleri kullanır. Et, balık süt ve süt ürünleri ile beraber baklagiller protein bakımından zengin kaynaklardır.
Protein, yara iyileşmesinin her aşamasında kullanıldığı için yara iyileşmesi üzerinde en fazla durulan makro besin ögesidir.
Lahana, pırasa, buğday, enginar, havuç, biber, patlıcan ile yapılan yemekler bitkisel besinler grubuna girer. Aynı zamanda armut, elma, şeftali, karpuz, muz gibi meyve çeşitleri de bitkisel besinler arasında yer alır. Bitkilerden elde edilerek yapılan tüm yiyecekler bitkisel besin grubuna girer.
Funda Elmacıoğlu, yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunu süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllar olarak sıraladı, çocukların beslenme çantalarının mümkün olduğunca bu dört grupta bulunan besinlerden seçilerek hazırlanmasını tavsiye etti.
İçinde karbonhidrat bulunan gıdalar, tahıllar, ekmek, kurubaklagiller, meyveler, süt, sebzeler, şeker ve şekerli besinlerdir. Kısacası tüm et ve yağ harici besinlerin içinde karbonhidrat bulunur.
İlgili 29 soru bulundu
Hayatımızı sürdürebilmek için yediğimiz ve içtiğimiz maddelere besin denir. Aynı şekilde besinlerin vücuda alınma şekline ise beslenme denmektedir.
Besinler ve besin ögeleri insan sağlığını etkileyen temel faktörlerdendir. Besin öğelerinden ayrı tutulamayan besinler karbonhidrat, yağlar, proteinler, su, mineraller ve vitaminler olarak ayrılır.
şarküteri ürünleri (salam, sucuk, sosis vb.) kolesterolden zengin gıdalardır. Kan yağları yüksek olan kişiler kırmızı et yerine balık, derisiz tavuk veya hindinin beyaz etini tercih etmelidirler. Bir ekmek değişimi 15 gram karbonhidrat ve 2 gram protein içerir, 68 kalorilik enerji sağlar.
Besin piramidi, besin ağını ve enerji dönüşümünü gösteren evrensel bir şemadır. ''Eko Sistem Piramidi'' ve ''Besin Zinciri'' adıyla da bilinen şemanın en alt basamağında güneş enerjisi ve üreticiler yer alır.
Cevap:Düzenleyici Besinler Düzenleyici besin maddeleri, hücredeki metabolik olayların düzenlenmesinde rol oynar. Bunlar, proteinler, madensel maddeler, vitaminler ve sudur.
Doğal gıdalar, sentetik veya yapay içeriği olmayan ve katkı maddesi bulundurmayan gıdalardır. Sağlıklı gıdalar, doğal ve organik gıdalar için de geçerli olan, taşta öğütülmüş tahıllar gibi normalden daha az işlem görmüş besinler için de kullanılabilen genel bir terimdir.
Protein, yara iyileşmesinde en etkili besin grubudur. Enerji ( karbonhidrattan ve yağdan gelen kaloriler), amoniasitler, antioksidanlar ve mineraller ( zinc) ayrıca çok önemlidir.
Özellikle yaraların iyileşmesinde önemli olan çinko deri sağlığımızın vazgeçilmezlerindendir. Çinkonun en iyi kaynakları; kırmızı et, badem, fındık, ceviz ve tam tahıllardır. Bu nedenle bulgur, tam buğday ekmeği, öğün aralarında yağlı tohumları tüketmeliyiz. Manganez önemli bir antioksidandır.
A ve K vitamini yönünden zengin gıdalar: İçeriğinde bolca A ve K vitamini barındıran lahana, ıspanak, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olarak iyileşme sürecini hızlandırırlar. A vitamini ayrıca, karaciğer, havuç, tatlı patates ve kantalup kavunlarında bulunur.
Makrobesinler arasında su, protein, karbonhidratlar ve yağlar bulunur. Altı temel besin maddesi vitaminler, mineraller, protein, yağlar, su ve karbonhidratlardır.
Zeytinyağı, patates, havuç ve pekmez onarıcı - yapıcı besinlere örnek olarak gösterilebilir.
Dengeli beslenme: İhtiyacımız olan değişik besin türlerinden gerektiği kadar tüketmeye dengeli beslenme denmektedir. Bu konuda her besin grubundan yeterli miktarda almalı ve bunları doğru şekilde tüketmeliyiz.
BESİNLERİN VÜCUDUMUZDAKİ GÖREVLERİ NELERDİR? Besin maddeleri kişilere enerji verir. Vücutta yapıcı ve onarıcı etkileri bulunur. Sindirim düzenler.
Diğer bir adı Hububat olan Tahıllar Buğday,Arpa,Mısır,Yulaf,Çavdar ve Pirinç benzeri bitki ürünleri ile hasat edilen bu ürünlerin tohumlarının genel adıdır.
Düzenleyici Besinler Düzenleyici besin maddeleri, hücredeki metabolik olayların düzenlenmesinde rol oynar. Bunlar, proteinler, madensel maddeler, vitaminler ve sudur.
Doğrulanmış Cevap. > Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler canlılarda yapıcı, onarıcı olarak görev alırlar. Vitaminler ise düzenleyici olarak görevlidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri