Ülser iyileşmesi yavaş olur ve yıllarca sürebilir. Protein eksikliğinde hücresel ve humoral immünite, bakterinin fagositozu bozulur. Kollajen sentezi azalır. Anemi ve doku hipoksisi sonucu yara kanlanması bozulur ve yara iyileşmesi gecikir.
C vitamini eksikliği kollajen sentezinde azalma, anjiyogeneziste düşüş ve hemorajide artmaya yol açmaktadır. Bu sebeplerle C vitamini eksikliği olan kişiler yara iyileşmesinde enfeksiyona daha yatkındır. Eksikliği olmayan hastalarda ek olarak verilmesi yara iyileşmesini hızlandırmaz.
Bu faktörler arasında bakteriyel kolonizasyon, fibrin kaplama ve nekroz, yara enfeksiyonu, yetersiz yara hijyeni, yetersiz kan dolaşımı, düşük oksijen satürasyonu, debris ve basınç bulunur. Bakteriyel kolonizasyon ve yara enfeksiyonu, yaranın iyileşmesini önemli ölçüde engelleyebilir.
C vitamini, yara iyileşmesinde etkili bir oksidandır. Yara iyileşirken yara derisini güçlendirir ve deride kolajen oluşumuna yardımcı olur. C vitamini ayrıca yeni kan damarları oluşumunda çok etkin roldedir ve demir emilimine yardımcı olur. Turunçgiller ve yeşil yapraklı sebzeler C vitamini kaynağıdır.
İlgili 28 soru bulundu
A vitamini: Kolajen üretimini artıran ve cilt dokusunun esnekliğinin yeniden kazanılmasına yardımcı olan A vitamini son derece yararlıdır. Eksikliğinde ciltte pullanma ve dökülme gibi durumlarla karşılaşmak muhtemeldir.
Yarayı açık bırakmak daha çabuk iyileştirmez
Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir. Kurumuş bir yarada iyileşme beklemek güçtür. Yaranın kuruması sonucu oluşan kabuk aslında yaranın gerçek anlamda iyileşmesini de geciktirmektedir.
Beslenme: Yeterli protein, vitamin ve mineral alımı yara iyileşmesini hızlandırabilir. Düzenli ve dengeli beslenme, iyileşme sürecini olumlu etkiler. Yara Bakımı: Yaranın düzenli olarak temizlenmesi ve doktorun önerdiği şekilde bakımının yapılması, enfeksiyon riskini azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Yaranın özelliklerine göre bakım ve pansumanlarının yapılmasının yanı sıra yaranın özelliklerine göre Plastik Cerrahi ve Genel Cerrahi bölümleri de hastayı yakından takip eder.
Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBO)
HBO iyileşme sürecini hızlandıran bir başka yöntemdir. Kapanmayan yara tedavisi için kullanılan bu yöntemle dokudaki oksijen miktarı arttırılarak iyileşme sürecinin hızlandırılması amaçlanmaktadır. Tedavi için hasta bir kabin içine girer.
BepanJel, aynı zamanda hasar görmüş cildin iyileşme sürecini hızlandırmada etkilidir. Yara yüzeyini örterek nemli bir ortam yaratır ve böylece iyileşme sürecini hızlandırmaya destek olur.
Yaraların Temizlenmesi Ve Sarılması
Her kıyafet değişiminde açık yaralar, antiseptikler veya temiz su ile temizlenmelidir. Modern yara örtüleri yarayı nemli ve temiz tutarak iyileşmeyi hızlandırır. Aynı zamanda enfeksiyona karşı bir bariyer oluşturur ve yaranın çevresini kuru tutar.
B12 vitamini eksikliği ağız yarası yapar mı? Evet, B12 vitamini eksikliği ağız yaralarına neden olabilir.
Bacaktaki yaraların uzun süre tedavi edilmeden kalmasının nedeni, daha yaranın ne yarası oluduğu bilinmemesinden kaynaklanır. Ayrıca onlarca test ve tetkik yapılır ve bir karar verilemez. Hatta kültür, biyopsi bile yapılır ama hala karar verilemez ve bu durumda VASKÜLOPATİ denilir.
Kontrolsüz diyabeti olan kişilerde zayıf kan dolaşımı gelişebilir. Kan dolaşımı yavaşladığında kan daha yavaş hareket eder ve bu da vücudun besin maddelerini yaralara ulaştırmasını zorlaştırır. Sonuç olarak yaralanmalar yavaş iyileşir veya hiç iyileşmeyebilir.
Bağışıklık sisteminin tetiklenmesiyle meydana gelen inflamasyon, otoimmün bozukluklar, toksinlere maruz kalma, tedavi edilmeyen iltihaplanmadan dolayı oluşur. Bunun şu sebepler de vücutta enflamasyon oluşumuna neden olmaktadır: Vücuda giren bakteri, virüs ve mantarlar. Dış yaralanmalar.
Nekrotik yaralar(iskemik olmayan)
Nekrotik doku veya eskar, ölü hücrelerin, dokuların ve hücresel artıkların birikiminden oluşur. Yara eskarının uygun debridman teknikleriyle (cerrahi veya medikal) giderilmesi, yaranın iyileşme sürecinin başlaması için bir ön koşuldur.
Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır.
Yumurta, A, B12 vitamini, çinko, selenyum ve demir minerali içerir. Bu nedenle iyileşme sürecinde mutlaka beslenme programına eklenmelidir. Pikan cevizi, ayçiçeği tohumu, badem, ceviz, kenevir tohumu gibi kuruyemişler ve tohumlar, iyileşme sürecini destekleyen vitamin ve mineral içeriklerine sahiptir.
Kesikler, sıyrıklar ve çizikler gibi küçük yaralar için yarayı nemli tutmak için Vazelin kullanın. Bu, kabukların iyileşmesi daha uzun sürdüğü için yaranın kurumasını ve kabuk oluşturmasını önlemeye yardımcı olur. Bu aynı zamanda bir yara izinin çok büyük, derin veya kaşıntılı olmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Enfeksiyon tedavisi genellikle antibiyotiklerle yapılır. Antibiyotikler, enfeksiyonu kontrol altına alır ve yaranın iyileşme sürecini hızlandırır. Ancak, antibiyotiklerin etkili olabilmesi için doğru şekilde ve düzenli olarak kullanılması gereklidir.
Fibroblast adı verilen hücreler dokuyu onarmak için gerekli yapı malzemelerini sağlar. Daha fazla kanın yaraya ulaşmasına yardımcı olabilecek yeni damarlar eklenir ve özel hücreler, daha fazla hücre eklemeye hazırlanırken bazı maddeler eklemeye başlar.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri