TDK'ya göre ise bu kelimenin eş anlamlısı, 'fayda' sözcüğüdür.
Fayda kelimesinin eş anlamlı kelimesi yarardır. Yarar kelimesi ile fayda kelimesi cümle içerisinde aynı anlamı taşımaktadır.
Yarar kelimesinin zıt anlamını zarar kelimesi oluşturur. Yarar kelimesinin bir eş anlamlı kelimesi de bulunmaktadır. Yarar kelimesinin eş anlamlı kelimesini de fayda sözcüğü oluşturmaktadır. Yani zarar kelimesi hem faydanın hem de yararın zıt anlamlısı olmaktadır.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Vazife Kelimesinin Eş Anlamı Olan Sözcükler
Vazife kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamları bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre vazife kelimesinin eş anlamı ödevdir. Bir diğer eş anlamı ise görevdir.
İlgili 20 soru bulundu
Vaziyetin Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Durum, hal, tavır, mevkii, duruş biçimi eş anlamlı sözcükler yerine kullanılabilmektedir.
Tesadüf kelimesinin eş anlamlısı rastlantıdır. Türkçede karşılığı olmayan tesadüf kelimesinin eş anlamlısı olan rastlantı sözcüğü yine Arapçadan türeyen bir kelimedir.
Kibar kelimesinin eş anlamlıları, efendi, centilmen, nazik, narin ve görgülü kelimeleridir.
Irmak kelimesinin eş anlamlısı TDK ya göre 'nehir' olarak öne çıkıyor.
Hediye kelimesinin eş anlamlısı 'armağan' olarak karşımıza çıkıyor. Her iki kelime de bir insana maddi manevi bir mutluluk sunmak anlamı taşımaktadır. Amaca uygun olarak armağan kelimesini hediye sözcüğünün yerine cümle içerisinde geçirebilirsiniz.
Türk Dil Kurumu'na göre fakir kelimesinin eş anlamlısı 'fukara' ve 'yoksul' şeklinde yer almaktadır.
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı tabip kelimesidir. Bir diğer eş anlamlı kelimesi ise hekim kelimesidir.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimelerdir. Birbirlerinin yerine kullanılabildikleri için aynı anlama karşılık gelmektedir. Bu durumda ak sözcüğünün eş anlamlısı “beyaz” sözcüğüdür.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
İşte detaylar. Bu yazışma üzerinden aslına bakılırsa TDK açısından adet kelimesinin eş anlamlısı, 'tane ya da miktar. ' biçiminde karşılık buluyor. Fakat aynı zamanda bu kelime, 'gelenek' biçiminde tanımlanmaktadır.
Meydan kelimesi yerine, alan kelimesi tercih edilebiliyor. Alan veya meydan kelimesi aynı anlamda olan kelime türleridir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu iki kelime aynı anlamı ifade ederek cümle içerisinde kullanılabilir.
Türk Dil Kurumu'na göre, 'kıyafet' sözcüğünü giysi kelimesi için eş anlamlı olarak kullanmak mümkün.
salak, aptal, budala s. gerizekalı s.
Hayat kelimesi için TDK'ya bakıldığında Türkçe eş anlamlısı olarak 'yaşam' karşımıza çıkmaktadır.
Barış kelimesinin yakın anlamı ve eş anlamı ise sulh, hazar, musalaha kelimeleridir.
Güç kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler ağır, bilek, can, çetin, derman, fer, hâl, hız, kudret, kuvvet, mecal, meşkül, sarp, takat, zor, efor kelimeleridir.
Sami gönül kelimesini “insan duygularının merkezi, yüreğin manevi yönü, duygu, his, tesir, şefkat, sevgi, aşk, alaka, istek, arzu, heves, meyil” olarak tanımlar ve “kalp, dil, fuad” kelimeleri ile eşanlamlı olduğunu belirtir.
Türk Dil Kurumu'na bağlı olarak dost kelimesinin eş anlamlısı 'arkadaş' şeklinde karşılık buluyor. Farklı yazılışları ile beraber aynı anlamları üzerinde hem dost hem de arkadaş kelimesini ortak şekilde kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri