Kırklareli'ne özgü yemekler arasında Labada Borani, Papara, Kırklareli Köftesi, Kuzu Kapama, Pekmezli Kaçamak, Sini Mantısı, Kaymaçina, Manca, Sütlü Hamur Çorbası, Kupriva, Tavuk Kapama, Sütlü Biber Turşusu gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Kırklareli'nin yüksek tepeleri ise şehir savunmasında önemli kaleler vardır. Bu kalelerden en önemlisi Roma döneminden kalan Vize Kalesi'dir. Diğer önemli kale ise Pınarhisar Kalesi'dir. Bu kale Osmanlı döneminde onarım geçirmiştir.
Kırklareli ilinde en çok üretilen meyve sofralık çekirdekli üzüm olurken onu şaraplık üzüm, ceviz ve kiraz takip etmek- tedir.
-Tatlılar: Baklava, irmik tatlısı, kadıngöbeği, taze peynir, irmik ve yumurta ile yapılan höşmerim (yağmur dualarında yaygın olarak yapılır), zerde tatlısı, üzüm şırasının kaynatılmasıyla yapılan bulama tatlısı, kabarmamış hamurun içine yumurta kırılarak yapılan hurma tatlısı, ekmek tatlısı, kabak tatlısı yöremizde ...
Meşhur Kırklareli peyniri, tahin helvası, hardaliye, kavala kurabiyesi, badem ezmesi, pancar pekmezi, geleneksel ahşap süs eşyaları gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Kırklareli'ne özgü yemekler arasında Labada Borani, Papara, Kırklareli Köftesi, Kuzu Kapama, Pekmezli Kaçamak, Sini Mantısı, Kaymaçina, Manca, Sütlü Hamur Çorbası, Kupriva, Tavuk Kapama, Sütlü Biber Turşusu gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Kırklareli ili endüstriyel hammaddeler bakımından daha zengindir. Büyük çoğunluğu yine Istranca masifi içerisinde yer alan dolomit, feldispat, kuvars, mermer ve tuğla-kiremit hammaddeleri bilinmektedir.
Keskin Tava Kırıkkale ili adına tescil edilerek coğrafi işaret almıştır. Çeşitli illerde düzenlenen festival ve etkinliklerde Kırıkkale'nin özel yemeği olarak hazırlanan ve şöhreti birçok ilde yayılmış bu muhteşem lezzeti muhakkak yerinde tatmalısınız!
Kırklareli, Türkiye'nin Avrupa Kıtası'nda bulunan Trakya Bölgesi'nde yer alır. 41°44' - 42°00' Kuzey Enlemleri ile, 26°53' - 41°44' Doğu Boylamları arasında kalır. 6.555 km2 toprak büyüklüğüne sahiptir.
Kırklareli'nin meşhur yöresel lezzetlerinden biri kupriva. Isırgan otundan hazırlanan bu yemeğin sağlığa faydaları ise saymakla bitmiyor. Bizdeki ismi ısırgan mancarı olan kopriva, uzun süre kavrulduktan sorma ıspanak, pırasa gibi diğer sebzelerle birlikte harmanlanır. Son olarak da yumurta kırılarak servis edilir.
Merkez, Kofçaz ve Demirköy ilçelerinin kuzey kesimleri Bulgar sınırında, Demirköy ve Vize ilçelerinin doğu kısımları Karadeniz kıyısındadır. Kuzeyi dağlık ve ormanlık, doğusu ormanlık, geri kalanı ise ovadır. Genel olarak kışları sert ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçer. Kırklareli ili nüfusu 361.836'dır.
Fındığın Kuzey yarım kürenin ılıman iklim kuşağını, Japonya'dan Kuzey Amerika'ya kadar yabani formlar biçiminde kapladığı bilinmektedir. Kültür formlarını oluşturan en önemli türler ise, Artvin'den Kırklareli'ne kadar uzanan Kuzey Anadolu Dağları ve Kuzey geçit bölgelerinde yoğun olarak bulunur.
Et yemeden doyamayanlara: Sızgıt
Ama Kırıkkale mutfağında da ayrı bir yere sahip olan sızgıtı yerinde yemek gibisi olmuyor. Sızgıt nedir derseniz, küçük küçük kesilmiş etin kendi yağıyla ya da kuyruk yağıyla kavrulması ve ardından kurutulmasıyla elde edilen pek nefis bir yemektir diyebiliriz.
Kırklareli, Karadeniz'de kumsalları nitelikli 60 Km. lik kıyı şeridine sahiptir. İl'in Karadeniz'e kıyısı olan iki ilçesi Demirköy ve Vize'dir. Kıyı kullanımına elverişli plajları ise İğneada, Beğendik, Limanköy, Kıyıköy ve Kasatura ile bu yerleşmelerin arasında kalan alandır.
Kırklareli Bizanslı'larca "SARANTA ECCLESİA" adıyla anılmış, XIV. yy'da Türklerin eline geçince bu ad tercüme edilerek "Saranta Ecclesia" yani "Kırk Kilise" şeklinde söylenmeye başlanmıştır.
Yetişen meyveler erik, elma, armut, şeftali ve kirazdır. Tarımda sulama, gübreleme, ilâçlama ve modern tarım araçlarını kullanma yaygındır. Kirazı ve çavdarı meşhurdur. Ayçiçeği bol yetişir.
Kırklareli, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nin Trakya yakasında, doğuda Karadeniz, güneyde Tekirdağ, batıda Edirne ve kuzeyde Bulgaristan'nın Burgaz ili ile çevrili il.
Lüleburgaz, Türkiye'nin Kırklareli iline bağlı bir ilçedir.
Kırıkkale ile özdeşleşmiş bir tatlı olan sarığı burma tatlısı şerbetli tatlılardan oluşmaktadır. Sarığı burma en güzel bu şehirde yapılmaktadır. Deneyenlerin de önerdiği bir tatlı çeşididir.
Özellikle Karakeçili kilim ve halıları oldukça meşhurdur. El dokuması heybe, seccade ve yolluk gibi ürünler de yolunuz Kırıkkale'ye düştüğünde satın alabileceğiniz yöreye özgü ürünler arasındadır.
İlin Adı: Kırıkkale'nin adının, şehrin 3 km. Kuzeyindeki Kırıkköyü ile kendin merkezindeki Kaletepe'nin kısaltılarak birleştirilmesinden ortaya çıktığı söylenir.
Kırklareli deyince akla ilk gelen ürün ise elbette Kırklareli peyniridir. Keçi, koyun ve inek sütünden üretilen Kırklareli peyniri eşsiz bir lezzete sahiptir. Hem şehir merkezinde hem de ilçelerde Kırklareli peyniri alabileceğiniz çok sayıda mekan bulabilirsiniz.
Kırklareli gezinizde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Dupnisa Mağarası, Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Aya Nikola Manastırı, İğneada Longozu, Poliçe Koyu, Panayır İskelesi Koyu, Selvez Koyu, Babaeski Köprüsü, Istranca Dağları, Küçük Ayasofya Kilisesi, Hızır Bey Cami, Kadı Cami, Kıyıköy Kastro Sahili, İğneada ...
Kırklareli'ye Ne Zaman Gidilir? Kışların soğuk ve karlı geçtiği, yazların ise sıcak geçtiği Kırklareli'ye seyahat planlamak için en uygun dönem bahar aylarıdır. Özellikle de güreşlere denk gelmek istersen mayıs veya haziran aylarını tercih edebilirsin. Sonbahar aylarında ise eylül gibi bir plan yapmak uygun olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri