1954 yılında Peter Slade'in yazdığı “Çocuklarla Drama” (Child Drama) adlı kitapla drama, yeniden tartışılmaya başlamıştır. Yaratıcı drama tarihine Peter Slade büyük katkı sağlamış, çocuklarla dramanın ilk uygulayıcılarından olmuştur. Slade, yaşamının büyük bölümünü bu alanda yaptığı çalışmalara adamıştır.
Yaratıcı dramanın tarihsel süreci ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırma ile birlikte dramanın tarihsel gelişimi ve bu gelişimine öncülük eden kişiler ile ilgili bilgiler edinilmiştir. Drama alanında ilk çalışmaları yaan ve bu serüvene öncülük eden ilk kişi Harriet-Finlay JOHNSON (1871-1956) olmuştur.
Eğitsel drama, İngiltere'de Peter Slade, Brain Way, Dorothy Heathrote ve Gavin Bolton tarafından geliştirilen ve genel olarak çocukların hemen her konudaki eğitimi için uygulanan bir eğitim yöntemidir.
Eğitimin içine dramayı alıp kullanmaya başlayan ve hayatımıza yaratıcı drama kavramını sokan, aynı zamanda İngiliz bir öğretmen olan Harriet-Finlay Johnson'dır.
Bu araştırmada, eğitimde yaratıcı dramanın öncüsü kabul edilen Harriet Finlay-Johnson'ın dramaya yaklaşımı betimlenmeye çalışılmıştır. Drama alanında ilk çalışmaları yapan Harriet Finlay-Johnson'ın kendi kitabının incelenmesine dayanan bu araştırma, döküman incelemeye dayalı biyografik bir çalışmadır.
İlgili 24 soru bulundu
Dramanın gelişimine ilişkin ilk yazılı eserler Finlay-Johnson, Cook ve Peter Slade'e aittir. Cook, “Oyun Yolu” (Play Way) adlı kitabını 1917'de yayınladıktan sonra bu alanda otuz yedi yıl boyunca yazılı bir esere rastlanmamaktadır.
Yaratıcı dramaliderleri, bir öğretim yöntemi olan drama sürecini planlayan ve yöneten, drama alanında katılımcılara yol gösterenkişi olarak tanımlanmaktadır. Bu açıdan yaratıcı drama liderlerinin sahip olması gereken bir takım nitelikler olduğusöylenebilir.
Gavin Bolton drama eğitiminin oyun kavramının bir uzantısı olduğunu söyler (Brown and Pleydell,1999). Çocukların aileleri veya arkadaşlarıyla olan oyunlarına dikkat çeker. Bilinçli aileler için çocuklarıyla oyun oynayarak geçirdikleri süre, onlar hakkında ipucu edinmede mükemmel fırsatlardır.
20/01/2006 tarihinde Çağdaş Drama Derneği'nde görüştüğümüz, yaratıcı dramanın eğitimde bir yöntem,bir sanat formu ve disiplin olarak Türkiye'deki yerini alması için öncü çabaları olan sanat eğitimbilimcisi Prof . Dr. İnci San'ın görüşleri, kendi ifadeleriyle aktarılmıştır.
Okul öncesi yaşlardan başlayarak herkesin katılabildiği yaratıcı drama, pek çok alanda hem yöntem hem de araç olarak kullanılır. Bu alanlar arasında, eğitim bilimleri, psikolojik danışma ve rehberlik gibi alanlar yer almaktadır.
Cecily O'Neill. Cecily O'Neill eğitimde drama ve tiyatronun kullanılması alanında uluslararası bir otoritedir.
Türkiye'de yaratıcı dramamn çağdaş anlamda başlangıcı Prof. Dr. İnci San ile Tamer Levent'in bir araya geldiği ilk buluşma olan 1982 yılına kadar uzanır.
Eğitimde Yaratıcı Drama : ÖMER ADIGÜZEL, DEVRİM ÇAKIR: Amazon.com.tr: Kitap.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Yaratıcı drama, bir grubun bir eğitmen rehberliğinde belirli bir mekânda kendi yaşantılarından yola çıkarak belli bir konu odağında, rol oynama ve doğaçlama tekniklerini kullanarak canlandırmalar yapmasıdır. Yaratıcı drama süreçleri spontaniteye, -mış gibi yapmaya ve rol oynamaya dayalıdır.
Hem ulusal hem de uluslararası alanyazında, Way'in ortaya koyduğu “kişiliğin yedi boyutu çemberi” ve “olduğun yerden başlamak” düşüncelerinden yeterince söz edilmediği söylenebilir.
Bu bakımdan yaratıcı drama kontrol altında, önceden tasarlanmış bir etkinlik olmalıdır. Eğitici drama ile yaratıcı drama arasındaki en önemli fark, eğitici dramanın amacının oyun yaratmak olmaması ve çocukların konuya eğitim amaçlı olarak katılmalarıdır.
Drama kelimesinin diğer bir anlamı da “oynamaktır”. İlk olarak Antik Yunan döneminde ortaya çıkmıştır. O dönemlerde tiyatronun gelişmesinden sonra bir kişinin katılanlara anlamlı bir şey yapması için ortaya çıkmıştır. İnsanların yarattığı tasarımlarını eyleme dönüştürmesiyle günümüze kadar gelmiştir.
Yaratıcı drama; canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma ise –mış gibi yapmaya, kurguya, spontaniteye (kendiliğindenliğe), daha çok doğaçlamaya ve rol almaya dayalıdır. Katılımcıların duygu ve düşüncelerini canlandırma eylemlerinde yansıtmaları, doğallığın ve kendiliğindenliğin yaşanması açısından önemlidir.
Drama, çocukların sosyal, ruhsal, zihinsel ve fiziksel birtakım beceriler kazanabilmesi için sahne ve doğaçlama çalışmalarından faydalanan bir türdür. Yaratıcı dramanın işlevi, çocukların yaratıcılığını, hayal dünyasını ve farkındalığını iyileştirmek, üretkenliğini en üst seviyeye çıkarmaktır.
YARATICI DRAMANIN TEMEL ÖĞELERİ (BİLEŞENLERİ)
Dramanın öğelerinin yaratıcı drama eğitmeni/öğretmeni, konu-tema, çeşitli teknikler, bir grup, yaşantı- tecrübe, oyunsu özellikler ve canlandırmadan oluşmaktadır.
Bu alanlar arasında, eğitim bilimleri, psikolojik danışma ve rehberlik, sosyal hizmetler, sokak çocukları, işitme-görme-zihinsel-konuşma-otistik engelli çocukların eğitimlerinde, kültürler arası çalışmalarda, ev kadınlarına yönelik çalışmalarda vb. alanlarda kullanılmaktadır.
Yaratıcı Drama olay, olgu, yaşantı ve bilgileri yeniden yapılandırmayı amaçlamaktadır. Yaratıcı Drama eğitimi (7-10) - (11-13) yaş aralığındaki çocukların ayrı sınıflarda toplanması ve onların farkındalık bilincini arttırmak için çeşitli doğaçlama ve müzikli çalışmalar yapılmasıyla başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri