Bu anlamda, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünmeyi tamamlamakta ve yanal düşünme olarak da adlandırılmaktadır.Yaratıcı düşünceye olanak tanımak ve yeni fikirler üretmek için kullanılabilecek bireysel ya da grup düşünme süreçlerini içerisinde barındıran pek çok teknik bulunmaktadır.
Yaratıcı düşünme, esnek düşünme kabiliyeti ile alışılmışın dışında daha özgün düşünceler sergileyebilmektir. Yaratıcı düşünme, bir fikrin, düşünce ve eylemlerin ilerlemesi yoluyla nihai bir sonuç elde edilmesidir. Yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini de içerir.
Yaratıcı düşünce ya da bir başka deyişle kreatif düşünce olarak ifade edilen bu yaklaşım, yaşamın pek çok alanında karşılık bulur. Fikir, nesne veya kavramların özne tarafından ilk kez düşünülmesi ve zihinsel anlamda dışavurumu, yaratıcı düşünce biçimini ifade eder.
Analojiler; şekil olarak benzer olmayan nesne, olgu ya da kavramlar arasında benzerlik kurma yoluyla çeşitli çıkarımlarda bulunarak bunlar arasındaki niteliksel benzerlikleri bulunmayı amaçlayan bir yaratıcı düşünme tekniğidir (San, 2020).
İlgili 31 soru bulundu
Yansıtıcı Düşünme (İng: Reflective Practice), kendinizi geliştirmek için deneyim ve eylemlerinizi aktif olarak analiz etmek demektir. Örneğin bir atlet, bir antrenmanda yaptığı hataları gözden geçirip tekrarını önlemek için çözümler bularak, yansıtıcı düşünme yapabilir.
Analoji benzeşim veya temsil isimleri ile de bilinir. Analojinin bir akıl yürütme olduğu söylenebilir. Akıl bazı nesnelerin birbirleri ile olan benzerliklerinden yola çıkarak bir yol izlemektedir.
Analojik akıl yürütme veya analoji yoluyla argüman oluş- turma, iki veya daha fazla şeyin bazı açılardan benzer ol- duğu sonucuna varılan belirli bir düşünme biçimidir.
Paul Torrance tarafından 1966 yılında geliştirilen Torrance Yaratıcı Düşünme Testi. Dünya çapında 50'den fazla dilde uygulanıyor.
Yaratma gücü, yaratıcılık, önceden var olan bir şeyin üzerine, hayal gücünü kullanarak, farklı düşünce ile yeni fikirler üretebilme yeteneğine denir. Genellikle hayal gücünü kullanıp herkesin gördüğünü görüp farklı şekilde düşünme kreatif düşüncedir.
Maslow'a göre iki tür yaratıcılık vardır: 1.Özel yetenek yaratıcılığı II. Kendini gerçekleştiren yaratıcılık (Sak, 2014). Özel yetenek yaratıcılığı, daha çok dehalarda var olduğu kabul edilen bir yaratıcılık türüdür.
Yaratıcı düşünmenin dört boyutu, Akıcılık, Esneklik, Özgünlük ve Zenginleştirmedir.
Tanım. Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nde yaratıcılık, “Yaratıcı olma durumu”, "Yaratma yeteneği" ve ruh bilim disiplininde “her bireyde var olduğu kabul edilen, bir şeyi yaratmaya iten farazi yatkınlık” olarak tanımlanıştır.
Meta bilişsel düşünme, bazı kaynaklarda biliş ötesi stratejiler ve yürütücü biliş stratejileri olarak da tanımlanmaktadır. Yürütücü biliş; bireyin kendi düşünme ve öğrenme yollarının farkında olması ve kendi öğrenmesini etkili olarak düzenleyebilmesidir. Düşünme üzerine düşünme olarak ifade edilebilir.
Analoji ya da andırışma; iki farklı şey arasındaki benzerlik veya benzerliklerden hareket edilerek birincisi için dile getirilenlerin diğeri için de söz konusu olduğunu ifade etmektir (çıkarım).
analoji, analojik baskı Ses, yapı, anlam bakımından bazı sözcüklerin örnek alınarak yeni bir sözcük türetilmesi veya var olan bir sözcü- ğün örnek alınan sözcüklere benzetilmesi, örnekseme, ana- logie.
Analoji; bilinmeyen, yabancılık çekilen bir olgunun, bilinen basit olgularla açıklanmasıdır. Analojiler bilinen bilgilerden hedef bilgilere doğru bağlantıların kurulmak istendiği durumlarda kavramsal değişimi sağlayan bir akıl yürütme yöntemi olarak tanımlanmıştır.
Eleştirel düşünme, genel olarak derinlemesine düşünmeyi ifade etmekle birlikte çoklu zekâyı kullanan, problem bulup çözen, aktif öğrenmeye dayalı, rasyonel ve mantıklı, yöntemi olan, yaratıcı bir düşünme biçimidir.
Yaratıcı olan kendisini özgür, güvende ve bağımsız hissetmek ister (Rogers, 1976; Sungur, 1997); ailevi ya da toplumsal engeller, eğitsel ya da kültürel kalıplar, kişisel ya da toplumsal önyargılar yaratıcı düşüncenin önünde duran bariyerlerdir.
Yaratıcı birey bağımsız düşünebilen, öz güvene sahip ve zaman zaman makul riskleri alan bir kişiliğe sahiptir. Yaratıcı kişinin yeri ve zamanı geldiğinde alışılmışa, kabul görene, geleneğe, kurala ve güce karşı ayakta durabilen; tabuları ve yanlışları sarsan, değişim yaratan davranışları vardır.
1.Hipotetik düşünme:
Günlük hayatta veya eğitim öğretimde karşılaşılan bir sorunu çözmek için olası çözüm yolları geliştirip bunları belli bir düzene göre yapmayı sağlayan düşünme sürecidir.
Analitik düşünme becerisi, bir problemi ya da hedefte belirlenen bir konuyu tümdengelim yöntemi ile küçük parçalara ayırarak çözmek anlamına geliyor. Bu sayede karmaşık problemlere küçük parçalardan yola çıkarak pratik çözümler üretmek mümkün oluyor.
Analitik becerilerin kapsadığı bazı alt beceriler bulunmaktadır. Bunlar; problemleri küçük parçalara ayırabilme, bilgi toplama, analiz etme, inceleme yapma, karar verme ve problem çözme teknikleri becerileridir. Bu becerilere sahip olmak analitik düşünme becerisi kazanabilmek için gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri