7440 sayılı Kanun Kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçların yapılandırılması için son başvuru süresi 31/5/2023 tarihinden 30/6/2023 tarihine, peşin ve ilk taksit ödeme süresi ise 30/6/2023 tarihinden 31/7/2023 tarihine uzatılmıştır.
Bilindiği üzere, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 7440 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksitinin ödeme süresi 26.05.2023 tarihli ve 32202 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
EVET! 7256 - 7326 sayılı Kanunlara göre yapılandırılan ve bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla anılan Kanun kapsamında ödemeleri devam eden alacaklar açısından, borçlular talep etmeleri hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanabilirler.
Kapsam. 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 7440 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksitinin ödeme süresi 26.05.2023 tarihli ve 32202 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştı.
Yapılandırma kanunlar vergi borçları, SGK prim borçları, trafik cezaları, idari para cezaları, taksitli borçlar gibi birçok alanda borçların yapılandırılmasına imkân sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
Önceki yapılandırma kanunlarını aksine 7440 Sayılı Kanunda geçmiş 4/1-b BağKur sigorta primlerin silinmesi ile ilgili bir madde yer almıyor.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren vergi affı paketinde Bağ-Kur prim borçlarına yapılandırma veya borçların silinmesine ilişkin bir madde bulunmuyor. Bağ-Kur prim borçlarına ilişkin son düzenleme 2021 yılında gerçekleşti.
6183/48 inci maddesi kapsamında taksitlendirilen alacaklar yer almaktadır. Ayrıca Bağ-Kur (4/b) sigortalıları borçlarını Yapılandırma Kanunu kapsamında ödememeleri halinde 30/04/2021 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri dondurularak, prim borçları silinecektir.
Bağkur Yapılandırılan Borçların Ödeme Noktaları
Bağkur prim borcu olan veya borcunu yapılandıranların borçlarını ödeyebileceği noktalar ise; Banka şubeleri (Kurumun anlaşmalı olduğu) PTT şubeleri. E-Devlet uygulaması üzerinden.
Bu vergi türünde, beyanname verme süresinin son günü 31/8/2020 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olan ve 7256 sayılı Kanunun yayımı tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olanlar kapsama girmektedir.
Yapılandırma başvuruları ülke çapında yer alan herhangi bir sosyal güvenlik merkezi üstünden yapılır. Başvuruda bulunmak adına yapılandırma formu ile kimlik çıktısı yeterli olabilmektedir. Talep edilmesi halinde 4B Bağ-Kur yapılandırma başvuruları posta yoluyla da gerçekleştirilir.
Fakat bu yasada ihya konusunda bir düzenleme gözükmüyor. Aslında İhya şu anda da yapılabiliyor. Ama şu anda ihya yapanlar yüksek miktarlarla borçlanıyor. Yasada bağkur borcu olanlar için en büyük fayda 31.12.2022 tarihi ve öncesine ait prim borçlarının gecikme faizlerinin büyük oranda silinecek olması diyebiliriz.
En son 2021 yılındaki yapılandırma kanunu ile BAĞ – KUR'luların 30 Nisan 2021 tarihinden önceki prim borçlarını ödemeleri için dört aylık süre tanındı. Bu sürede ödemeyenlerin borçları silinirken, sigortalılık süreleri de durduruldu. Durdurulan sigortalılık süreleri emeklilikte dikkate alınmıyor.
Prim Taksitlendirmesi İçin Başvuru Nasıl Yapılır? borcunu taksitlendirmek isteyen borçlular, bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine, 2018/39 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesi'nin ekinde belirtilen başvuru belgeleri ile birlikte yazılı olarak başvurabilecektir.
Kişiler, silinen Bağ-Kur sürelerine ilişkin borçlarını beyan edecekleri kazanç tutarı üzerinden istedikleri zaman ihya edebilirler. Bunun için ihya başvuru formu ile birlikte bağlı bulundukları SGK il müdürlüklerine ya da SGK merkezlerine veya da e-Devlet üzerinden başvurmaları halinde ihya işlemi yapılabiliyor.
Yapılandırılan borçların, kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenmesi mümkündür. Kredi kartıyla ödemeler Gelir İdaresinin gib.gov.tr internet adresinde yer alan interaktif vergi dairesi uygulamasından yapılabilecektir.
Telefon İle Bağ-kur Geriye Dönük Prim Borcu Öğrenme
ALO 170 hattı üzerinden Bağkur Geriye Dönük Prim Ödeme işlemi yapacak kişilerin sorgulama yapması mümkündür. 170 hattı arandıktan sonra yapılmak istenen işlem sesli bir şekilde söylenir. Sonrasında borçlanma ile ilgili detaylı bilgi alınır.
Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK aracılığıyla ödenebilmektedir.
Borç yapılandırması (Vergi, SGK ve Diğer Borçlar), Matrah ve Vergi artırımı yapan mükellefler Peşin, 1. ve 2. taksitleri ödememiş veya eksik ödenmiş ise 7440 sayılı kanun 9/6. maddesine göre; tüm borçları 31/08/2023 tarihine kadar ödemeleri halinde hak kaybına uğramayacaklardır.
Vergi affı paketinde BAĞ-KUR'luların silinen borçlaranın yapılandırılmasıyla ilgili bir hüküm yer almıyor. Dolayısıyla borcunu ödeyip prim günlerini ihya etmek isteyen BAĞ-KUR'lular borç yapılandırmadan yararlanamayacaklar.
Geriye dönük Bağ-Kur borçlarına af gelmesiyle ilgili yeni bir gelişme bulunmuyor.
Sabah gazetesinin haberine göre; Bağ-Kur kapsamında 2021'den önce borçlarıyla birlikte silinen prim günlerini ihya edecek (geçmiş dönemlerin satın alınması) olan EYT'liler de yapılandırmadan yararlanabilecek. İhyada da diğer borçlarda olduğu gibi peşin ödemede faizler silinecek.
Sgk' ya gidip form doldurmanın yanı sıra artık e devlet sistemi üzerinden de yapılandırma başvurusu yapabilirsiniz.
Son olarak 7326 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 30/4/2021 ve öncesi sürelere ilişkin prim borçlarını ödememiş Bağkur'lu vatandaşların ödenmeyen sürelere ilişkin sigortalılıkları durdurulmuş ve bu sürelere ilişkin prim borçları silinmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri