Yaranın dış yüzeyi BATİCON®'la silinmelidir. Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir.
Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır. Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür. Dikiş atıldıktan alınana kadar her iki günde bir pansuman yapılmalıdır.
Batikon, cildin üst tabakasında yanma hissine neden olabilir ve iyileşmeyi geciktirebilir. Bunun yerine, batikon çözeltisini bir pamuklu bez veya gazlı bez kullanarak yaranın çevresine uygulamak daha uygun olabilir.
Batikon ilacın içerisinde bulunan etken madde povidon-iyot olarak bilinmektedir. İçerik yapısı sayesinde kullanımı sırasında yara yüzeyinde oluşan mikropların direnci kırılmaktadır. Ayrıca yapısal olarak da hem hayvanlarda hem de insanlarda kolay bir şekilde kullanımına olanak sağlar.
Açık Yaraların Pansumanı
Deri veya doku kaybı nedeniyle dikiş atılıp kapatılamayan yaraların temizliği biraz farklıdır. Yara üzerindeki eski pansuman alındıktan sonra steril gazlı beze batikon dökülür. Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez.
İlgili 42 soru bulundu
3. BATTICON nasıl kullanılır? Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: Enfeksiyon tedavisi için maksimum 14 gün günde bir veya iki kez uygulanır. Enfeksiyonun önlenmesi için gerektiği sürece haftada bir veya iki kez uygulanır.
Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir. Pansuman yapılırken yara merkezden dışa doğru silinmeli ve karıştırılmamalıdır.
Akut ya da kronik yara olması fark etmeksizin, her türlü yaranın herhangi bir iltihaplanma olmaması için düzenli aralarla pansuman işlemi uygulanması gerekir. Pansuman uygulaması ile mikroplara karşı savunmasız kalan yara temizlenir ve üzeri örtülerek mikroplarla temas etmesi önlenir.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Düşme ya da kesme gibi nedenlerle oluşan yaralarda temiz su ve sabunla yıkayıp, temiz bir bezle örtmek genellikle yeterli olmaktadır. Önemli olan dışarıdan gelen mikropları yaradan uzaklaştırmaktır. Diyabetli hastaların bu tür yaralanmalarda ilk müdahalenin ardından doktora başvurması gerekmektedir.
Açık yaralara ya da açık yararlarla temas edebilecek nesnelere batikon uygulanarak mikrop ve bakterilerden arınmalarını sağlar. Batikon dezenfeksiyon için kullanılsa da bazı durumlarda kullanım kararları dikkatli verilmelidir.
Batikon Üretici firma önerileri doğrultusunda kullanılır. Başka kaba doldurulan ürünlerde, doldurulduğu tarihten 1 ay süreyle. (Genel olarak açıldığı tarihten itibaren aynı kutu içinde, kapağı kapatılarak, 25˚C'nin altında oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak 2 yıl süreyle kullanılabilir).
Sigara, yaş, diyabet, obezite,malnütrisyon, immun supresif tedaviler bu riski artırır. Sigaranın yara iyileşmesini engelleyen etkileri vardır. Ayrıca akciğer, kalp ve damar yapısını bozan(endotel disfonksiyonu) etkileri yara iyileşmesini geciktirir.
Yarayı açık bırakmak daha çabuk iyileştirmez
Yaraların açık bırakıldığı zaman daha çabuk iyileştiği doğru değildir. Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir.
Protein, yaradaki zarar görmüş dokuların yenilenmesine yardımcı olur. İyileşme sürecine yardımcı olmak istiyorsanız normalden daha çok protein almanız gereklidir. Bu, günde 2-3 porsiyon protein anlamına gelir ve her porsiyon en az 2-3 parça et içerir (1 fincan fasulye veya 2 çorba kaşığı fıstık ezmesi alternatiftir).
Fibroblastlar yara iyileşmesinde görev alan en önemli mezankimal hücrelerdir. Hem “üretim” hem de “mekanik” görevleri vardır. Fibroblastlar kollagen liflerini üretirler. Kollagen de yaranın kontraksiyonunu ve gerilme kuvvetini oluşturur.
Enfeksiyon Kapan Yara Nasıl Anlaşılır? Yara enfeksiyonu, yaranın enfekte olması durumudur. Enfekte olmuş bir yara kızarık, şiş ve iltihaplı görünebilir. Ayrıca yara çevresinde ağrı, sızı ve kötü koku da oluşabilir.
Bu tip yaralar için doktorunuzun tavsiyelerini dinleyiniz lütfen. Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir.
48 saat sonra pansuman açıldığında öncelikle bebek şampuanı ile yıkanır. Baticon ve pomad uygulanarak açık bırakılır. Yüz bölgesindeki dikişler 24 saat sonra bile pomad sürülerek açık bırakılabilir; özellikle istenmemişse baticon uygulanması gerekmez.
Talk pudrası pisliklere ve yaralara serpilir. Özellikle de küçük çocuklara banyodan sonra uygulanır. Bu işte kullanılan talk eczanelerde genellikle paketle satılır ve delikli kutulara konularak bölgeye serpilir. Hoş bir koku vermesi için de içine kokulu maddeler de katılır.
Yaranın Kapatılmasında Islak Pansuman Uygulaması: İyice temizlenmiş yara yüzeyine, vazelin emdirilmiş steril gazlı bez/ tülgren yerleştirilir. Hidrofil özellikteki gazlı bez serum fizyolojik ya da reçete edilmiş solüsyonla ıslatılır. Fazla solüsyon uygun şekilde sıkılır.
Özellikle ameliyat vb. işlemlerde cilt ve vücuttaki bazı dış katmandaki zarların dezenfekte edilmesi için kullanılmaktadır. Enfeksiyona neden olan ya da enfeksiyona neden olacak bakterileri öldüren Batikon, bazı durumlarda örneğin antibiyotik tedavilerinden sonra da kullanılabilir.
Ayrıca "batikon mu oksijenli su mu?” sorusu için de açık yaraların temizlenmesi için oksijenli su, yaranın tedavisi için de batikon kullanımından söz edilmektedir.
Yaranın pansumanı ve temizliği yapıldıktan sonra, sargı işleminde hemen önce eldivenli olan eller ile yara üstüne batikon krem uygun miktarda sürülerek kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri