492 sayılı yasanın (1) sayılı tarifesinde yazılı maktu harçlar ilgili bulunduğu işlemin yapılmasından önce peşin olarak ödenir (m.27/1). Nitelikleri gereği işin sonunda hesap edilip alınması gereken harçlar, harç alacağının doğması tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi gerekir (m. 27/2).
Süreçte davayı açmak isteyen davacı taraf dosya açılışında yargılama harcı ödememesi durumunda mahkeme tarafından 15 günlük bir süreç vermektedir. 15 gün içerisinde harç yatırılmadığı takdirde eksik usul sebebiyle dava görülmemekte ve davanın reddi hakim tarafından verilmektedir.
Karar ve ilam harcı, Karar ve ilam harçlarının dörtte biri peşin, geri kalanı kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.
Bakiye, dörtte üç tutarındaki karar ve ilam harcı ise kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir. Belirtilen süre içinde ödeme yapılmaz ise ilgili mahkeme tarafından bu sürenin dolmasından itibaren onbeş gün içinde vergi dairesine müzekkere yazılır.
Madde 26 – Yargı harçları harca konu olan işlemleri yapan mahkeme veya daire tarafından alınır. Kanunlarda aksine hüküm varsa bu madde yerine o hüküm uygulanır. Maktu harçlarda ödeme zamanı: Madde 27 – (1) sayılı tarifede yazılı maktu harçlar ilgili bulunduğu işlemin yapılmasından önce peşin olarak ödenir.
İlgili 41 soru bulundu
Vergi dairesi sanığa bir ödeme emri gönderir. Bunun üzerine yargılama masrafları vergi dairesine ödenir. Hukuk mahkemelerinde yargılama giderleri ile harçlar davacı tarafından ödenir. Bu masraflar ve harçlar davacı tarafından mahkemeler veznesine yatırılır.
Hem avukatlar hem de diğer vatandaşlarımız; UYAP portalı üzerinden, e-imza ve mobil imzaları ile UYAP Portalına giriş yapıp Bankamız İnternet Bankacılığı'na bağlanarak tüm yargı harcı ödemelerini, hesaplarından veya Bankamız kredi kartlarından anında yapabilir.
Süresi içinde katkı payı/öğrenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri ilgili yükseköğretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.
Yargılama faaliyetinin yürütülmesi amacıyla, yargı mercilerine başvuran kişilerden 492 Sayılı Harçlar Kanunu uyarınca tahsil edilen birtakım ücretlere yargı harcı denmektedir.
Mahkeme Harçları:
Bunlar duruşma (celse) harcı, başvurma harcı, karar ve ilam harcı, temyiz, istinaf ve itiraz harçları, keşif harcından oluşur.
Mahkeme Harç ve Masrafları Ödeme
e-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Vatandaş Portal" yazın ve ilgili bağlantıya tıklayın. Ardından davanın bulunduğu mahkemeyi seçerek Ödeme sekmesine tıklayın. Ödeme ekranında tahsil edilecek harç veya masraf bilgisini seçin.
Harcın eksikliği halinde mahkeme davacıya harcın tamamlanması için süre verir. Bu süre içerisinde harç tamamlanmazsa dosya işlemden kaldırılır. Şayet dosya süresi içerisinde yenilenmezse bu kez davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.
Başvurma harcı: 80,70 TL'dir (2022 yılı için). Peşin harç: Dava konusu alacak miktarı 1.000'e bölünür, 68.31 ile çarpılır. Sonuçta çıkan rakamın 1/4'ü alınır. Örneğin 200.000 TL.lık alacak davası açacaksak, peşin harcı şu şekilde hesaplarız: 200.000/ 1.000 X 68.31 / 4 = 3.415,50 TL.
HMK Yönetmeliği'nin 35/5'e göre: "Dava, dava dilekçesinin tevzi edilerek kaydedildiği tarihte açılmış sayılır." Tüm bu gerekçelerle harcı yatırılmamış olsa bile dava dilekçeniz kaydedildiği anda dava açılmış sayılır.
HMK'nin 120/1'inci maddesi uyarınca davacı yargılama harçlarını dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. Harçlar Kanununun 32'nci maddesi uyarınca yargı işlemlerinden alınacak harçlar ödenmedikçe müteakip işlemler yapılmaz.
Verilen Kesin Sürede Eksik Harcın Yatırılmaması Halinde Önce Dosyanın İşlemden Kaldırılmasına, Süresinde Yenilenmez ve Harç Ödenmez ise Davanın Açılmamış Sayılmasına Karar Verilmelidir; Doğrudan Davanın Açılmamış Sayılmasına Karar Verilemez.
Yasada açıkça yazılı hâller dışında, yargılama giderlerinden, aleyhine hüküm verilen taraf sorumludur. Davada iki taraftan her biri kısmen haklı çıkarsa, mahkeme, yargılama giderlerini tarafların haklılık oranına göre paylaştırır.
Merhaba, dilekçe ile talepte bulunmanız gerekir. Ne kadar kaldığı ile ilgili Uyapta dosya üzerinden Tah/Red.Bilgileri Kısmında Kalan/ veya ödenebilir miktar olarak yazan kısımdan anlayabilirsiniz. Gider avansından kalan kısmı hesabınıza mahkeme yatırır.
6217 sayılı Kanun'un 13. maddesiyle, 492 sayılı Kanun'un (1) sayılı Tarifesinin “A) Mahkeme Harçları” bölümünün “IV. Temyiz, istinaf ve itiraz harçları” kısmı tüm fıkralarıyla birlikte değiştirilmiş; ceza yargılaması alanındaki kanun yolu başvurularından da harç alınması düzenlenmiştir.
ÜNİVERSİTE HARCI NE ZAMAN ÖDENİYOR? Harç ücretleri güz ve bahar dönemi olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. Örneğin, hukuk fakültesi (2. öğretim) kazanan bir öğrenci toplamda 1379 TL harç ücreti ödemesi gerekiyor. Bu ücretin 689,50 TL'sini güz döneminde 689,50 TL'sini ise bahar döneminde ödeyecek.
Silinmez kaydın görünür. Devam edersen dönem uzatmış olursun.
Peşin harç nedir? Dava açılırken dava değerinin binde 68,31'nin dörtte biri peşin olarak alınır. Harçlar Kanunu 28.maddede yazan karar ve ilam harcının peşin alınan ¼ 'lük kısmına peşin harç denir. Peşin harç aslında karar ve ilam harcının, dava açılırken yatırılan dörtte birlik kısmıdır.
UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Ceza Mahkemelerinde ise dava sonuçlandığında verilen hükümde ödenmesi gereken yargılama giderlerinin ne olduğu açıkça belirtilecektir. Buna göre dosya kesinleştikten sonra hakkınızda bir harç tahsil müzekkeresi düzenlenir ve bu evrak vergi dairesine gönderilir.
1. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden genel olarak Ceza Sorgulama ve Ödeme seçeneği üzerinden sorgulama yapılabilir. Aynı zamanda e-devlet'te Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünden de Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme yapılması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri