Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Yargıtay da bozulan dosya ne zaman sonuçlanır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yargıtay da bozulan dosya ne zaman sonuçlanır?

Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak Yargıtay'a giden bir dosya kesin olmamakla birlikte 18 ay gibi bir süreye kadar ulaşmaktadır. Bu nedenle davaların sonuçlanması kesin bir süreye tabi olmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tulinbabaoglan.av.tr

Yargıtay kararı bozduktan sonra ne olur?

Yargıtayın incelemiş olduğu karara karşılık bozma kararı verilmesi halinde mahkeme, direnme veya uyma kararı verecektir. Direnme kararı verilmesi halinde dosya yeniden temyiz merciine gidecek ve karar yerinde görülür ise düzeltim, görülmez ise Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Yargıtay bozma kararı ne zaman kesinleşir?

Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir. Kesinleşmiş bu kısımlar, lehine olan taraf yararına usulü kazanılmış hak oluşturur. Bozma kararı üzerine önceki hüküm tamamen ortadan kalkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Bozma kararından sonra ne olur?

YCGK'nca verilen karara karşı direnilemez. Mahkeme YCGK'nın kararına uymak zorundadır. Yargıtay'ın hükmünü bozması üzerine mahkeme, bozma kararına uyarsa, bu kez uymadan sonra serbesti ilkesi gereği duruşma yapar ve duruşmanın so- nunda yeni bir son karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Temyiz bozma kararı sonrası ne olur?

Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozarsa hüküm yine kesinleşmez. Temyiz incelemesi sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından bozulması halinde dosya yeniden istinaf mahkemesine veya ilk derece mahkemesine gönderilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

[ÇÖZÜLDÜ] Dosya veya dizin bozuk ve okunamaz durumda hatası nasıl çözülür? | USB Okuma Hatası 2023

İlgili 42 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Yargıtay da bozulan karar istinafa gider mi?

Özet: Yargıtay'ın bozma kararı sonrası dosyayı gönderdiği ilk derece mahkemesinin vereceği karar, artık istinafa değil, doğrudan temyize tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gizemuzun.av.tr

Temyize giden dava ne zaman sonuçlanır 2023?

Mahkeme, temyiz dilekçesini inceleyerek gerekli evrakları toplar ve dosyayı temyiz incelemesi yapmak üzere ilgili Yargıtay Dairelerine gönderir. Yargıtay Daireleri, dosyayı inceleyerek karar verir. Bu inceleme süreci, yaklaşık 6-12 ay arasında değişmektedir. Yargıtay, verilen kararı onaylayabilir veya bozabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: illeez.av.tr

Yargıtay dosyayi neden bozar?

Yargıtay‚ temyiz sebebini yerinde görürse (yahut kendince tespit ettiği diğer sebeplerden dolayı) hükmün verildiği mahkemenin kararını tamamen veya kısmen bozar. Yargıtay hükmü yalnız bozmakla yetinir‚ o davayı kendisi karara bağlayamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukdestegi.com

Yargıtayın bozma sebepleri nelerdir?

a) Hukukun veya taraflar arasındaki sözleşmenin yanlış uygulanmış olması. b) Dava şartlarına aykırılık bulunması. c) Taraflardan birinin davasını ispat için dayandığı delillerin kanuni bir sebep olmaksızın kabul edilmemesi. ç) Karara etki eden yargılama hatası veya eksiklikleri bulunması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

Yargıtaydan sonra dosya nereye gider?

İlam onay işlemi yapılan dosya kapatılmak üzere posta bölümüne teslim edilir. Posta memuru dosyayı kapatır ve yerel mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına teslim eder. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı yerel mahkemesine postalar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yargitay.gov.tr

Bozmadan sonra serbestlik nedir?

Yerel mahkemenin, göreve ilişkin olanlar dışındaki bozma ilamına uyma ya da direnme kararlarından birisini verebilmesi mümkün olup öğretide buna “bozmadan sonraki serbestlik kuralı” adı verilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yargıtay'ın bozma kararına karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir mi?

Karar düzeltmeye ilişkin dikkat çeken en önemli detaylardan biri iş mahkemeleri tarafından verilmiş bir kararın temyiz edilmesi üzerine verilen Yargıtay kararı için düzeltme yolunun kapalı olmasıdır. Bunun dışında Yargıtay'ın bozma kararlarına karşı da karar düzeltme yoluna gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

Yargıtay kararını kim bozar?

Yargıtay Ceza Dairelerinin onama veya bozma kararlarına karşı, Yargıtay Başsavcılığının itiraz yetkisi vardır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının itiraz yetkisi, Yargıtay Ceza Daireleri kararlarına karşı başvurulan olağanüstü bir kanun yolu olup bu yetki sadece Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yargıtay kararı bozma ne anlama gelir?

Bozma kararı ilk derece mahkemelerince verilen kararların temyiz edilmesi sonucunda ilgili dosyanın Yargıtayca incelenmesi sonucunda hukuki eksiklikler tespit edilmesi veya temyiz nedenlerinin kabul edilmesi durumunda tamamen veya kısmen bozulması anlamına gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adaletci.net

Yargıtay yeniden yargılama yapar mı?

CMK'nın 303. Maddesi gereğince Yargıtay'ın doğrudan vermiş olduğu bir hükme karşı yapılacak yeniden yargılama isteminin de hükmü vermiş olan mahkemeye yapılması gerekir. Yargılamanın yenilenmesi talebi üzerine mahkeme öncelikle bu talebin kabul edilebilir olup olmadığını inceler. Bu inceleme dosya üzerinden yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nusretcetin.av.tr

Dava dosyası bozma sonrası açılış ne demek?

Bozma sonrası açılış, Mahkemenin vermiş olduğu kararın istinaf, Yargıtay, Danıştay veya itiraz merciince bozulması - kaldırılması- geri iadesi sonrasında dosyada yeniden karar verilmesi için dosyanın kararı veren mahkeme gönderilmesi sonrasındaki dosyanın durumunu anlatan UYAP uyarısıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Bozma kararını kim verir?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, yasa yararına bozma istemini o suç ile ilgili hangi ceza dairesi görevli ise o daireye verir. Kanun yararına bozma başvurusunda ileri sürülen nedenlerin Yargıtayca yerinde görülmesi halinde karar veya hüküm yasa yararına bozulacak, yerinde görülmezse istem reddedilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kanun yararına bozma ne kadar sürer?

Ceza kanun yararına bozma durumu kişilerin mahkeme kararlarının istinaftan geçmeden direkt olarak kesin hüküm ile sonuçlanmasının sonrasında ortaya çıkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Yargıtay geri çevirme kararı nedir?

Geri çevirme, çoğu zaman bir dosyanın 2 kez işi esastan halledecek heyete girmesi anlamına gelmektedir. Geri çevirme oranlarının düşürülmesi, daha çok dosyanın esastan incelenmesi sonucunu doğuracaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yargitay.gov.tr

Yargıtay kararları ne kadar sürer?

Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak Yargıtay'a giden bir dosya kesin olmamakla birlikte 18 ay gibi bir süreye kadar ulaşmaktadır. Bu nedenle davaların sonuçlanması kesin bir süreye tabi olmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tulinbabaoglan.av.tr

Yargıtay dosya kapatıldı ne demek?

Dosyalarınızı sorguladığınızda dosya durumu kapalı olarak görülüyor ise taraflarca itiraz edilmeden kesinleştiği ya da itiraz edildikten sonra üst yargı yolu değerlendirilmesi sonrasında kesinleşerek sonuçlandığı anlamına gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adalet.gen.tr

Hangi davalar Yargıtaya gitmez?

Soybağına ilişkin davalar hariç olmak üzere, nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalara dair istinaf mahkemesi kararları aleyhine Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılmaz. İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz gibi geçici koruma kararlarına dair istinaf mahkemesi kararları aleyhine Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yargıtay temyiz süreci ne kadar sürer?

İstisna durumunda temyiz ve temyize cevap süreleri genel hükümlere tabi olup 2 haftadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmaniyebarosu.org.tr

Kaç defa istinaf edilir?

İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesidir. İstinaf kanun yoluna başvurulduğunda hukuk davası üst dereceli İstinaf Mahkemesi tarafından ikinci kere incelenerek yerel mahkemenin kararı denetlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Temyize giden dava e devlette görünür mü?

e-Devlet Mahkeme Dava Dosyası sorgulama hizmeti sayesinde dava konusunu, tarafları, duruşma tarihlerini, dosyanın hangi aşamada olduğunu, Cumhuriyet Savcısı tarafından incelenip incelenmediğini, kararın çıkıp çıkmadığı ve Temyiz'den dönüp dönmediği öğrenebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: shiftdelete.net

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT