Makul miktarın her gün en çok 30 gram fındık, ceviz veya badem yemek olduğu anlaşılıyor... Beslenme uzmanları, kabuklu yemişlerin bir porsiyonunu “30 gram” olarak kabul ediyorlar ve bir porsiyonda ortalama 150-200 kalori bulunduğunu varsayıyorlar.
Fındık Ne Kadar Yenmelidir? Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi fındığın da aşırı tüketimi çeşitli sıkıntılara yol açabilir ve kilo almanıza neden olabilir. Bu nedenle uzmanlar her gün bir avuç fındık yemenin ideal olduğunu belirtiyor.
İçerisinde bol miktarda bulundurduğu lif, protein ve yüksek yağ tokluk hissiyatı verir. Özellikle diyetisyenler listelerini hazırlamadan önce ara öğünlerde bir porsiyon ( 6-7 adet ) fındık önerirler. Aşırı yemeyi önlerken yüksek kalori alımına karşı vücudu korur.
Ortalama 8-10 adet fındık ya da badem, 1-2 tam ceviz, 6-7 fıstık 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer kabul edilir. Kilo problemi olmayan yetişkinlerde bu miktarlar yeterlidir. Kilo kontrolü sağlamaya çalışanlarda ise yağ tüketimi ayarlanmalı ve buna göre yağ azaltarak kuruyemiş miktarları ayarlanmalıdır.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
İlgili 33 soru bulundu
Peki günde kaç badem tüketilmeli? Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
Yatmadan Önce Kuruyemiş Tüketin
Yatmadan önce yenecek bir miktar kuruyemiş size gece boyunca ihtiyacınız olan besin değerlerini sunacağı için gece boyunca açlık hissi yaşamamanızı sağlayacaktır. Bu da sizin gece kalkıp sağlığınıza zarar verecek yiyecekler yemenizin önüne geçecektir.
Çünkü fındığın kalori değerinin %80'i yağdan gelmektedir. Bu da fazladan tüketiminde mutlaka kilo aldıracağı gibi, ciltte yağlanma ve sivilcelenme gibi istenmeyen durumlara da yol açabilir. Bunların yanı sıra iyi bir antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır.
Sabahları kahvaltıdan önce ya da ara öğünlerde tüketildiğinde uzun süre tok tuttuğunda kilo verme sürecini hızlandırmaktadır.
Fazla Fındık Tüketmek Zararlı mıdır? Fındığın gereğinden fazla tüketimi, tam tersi etki yaparak kilo artışına yol açar. Çünkü enerjisi oldukça yüksek. Fındıktaki protein, lif ve yüksek yağ kompozisyonu, tokluk hissini artırır, bu da aşırı yemeyi önlerken yüksek kalori alımına karşı korur.
Zihin ve beden olarak rahatlatıcı özelliğinin yanı sıra, içerisinde E vitamini bulunan fındık cinsel isteği artırmada oldukça etkilidir. Hem bedeni, hem de sinirleri güçlendirir, cinsel gücü artırır.
Diyet listesinde bulunan günlük ihtiyaçları karşılayacak kadar tüketilen fındık zayıflamaya yardımcı olurken aşırısı obeziteye neden olabilir. Bu nedenle fındık kalori hesabı yapılarak tüketilmesi halinde kişiyi zayıflatır veya kilo aldırır.
Sabahları aç karnına 5 er adet ceviz fındık ve badem tüketmek, hem kalp sağlığımızı koruyacak, hem enerjimizi artıracak, hem de akıl sağlığımızı koruyacak.
Kalp sağlığını desteklemektedir. Düzenli fındık tüketimi kalp sağlığı hastalık riskini azaltmaktadır. Kolesterol seviyesini düşürür ve kalp krizi olasılığını azaltır. Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
Fındık sağlıklı bir besin olduğu kadar iyi bir protein ve yağ kaynağıdır. E vitamininden zengin olan fındık vücudu mikroplardan arındırmaya yardımcı olur. Sinir sistemine olumlu katkılarından dolayı diyet yapanların uygun miktarda tüketilmesi önerilir.
Kontrollü bir şekilde tüketilen badem, kilo vermeye yardımcı olur. Ancak yüksek kalori ve yağ içeriği nedeniyle önerilenden fazla badem tüketilmesi günlük kalori ve yağ alımı miktarının artmasına neden olur ve kişinin kilo almasını sağlayabilir.
Aç karnına fındık yemenin faydaları
Sabahları aç karnına 5 er adet ceviz fındık ve badem tüketmek, hem kalp sağlığımızı koruyacak, hem enerjimizi artıracak, hem de akıl sağlığımızı koruyacak.
Bademlerin uyku kalitesini de artırmaya yardımcı olabileceği iddia edilmektedir. Bunun nedeni, bademlerin diğer birçok kuruyemiş türüyle birlikte melatonin hormonunun kaynağı olmasıdır. Melatonin iç saatinizi düzenler ve vücudunuza uykuya hazırlanma sinyali vermektedir.
Diyetteyken Hangi Kuruyemişler Tercih Edilmeli? Diyetteyken tercih edilmesi önerilen kuruyemişler şu şekildedir; Badem, fındık, kaju, antep fıstığı, ceviz ve yer fıstığıdır. En düşük kalorili fındıkgillere badem ve antep fıstığı girmektedir.
Araştırma sonucunu açıklayan uzmanlar, fındığın kilo artışına neden olmadığı ve hatta düşüş yönünde eğilim gösterdiği gibi anti-obezite etkisinin de olduğunun ortaya çıktığını kaydettiler.
KARATAY BESLENME PİRAMİDİ
GÜNDE İKİ KEZ: Balık eti, kuzu eti, dana eti, yumurta. GÜNDE ÜÇ KEZ: Kuruyemiş.
Omega-3 içerir, kalp, damar ve beyin için iyi bir dosttur. İçeridiği krom ve lifler sayesinde tokluk hissi verir. Zayıflama diyetlerinde ara öğünlerde tokluk hissi vermesi ve kan şekerini dengelemesi için iyi bir ara öğündür. Antioksidan bakımından da zengindir.
Bir Avuç Kuruyemiş Yeterli
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri