Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Yargıtay da bozulan karar istinafa gider mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yargıtay da bozulan karar istinafa gider mi?

Özet: Yargıtay'ın bozma kararı sonrası dosyayı gönderdiği ilk derece mahkemesinin vereceği karar, artık istinafa değil, doğrudan temyize tabidir. Kararda istinaf yazılarak yanıltılan tarafların yanlış mercie başvurmaları haklarını zarara uğratmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gizemuzun.av.tr

Yargıtay da bozulan dosya istinafa gider mi?

Yargıtay'ın bozma kararı üzerine, dosya kendisine gönderilen ilk derece mahkemesinin kararına karşı istinafa değil, temyiz yoluna başvurulacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karayildizhukuk.com

Yargıtay kararı bozdu şimdi ne olacak?

Yargıtay' dan verilen bozma kararına mahkemenin direnme hakkı vardır. Ancak direnme üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca verilen kararlara karşı direnilemez. Önceki hükmünde direnmeyen mahkeme, davayı yeniden inceler, gerekirse delil toplar ve yeni bir hüküm verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Yargıtay'ın verdiği bozma kararına ilk derece mahkemesinin direnmesi halinde nasıl bir yol izlenir?

Burada özellik gösteren ve dikkat edilmesi gereken husus, ilk derece mahkemesinin Yargıtayın bozma kararına uymasından sonra vereceği yeni karara karşı, artık istinaf yoluna değil, doğrudan temyiz yoluna başvurulması gerektiğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Bozma kararına karşı kanun yoluna gidilebilir mi?

Yargıtayın bozma kararı üzerine ilk derece mahkemesince bozmaya uygun olarak karar verildiği takdirde, bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. İlk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesi kararında direnirse, bu kararın temyiz edilmesi durumunda inceleme, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunca yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

İstinaf ve Yargıtay'da Kesinleşen Davaya İtiraz Yolu

İlgili 19 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Yargıtay bozma kararına itiraz edilir mi?

Yargıtay'ın bozma kararına karşı davanın tüm tarafları kararın düzeltilmesi talebini ileri sürebilir. Müdahil veya sanık bozmanın niteliğine göre Yargıtay kararına karşı itirazda bulunma hakkına sahiptir. Yargıtay bozma kararına itiraz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurularak kullanılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yargıtay'ın bozma kararına karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir mi?

İş Mahkemeleri Kanununun 8. maddesi hükmüne göre Yargıtay'ın verdiği kararlara karşı karar düzeltme yolu bulunmamaktadır. Bilindiği gibi kanun yolu ikiye ayrılır. 1- Normal ( olağan ) kanun yolu: Genel olarak istinaf ve temyiz olmak üzere iki çeşit normal kanun yolu vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Yargıtay bozma kararı ne zaman kesinleşir?

Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir. Bozma kararına uymuş olan mahkeme kesinleşen bu kısımlar hakkında yeniden inceleme yaparak karar veremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Yargıtay kararı bozma ne anlama gelir?

Yargıtay, temyiz edilen hükmü, hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar nedeniyle bozar. Yargıtay' dan verilen bozma kararı üzerine davaya yeniden bakacak olan mahkeme, ilgililere bozmaya karşı diyeceklerini sorar. Yargıtay' dan verilen bozma kararına mahkemenin direnme hakkı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atif.sobiad.com

Yargıtay onayli ceza bozulabilir mi?

Sanığın Lehine Yapılan İtirazda Süre:

Sanık hakkında verilen bir kararın Yargıtay Ceza Dairesi'nce onanması halinde sanık veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı herhangi bir süre ile sınırlı olmaksızın CMK. 308. maddesi gereğince Onama Kararına itiraz edebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alideniz.av.tr

Yargıtay kararı neden bozar?

(1) Yargıtay, aşağıda belirtilen sebeplerden dolayı gerekçe göstererek temyiz olunan kararı kısmen veya tamamen bozar: a) Hukukun veya taraflar arasındaki sözleşmenin yanlış uygulanmış olması. b) Dava şartlarına aykırılık bulunması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Temyiz kararı bozarsa ne olur?

Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozarsa hüküm yine kesinleşmez. Temyiz incelemesi sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından bozulması halinde dosya yeniden istinaf mahkemesine veya ilk derece mahkemesine gönderilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yargıtay bozma sonrası açılış ne demek?

Bozmaya uyma üzerine yargılamaya yeniden başlanır. Yargıtayca saptanan hukuka aykırılıklar giderilir, eksiklikler tamamlanır. İlk kararla da veya bozma ile de bağımlı olmaksızın yeniden hüküm kurulur. Bozmaya uyan bölge adliye mahkemesi sonradan bundan dönerek direnme kararı veremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hangi davalar istinafa gitmez?

Üst sınırı 500 günü geçmeyen adli para cezasını gerektiren suçlardan “beraat hükümleri” Bu hükümler aleyhine istinaf yoluna başvurulamaz (CMK md. 272/3-b). Özel kanunlarda kesin olduğu yazılı bulunan hükümler aleyhine de istinaf kanun yoluna başvurulmaz (CMK md. 272/3-c).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: or.av.tr

Ikinci kez istinafa gidilir mi?

İstinaf Süresi İçinde İkinci Kere İstinaf Dilekçesi Verilebilir. Hukuk Dairesi - Karar: 2019/9846).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesi temyiz yolunu kapatabilir mi?

Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi Başsavcılığının Kesinleşmiş Karara İtiraz Yetkisi. İstinaf incelemesi neticesinde bazı kararlara karşı Yargıtay'a temyiz başvuru yolu kapalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yargıtay bozmasından sonra ıslah yapılabilir mi?

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 20.11.2013 Tarih, 2013/3973 Esas, 2013/6135 Karar sayılı kararında; “… HMK'da bozma sonrası ıslah yapılamayacağına dair yasaklayıcı bir hüküm bulunmamaktadır. Bozma sonrasında ıslah yapılıp yapılamayacağı bozmanın niteliğin göre belirlenmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: andishukuk.com

Istinaf kararına direnme mümkün mü?

“Direnme yasağı” başlıklı CMK m.284'e göre; “(1) Bölge adliye mahkemesi karar ve hükümlerine karşı direnilemez; bunlara karşı herhangi bir kanun yoluna gidilemez. (2) İtiraz ve temyize ilişkin hükümler saklıdır”.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Yargıtaydan sonra dosya nereye gider?

Yargıtay Cumhuriyet savcısı dosyayı inceledikten sonra tebliğname ile birlikte ilgili Yargıtay ceza dairesine teslim edilir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından ilgili ceza dairesine gelen dosya kayıt edilir ve daire esas numarası alır. Dosyanın takibi bu numara üzerinden yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yargitay.gov.tr

Istinaf bozma kararından sonra ne olur?

Bölge adliye mahkemesi tarafından verilen bozma kararının ardından; ilk derece mahkemesinin hükmü ortadan kalkmakta ve ilk derece mahkemesine geri gönderilen dosyada hukuka aykırılığın giderilmesi için mahkemece kovuşturma evresi yeniden başlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Yargıtay geri çevirme kararı nedir?

Geri çevirme, çoğu zaman bir dosyanın 2 kez işi esastan halledecek heyete girmesi anlamına gelmektedir. Geri çevirme oranlarının düşürülmesi, daha çok dosyanın esastan incelenmesi sonucunu doğuracaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yargitay.gov.tr

Yargıtaydan sonra nereye itiraz edilir?

Yargıtay ceza dairelerinden birinin kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, re'sen (kendiliğinden) veya istem üzerine ilamın kendisine verildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde Ceza Genel Kuruluna itiraz edebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Karar düzeltme kaç ay sürer?

(Karar düzeltme yolu açık olanlarda 15 gün) (* * *) İYUK'na göre karar düzeltmeye karşı da cevap süresi 30 gündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muglabarosu.org.tr

Yargıtay karar düzeltme süresi ne kadar sürede sonuçlanır?

Yargıtay'ın karar düzeltme yolu açık olan bozma kararları, mahkeme başkatibince onbeş gün içinde kendiliğinden taraflara tebliğ edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT