UYAP ya da e-devlet üzerinden yapılan sorgulamada dosya görüntüle kısmında açıklamalarda “gerekçeli karar yazıldı” ifadesiyle karşılaşılır. Bu ifade davaya bakan, hakimin mahkemede taraflara tefhim ettiği hüküm fıkrasına “hangi hukuki nedenlere” dayanarak ulaştığını gösterir.
Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar yazıldıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez.
Gerekçeli karar nedir? Türk Dil Kurumu sözlüğe göre gerekçe kelimesinin anlamı; “mahkeme kararlarında, kararın dayandığı yasal ve hukuksal sebeplerin gösterilmesi” dir. Gerekçeli karar ise, hakimin dava hakkında vermiş olduğu kararını neden ve niçin verdiğini açıkladığı karardır.
Ancak gerekçeli karar süresi içerisinde istinaf / temyiz edilirse istinaf ve temyiz mahkemelerinin kararını beklemek gerekecektir. Üst derece mahkemelerince, yerel mahkeme kararı onanırsa hüküm kesinleşir.
Bu ibareyi gördüğünüzde mahkeme tarafından dava sonuca ulaştığı ve mahkeme kararının yazıldığı anlamını anlayabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur.
Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.
Gerekçeli karar, mahkemenin, yargılama sonunda vermiş olduğu hükmü hangi hukuki nedenlere dayanarak tesis ettiğini detaylıca açıkladığı, maddi vakalar ile sonuç arasında mantıksal bir bağ kurduğu karara denir. Bir mahkeme kararının gerekçesiz olması hukuki açıdan düşünülümez.
Gerekçeli karar, mahkemelerin verdiği kararın hukuka uygun olup olmadığının denetlenmesini sağlayarak keyfiliği önler. Mahkeme kararını tebliğ alan taraflar, kararın gerekçesine bakarak beğenmedikleri kararlara karşı üst bir yargı merciine itiraz, istinaf, temyiz gibi kanun yollarına başvurabilirler.
Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 294. maddesine göre kısa kararın tefhiminden itibaren bir ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Uygulamada çoğunlukla bu süreye riayet edilemediğini görmekle birlikte bazı dosyalarımızda bir aylık süre dahi dolmadan gerekçeli kararların yazıldığını görebilmekteyiz.
Yargı kararlarının gerekçeli olması, hem davanın taraflarına kararın nedenini açıklaması, hem de yargı denetimini kolaylaştırması ve kararları etkili kılması yönlerinden zorunludur2. Kararların açık bir ifade ile gerekçelendirilmesi, kararın yasama veya idari düzenlemeler ile müdahale edilmesini de engelleyecektir.
Ceza mahkemelerinde görülen davalarda, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde gerekçeli kararın hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin görev alanına giren davalarda ise gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır.
yargılanma hakkının önemli unsurlarından biri olan gerekçeli karar hakkı da kişilerin adil bir şekilde yargılanmalarını sağlamayı ve denetlemeyi amaçlamaktadır.
Yargıtay Onama Kararı Ne Zaman Kesinleşir? Yargıtayın onama kararı vermesiyle birlikte karar da kesinleşecektir. Karar verildiği an kesinleşmiş olacaktır. Onama kararındaki usul bu yöndedir, bozma kararının verilmesi halinde karar henüz kesinleşmemiş olacaktır.
Davanın sonuçlanması ve kesinleşmesi süresi temyiz süreci ile birlikte yaklaşık 15 günde tamamlanır. 15 gün içinde kesinleşen dava ve hakimin sonuca bağlamış olduğu karar taraflara yazılı şekilde iletilir. Boşanma davasının temyiz edilmemesi halinde ise boşanma davasının kararı resmi olarak kesinleşir.
Hukuk yoluna açık bir kararın temyiz edilmesi ve uygun görülmesi ve kanun yoluna başvurma süresinin geçmesi veya geri alınması veya reddedilmesi halinde verilen karar kesinleşir. Resmi anlamda kesinleşmiş bir hükme olağan kanun yollarıyla itiraz edilemez.
Kararına itiraz edilen hâkim veya mahkeme, itirazı yerinde görürse kararını düzeltir; yerinde görmezse en çok 3 gün içinde, itirazı incelemeye yetkili olan mahkemeye gönderir. Cumhuriyet savcısının kararlarına karşı itiraz ise doğrudan sulh ceza hâkimliğine yapılır.
Ceza mahkemelerinde görülen davalarda, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde gerekçeli kararın hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin görev alanına giren davalarda ise gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır. İdare ile vergi mahkemelerinde de yine bu süre bir ay olarak belirlenmiştir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince yapılacak ilk başvuru istinaf başvurusudur. İstinaf başvuru süresi, kural olarak kararın tebliğinden itibaren iki haftadır. İlk derece mahkemesinin kararının yeniden incelenmesini isteyen taraf hükmün verilmesinden sonra iki hafta içinde istinafa başvurmalıdır.
Bu işlemler genelde sorgulama, başvuru ve belge alımıdır. https://www.turkiye.gov.tr/davalarim ayrıca bu linki kopyalayıp arama motoruna yapıştırıp dava dosyası sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz. Bu işlemi yaparak davanın sonucu veya durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.
GEREKÇELİ KARAR TEBLİĞİ TALEBİ DİLEKÇESİ
Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar yazıldıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir ancak hukuk mahkemelerinde ise kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez.
Aynı maddenin ikinci fıkrasına göre “hüküm, yargılamanın sona erdiği duruşmada verilir ve tefhim olunur”. Dolayısıyla gerekçeli kararın kural olarak “yargılamanın sona erdiği duruşmada” verilmesi gerekir. Ne var ki, bazı davalarda kararın gerekçesinin ayrıntılı bir şekilde yazılması gerekir.
Gerekçeli kararın tebliği akabinde tarafların iki(2) haftalık istinaf süreleri söz konusu olacaktır, iki haftalık süre içerisinde kararın istinaf edilmemesi durumunda karar kesinleşir, Mahkeme dosyasına, verilmiş olan kararın kesinleştiğine dair "kesinleşme şerhi" eklenir.
Zeytin hanım, kararı bizzat alan taraf, karşı tarafa tebliğ için masraf vermek zorunda diye biliyorum. Sayın ULUTAŞ; Tabi ki kararı kalemden bizzat tebliğ alan taraf kararın karşı tarafa tebliğini istiyorsa tebliğ masrafı verecektir. Aksi taktirde karar tebliğe çıkmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri