YARGITAY BİRİNCİ BAŞKANI. Mehmet AKARCA 21.01.1963 tarihinde Şirvan'da doğmuştur. Karşıyaka Havva Özişbakan Lisesini bitirmiş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1986 yılında mezun olduktan sonra, askerliğini Kütahya'da kısa dönem olarak yapmıştır.
Mehmet Akarca, Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçilmiş, 4 yıllık görev süresi 24 Mart itibarıyla dolmuştu. Bu çerçevede Yüksek Mahkemenin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için Yargıtay'da Pazartesi günü sandık kuruldu ve Yargıtay üyeleri sandık başına gitti.
Yargıtay, eskisi gibi Divan-ı Ahkam-ı Adliye içinde bir mahkeme olmayıp, Bağımsız Yüksek mahkeme olmuştur. Divan-ı Ahkam-ı Adliyedeki Yargıtay, Divan-ı Ahkam-ı Adliye nazırına bağlıydı, ancak Nizamiye Mahkemeleri Kuruluş Yasasına göre tüm mahkemeler gibi Yargıtay da Adalet Bakanlığına bağlanmıştır.
Yargıtay cumhuriyet başsavcısı ve Yargıtay cumhuriyet başsavcıvekili, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun kendi üyeleri arasından gizli oyla belirleyeceği beşer aday arasından cumhurbaşkanı tarafından 4 yıl için seçilir.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilinin seçimi: Madde 32 – Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun, kendi üyeleri içinden göstereceği adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilir.
İlgili 28 soru bulundu
Bilindiği üzere, Anayasamızın 146, 154 ve 155'inci maddelerinde yüksek mahkemeler; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay olarak düzenlenmiş olup, birbirlerine üstünlük sıralaması öngörülmemiştir.
Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen adaylar arasında Cumhurbaşkanınca 18.05.2015 tarihinde birinci kez, 21.05.2019 tarihinde ikinci kez Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçilen Akarca, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 24.03.2020 tarihinde Yargıtay Birinci Başkanlığına seçilmiş olup halen bu görevi sürdürmektedir.
-İtibarı, hakimlik-savcılığa oranla daha düşüktür. -Mesleğin ilk yıllarında işi öğrenene kadar genellikle kıdemli meslektaşlarınız tarafından sömürülürsünüz. - Hakim- savcılar gibi emrinizde katipleriniz, kalem müdürünüz yoktur. Para kazanmaya başlayana kadar her işinizi bizzat yapmanız gerekir.
Hakimler ve savcıların maaş ve özlük hakları anlamında bir farkları yoktur. Savcı ve cumhuriyet savcısı anlamında bir fark yoktur, tüm ceza mahkemelerindeki savcılar cumhuriyet savcısıdır.
Adli yargıda görevli hakim ve Cumhuriyet savcılarıyla hakim ve Cumhuriyet savcısı olup da Adalet Bakanlığı merkez, bağlı ve ilgili kuruluşlarındaki görevlerde çalışanlar, sınıf ve dereceleri bakımından eşittir.
3.4.
Adli yargı, diğer yargı kolları dışında kalan tüm yargısal faaliyet- leri kapsar ve en yüksek mahkemesi Yargıtay'dır. Adli yargı da kendi arasında ceza yargısı ve medeni yargı olarak ikiye ayrılır. Ceza yargısı alanındaki genel mahkemeler ağır ceza, asliye ceza ve sulh ceza mah- kemeleridir.
Yargıtay, İstinaf ve İlk Derece Mahkemelerinin Kararlarını Denetler. İlk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza davalarının ilk görüldüğü mahkemelerdir. Yargıtay, ilk derece mahkemesi kararları istinaf incelemesinden geçtikten sonra bu kararlar aleyhine yapılan temyiz başvurularını inceleyerek karara bağlamaktadır.
Yargıtay; Yargıtay adli yargıda yer alan mahkemelerin verdiği kararların son inceleme merciidir. Yargıtay mahkemelerin verdiği kararlarda hukuki denetim yapar. Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adlî yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.
Yargıtay bozma kararına itiraz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurularak kullanılır. Başsavcılık bozma kararına karşı kararın düzeltilmesi için kendiliğinden itiraz edebileceği gibi tarafların talebi üzerine de harekete geçebilir.
Yargıtay Cumhuriyet savcısı dosyayı inceledikten sonra tebliğname ile birlikte ilgili Yargıtay ceza dairesine teslim edilir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından ilgili ceza dairesine gelen dosya kayıt edilir ve daire esas numarası alır. Dosyanın takibi bu numara üzerinden yapılır.
2011 yılında Yargıtay'ın daire sayısı 32'den 38'e, üye sayısıysa 250'den 387'ye çıkarılmıştır. 2014 yılında daire ve üye sayıları tekrar arttırılarak daire sayısı 46 üye sayısıysa 516 yapılmıştır. 2022 yılı itibarıyla Yargıtay'ın daire sayısı 24, üye sayısı ise 380'dir.
Savcı İDDİA makamıdır. Avukat SAVUNMA makamıdır. Hakim ise bu iki makamı dinleyerek karar veren YARGILAMA makamıdır.
Savcılık kurumu idari bir yapıya sahip olması nedeniyle düzenlemesinde hiyerarşi bulunmaktadır. Astlar kurum içinde üstten emir alırlar.
Paylaşılan en düşük Cumhuriyet Başsavcısı maaşı 112.200 TL iken, en yüksek ise 215.000 TL'dir.
Madde 4 – Hakimler mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre görev yaparlar. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.
Hukukumuzda Hakimlerin yargı muafiyeti ve dokunulmazlıkları bulunmamaktadır10. Hakim, kişisel kanaat inanç ve ön yargılardan uzak bir tarafsızlıkla yasama yürütme ve çevreden gelecek baskılara karşı bağımsızca yürürlük- teki hukuk kurallarını vicdani kanaati ile uygulamakla yükümlüdür.
Genelge ile en üst dereceli kolluk amirinin adli kolluk sorumlusu olarak belirlenemeyeceği benimsenmişse de, Kanunda yer alan yetkiye göre cumhuriyet savcısı dilediği durumlarda en üst dereceli kolluk amirine bu emir ve talimatlarda bulunması mümkündür.
Yargıtay'ın onama, ıslah ve düşme kararları kesindir. Bozma kararı üzerine ise önceki hüküm ortadan kalkmış olacağından kesinleşmesi de mümkün olmaz.
Yargıtay Birinci Başkanı, Birinci Başkanvekilleri ve Daire Başkanları kendi üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca üye tamsayısının salt çoğunluğu ve gizli oyla dört yıl için seçilirler; süresi bitenler yeniden seçilebilirler.
Hakimler ve Savcılar Kurulu İkinci Dairesince 2021 Nisan dönemi itibariyle birinci sınıfa ayrılmasına karar verilen Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Sayın Rukiye GÜVEN BOYALI'ya Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanlığı tarafından gönderilen plaket Van Adalet Komisyon Başkanı Sayın Erhan ÇAVUŞOĞLU tarafından kendilerine ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri