Eğer kısmen yerinden oynamışsa, bu duruma kısmi çıkık (süblüksasyon) adı verilir. Bu tür zedelenmelerde labrum yırtığı ya da kapsül gerilmesi, hatta her iki durum birden meydana gelebilir.
Kısmi omuz çıkığı ya da omuz subluksasyonu, üst kol kemiğinin yalnızca bir kısmının yuvasından çıkması anlamına gelir.
Çıkık, eklemlerin birbirinden ayrılmasıdır ve kendi kendine iyileşmez. Çıkığın en yaygın belirtisi aşırı ağrı, şişlik ve hareket edememesidir.
Çıkıklar çok ağrılı olabilir ve etkilenen eklem bölgesinin dengesiz veya hareketsiz olmasına neden olabilir. Çıkıklar ayrıca çevredeki kasları, sinirleri ve tendonları (eklemdeki kemikleri birbirine bağlayan dokular) zorlayabilir veya yırtabilirler. Bir çıkık için daima tıbbi tedavi alınması gerekir.
Çıkık bir eklem acil bir durumdur ve tıbbi yardım isteyin. Tedavi, hangi eklemin yerinden çıktığına ve yaralanmanın ciddiyetine bağlıdır. Çıkık, düzgün bir şekilde yeniden konumlandırıldığında, genellikle birkaç hafta içinde tekrar işlev görecek ve tekrar hareket edecek hale gelir.
İlgili 18 soru bulundu
Çıkık Ne Kadar Sürede İyileşir? Çıkığın iyileşme süreci yaklaşık olarak 12-16 hafta aralığındadır. İleri yaşta, eklem ve kemik hastalığı olan kişilerde çıkıkların iyileşme süresi daha uzun olabilir.
Çıkıkta bandaj, alçı yardımıyla kemik ve eklemin sabitlenmesi ve kullanımının kısıtlanması sağlanabilir. Çıkığın neden olduğu ağrının fazla olduğu durumlarda hastaya ağrı kesici verilebilir. Bazı ciddi çıkıklarda tedavi seçeneği olarak cerrahi gerekli olabilir.
Çıkık Röntgende Belli Olur Mu? Çıkık Belirtileri arasında yoğun ağrı, şişlik ve fonksiyon kaybı bulunmaktadır. Ancak çıkık ile kırığı ayırt etmek bazen bir doktor için bile zor olabilmektedir. Dolayısıyla mutlaka bir röntgen çekilmesi gerekir.
Yine halk arasında ayak bileği burkulmalarına bağlı bağ yaralanmaları çıkık olarak kabul edilip hastalar sıkça çıkıkçılara başvururlar. Ayak bileği burkulmaları düz filmlerde bir belirti vermez, çünkü kemikler sağlamdır, fizik muayene ile ayak bilek şişçe ve ağrılıdır.
Sabitleme: Kemik düzgün bir şekilde oturduktan sonra, eklem bölgesi birkaç hafta boyunca bir atel, askı veya alçı ile hareketsiz hale getirilmelidir. İlaç Desteği: Kemikler yerine oturtulduktan sonra bir süre ağrı hissedilebilir. Ağrı devam ederse ağrı kesici ya da kas gevşetici ilaçlardan kullanabilirsiniz.
"Çıkık nasıl anlaşılır?" sorusunun yanıtını, ortaya çıkan belirtilerin doğru okunması verir: Çarpma, düşme vb. nedenlerle eklem çıkmışsa bunun en tipik belirtisi, söz konusu bölgede, çevreye de yayılan yoğun ağrıdır.
Kolunuzu hareket ettirmeye çalıştığınızda şiddetli ağrı, Kolunuzda ya da elinizde kötüleşen şişlik, ağrı ya da her ikisi, Kolda morarma ve kızarıklık, Hareket ettirememe en belirgin çıkık semptomlarıdır.
Omuz çıkığının ameliyatsız tedavisini, eğer çıkık uygun ise, belli manevralar ile yerine oturtma oluşturur. Omuz çıktığının yönü belirlendikten sonra belli manevralarla yerine yerleştirilebilir. Bu işleme “omuz çıkığı redüksiyonu” denir.
Genellikle belirli bir süre sonraya kontrol randevusu verilir ve bu muayenede omuz eklemi yeniden kontrol edilir. Belirli olgularda fizik tedavi uygulamaları gerekli görülebilir. Tedavi sonrasında omuz çıkmasının tamamen düzelerek eski formuna dönmesi 12 ile 14 hafta kadar sürer.
Omuz çıkığı rahatsızlığının tekrarlama durumu ilk müdahale ve sonrasında yapılan tesbitten bağımsızdır. Günümüzde çıkık ilk kez oluyorsa oturtulduktan sonra 2 hafta basit bir kol askısı sonrasında fizik tedavi önerilmektedir. Tekrarlayan çıkıklarda omuz tesbiti sadece ağrı geçene kadar verilir.
Çıkığın en önemli belirtisi aşırı bir ağrı, şişkinlik ve hareket edememedir. Çoğunlukla çıkık ile kırık birbirinden ayrılması zor bir durum yaratır. Bazen hekimler bile bu konuda sıkıntı yaşayabilirler. O nedenle belirtiyle tespit edilmenin yanı sıra bir röntgen çekilmesi gereklidir.
Çıkık yaşanan bölgede karıncalanma hissi, Hareket kısıtlanması, Çıkık olan bölgede şekil bozukluğu, Çıkık olan bölgede uyuşukluk hissi çıkık olması sonucunda ortaya çıkan bazı semptomlardandır.
Çıkık tedavisi doğru yöntemle doğru teşhis konulduktan sonra yapılır. Sinir-damar kontrolleri yapıldıktan sonra manuel yöntemler aracılığı ile eklemi anatomik yapıya uygun konumuna getirerek tedavi gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında çeşitli ağrı kesiciler ile hastanın hissedeceği acıyı indirgeyebiliriz.
Çıkık ölen bölgede ağrı meydana gelmektedir. Eklemlerin kalıcı olarak ayrılması ile birlikte eklemlerde ilk olarak ağrı meydana gelir. Bunun sonucunda da hareket edilememektedir. Ağrı ile birlikte şişlik de görülebilir.
Ortopedi de kırık ve çatlak diye gerçek anlamda bir anlam yoktur. Kemik bütünlüğünün bozulması vardır. Halk arasında ve bazen de hekimlerin kullandığı çatlak tabiri küçük ayrışmamış bir kırık için kullanılır. Özetle çatlak kırıktan daha iyidir.
Çıkık tıp diliyle ifade edilecek olursa, eklemlerin ayrılması durumudur diyebiliriz. Bu tür durumlarda eklem hareket edemez ve aşırı ağrılar hissedilir. En fazla çıkığın olduğu eklem bölgeleri omuz, parmak, dirsek, diz kalçadır diyebiliriz.
Ayrıca yarım alçı olarak da adlandırılan atel, alçılara göre daha az destek sağlar ancak kullanımı daha hızlı, pratik ve kolaydır. Yaralanan bölgedeki ağrı ve şişliklerin arttığı durumlarda kolayca sıkılıp gevşetilebilir. Atel şunların tedavisinde kullanılır: Kemik kırıkları
Kırık, herhangi bir kemiğin bütünlüğünün çoğunlukla bir darbe sonrası bozulmasıdır. Çıkık ise hareketlerimizi gerçekleştirdiğimiz eklemleri oluşturan kemiklerin normal yapısının bozulmasıdır.
Çıkık bölgesinde şişliklerin meydana geldiğini de belirtmek gerekir. Hasta kırık bölgesini hareket ettirdiği anda çok şiddetli ağrı hissetmektedir. Bölgede oluşan şişlik, hareket kısıtlığı da yüksek oranda artmaktadır. Bölgede kırılma olduğundan dolayı şekil bozukluğu meydana gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri