Eskiden arka salıncak ve diferansiyel sisteminin bağlantısına göre denge kolu kullanılırdı, denge kolu arabanın arkasının gezmemesini sağlardı. Diferansiyele sağdan bağlı, soldan da kasaya bağlı olurdu bu denge kolu. Veya arka dingil üzerine helezon ve amortisörler bağlanırdı böyle araçlara da yarım şase denirdi.
Şasi, bir arabanın çerçevesidir. Tüm aracın temeli olduğu için şaseler arabanın önemli bir parçalarıdır. Şasi, motoru, şanzımanı, süspansiyonu ve direksiyon bileşenlerini bulacağınız yerdir. Şasi ayrıca benzin deposunu, egzoz sistemini ve elektrik sistemini de barındırır.
Şasesi işlem görmüş araç hem alınabilir hem de satılabilir. Ayrıca trafiğe de çıkabilir.
VIN (Vehicle Identification Number/Araç Tanımlama Numarası) olarak da bilinen şasi numarası; Zorunlu Trafik Sigortası'ndan araç hasar durumuna, Kasko Sigortası'ndan yedek parçaya kadar pek çok işlem için sorgulama yaparken gereken temel bilgidir.
İlgili 39 soru bulundu
Kısacası şasede işlem olunca bir yerden patlak verme olasılığı artıyor. Şasesi ve direklerden işlem görmüş araba alınmaz alınmamalı. Karşılaşacağınız küçük kazada bile sizde işlem görürsünüz allah korusun. Şasesi ve direklerden işlem görmüş araba alınmaz alınmamalı.
Dolayısıyla şasede yaşanan bir sorun araçtaki tüm parçaları etkiler, bu yüzden sağlamlığı çok önemlidir. Şase kolunun zarar görmesi için gerçekten güçlü bir çarpışma olması gerekir. Eğer böyle bir kaza sonucu aracın şase kolu zarar gördüyse bunu şase kolu düzeltme işlemiyle tamir ettirebilirsiniz.
Günümüzde trafiğe çıkan her araca özel olarak tanımlanan bu numara. aracın üretim hikayesini anlatan 17 haneden oluşur. Bir kere oluşturulan dizilim başka bir araçta kullanılmaz.
Araca ait şase numarası, sürücünün yan kapısının iç kısmında ya da ön camın sol alt tarafında yer almaktadır. Bazı araçlarda şase numarası, motorun hemen üzerinde veya kaputun altında yer alır. Bu farklılığın sebebi üretici firmanın yani markanın farklı olmasıdır.
Hangisi Doğru Şase mi Şasi mi? Kullanılması gereken doğru kavram şasidir. Fakat yıllar içerisinde ki kültürel gelişme ve kulaktan kulağa aktarımdan dolayı birçok kişi hatalı kullanım gerçekleştirerek şase demektedir.
Genellikle motosiklet direksiyon boynunda bulunur. Bisiklet kollarını çevirerek şase numaralarını kontrol edebilirsiniz. Bazı firmalar motosiklet motorunun yan tarafına şase numarasını koyabiliyorlar. Genellikle bu iki yer de şase numarası bulunur.
Kısacası şasede işlem olunca bir yerden patlak verme olasılığı artıyor. Şasesi ve direklerden işlem görmüş araba alınmaz alınmamalı.
Araba şasisi aracın tüm parçalarının monte edildiği bir parçadır. Bir nevi omurga olarak da düşünülebilir. Çünkü bu parça aracı ayakta ve güvende tutan en önemli unsurdur. Araba şasisi arabanın motor ve karoserini taşır.
Aracın omurgasına araba şasisi denmektedir. Araba şasisi araba içinde bulunan parçaların tamamının kapsayan bir büyük parçadır. Kullanılan malzemelerin markası ya da kalitesi üretici firmaya göre değişmektedir. Şaşi, aracın motor ve karoserini taşır.
YAmuk şase ancak aracıb gidişinden belli olur. On ile arka aynı izde gitmez . Diğer taraftan ön kaput altında alta bakıldığında sağ ve solra yarım yada tm şase bağlantıları vardır. iyi bir mekanikçinin incelemesinde fayda vardır.
Deposu hafif çökükse, ön kafa değişmişse,ön amortisörlerde hafif çizikler varsa, bir de 100 km/h yi geçince sallama yapıyorsa şasi ölmüş demektir. Bunlar yoksa bir sorun yok rahat ol. göz ile simetri kontrolü yapılabilir.
kısa devre, adı üstünde; elektriğin üşengeçlik yapıp devrenin en kısa yolunu kullanması ve direnci görmezden gelmesi durumudur. şase yapmak ise elektrik kaçağı oluşmasıdır. kısa devreden farkı bunun bir kısa devre sonucu gerçekleşmesidir.
Şase arabanın tüm parçalarının monte edildiği en büyük bölümüdür. Şase bir arabanın güvenliğinin baş unsurudur. Şase, araba şirketlerinin milyonlarca dolar para döktüğü en önemli güvenlik bölümüdür. Kaza anında çarpma şiddetini göğüsleyen, gerekli kırılma noktalarından kırılarak, kaza şiddetini en aza indiren bölümdür.
En iyi sonuç ön ve arka aks aralıklarının ölçümüyle elde edilir. Nasıl anlaşılır derseniz: kaynak izleri, şasedeki simetrik olmayan izler, eğrilikler, şasenin çekildiğinin izleri olabilir. İyi bir usta gözle rahatlıkla anlayabililir. En sağlam yöntemi aracı lifte kaldırıp bir bilen ile incelemektir.
Ancak podyesi işlem görmüş aracın alınmaması gerekmektedir. Podye çok dikkatli bir şekilde tamir edilmiş olsa bile araçta sağa ya da sola çekme, ani frenleme esnasında balans kaybı, ön düzen tutmama gibi problemler ortaya çıkar.
Dolayısıyla şasede yaşanan bir sorun araçtaki tüm parçaları etkiler, bu yüzden sağlamlığı çok önemlidir. Şase kolunun zarar görmesi için gerçekten güçlü bir çarpışma olması gerekir. Eğer böyle bir kaza sonucu aracın şase kolu zarar gördüyse bunu şase kolu düzeltme işlemiyle tamir ettirebilirsiniz.
VIN (Vehicle Identification Number/Araç Tanımlama Numarası) olarak da bilinen şasi numarası; Zorunlu Trafik Sigortası'ndan araç hasar durumuna, Kasko Sigortası'ndan yedek parçaya kadar pek çok işlem için sorgulama yaparken gereken temel bilgidir.
Süspansiyon Testi
Aracın yol tutuşunu belirleyen süspansiyon sistemi ekspertiz raporunda bakılan önemli yerlerden bir diğeridir.
Aracın almış olduğu herhangi bir darbeden dolayı veya bu bölgelerde gerçekleşen deformasyonların giderilmesi amacıyla kaporta ve şasi düzeltme işlemi gerçekleştirilmektedir. Kaporta aracı bütünüyle saran, motor ve sürücü güvenliğini sağlayan temel parçalar arasında yer almaktadır.
17 hane içinde hem harf hem de rakam bulunan bir koddur. Kod içinde ''o'', ''i'' ve ''q'' harfine yer verilmez. Bu tip harflerin olduğu şase numaraları sahtedir. Zorunlu trafik sigortası ve kasko şase numarası üzerinden yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri