Kışlık bitkilerin, normal gelişim göstererek, generatif gelişme devresine geçebilmeleri için, gelişmelerinin ilk devrelerinde (vegetatif gelişme devrelerinde) belli bir süre belli bir düşük sıcaklık istemelerine vernalizasyon ya da yarovizasyon adı verilir.
Bitkilerin generatif faza geçmek için düşük sıcaklık isteme olayına "Vernalizasyon=Soğuklama" adı verilir (Ağaoğlu vd. 2007). Bu olay düşük sıcaklığın bitkiler üzerine olan uyarıcı etkisidir. Birçok bitki türü için soğuklama gereksinimi zorunludur. Soğuklama isteği bitki tür ve çeşidine göre farklılık göstermektedir.
Yeterli ışık alınmadığı takdirde bitkilerde sararma ve uzama görülür ki buna “etiolasyon”, bu bitkilere de etiole bitkiler denir. Etiole bitkiler, özellikle fideler hastalanmaya yatkın olurlar ve verim düşer. Yüksek ışık şiddetinde ise bitkilerde sararma, kuruma ve yanıklıklar görülür.
Net asimilasyon miktarı fotosentez hızı yanında, solunum oranına da bağımlılık gösterir. Solunum sıcaklık ile yakından ilgilidir. Şayet ortamda ışık yoğunluğu düşükse, net asimilasyon miktarı düşük sıcaklık derecelerinde yüksek sıcaklık derecelerine kıyasla daha fazladır.
Ekoloji (Yunanca: Οίκος — ev, Yunanca: Λόγος — bilim) ya da doğa bilimi, canlıların hem kendi aralarında hem de fiziksel çevreleri ile olan ilişkileri inceleyen bilim dalıdır. Ekoloji canlıları birey, popülasyon, komünite, ekosistem ve biyosfer düzeylerinde inceler.
İlgili 37 soru bulundu
Doğada bulunan tüm canlıların araştırmalarının yapıldığı bilim dalına Ekoloji denir. Ekoloji bitkiler, hayvanlar, insanlar ve mikroorganizmaları inceler. Aynı zamanda bu canlıların birbiri ile ve çevreleri ile olan etkileşimleri de bu şekilde araştırılır.
Ekoloji, Biyolojinin bir alt dalı olarak gelişen ekoloji doğa bilimleri içerisine girmektedir.
Vejetasyon, herhangi bir coğrafi bölgenin bir kesimi üzerinde, yaşama koşulları birbirine benzeyen bitkilerin bir arada bulunmasıdır. Bu bitki topluluklarını, bitki birlikleri meydana getirmektedir.
Asimilasyon kültürel uyumun en aşırı halidir.” Bu tanımlardan da görüleceği üzere asimilasyon kavramı entegrasyondan çok farklı olmakla birlikte çok uç bir durumu işaret etmekte olup ülkeye gelen topluluğun eritilerek yok edilmesini içeren tamamıyla tek yönlü olarak gerçekleşen bir olgudur.
Bir başka deyişle, bu gibi bitkiler sıcaklık, hava nemi ve diğer çevre şartları aynı seyreder suni şartlarda bırakıldıklarında, normal bir büyüme ve gelişme gösteremezler. İşte, bitkilerin bu şekilde nöbetleşe olarak gece ve gündüz sıcaklıklarında değişiklik istemelerine "Termoperiyodizm" denir.
Hastalanmayı oluşturan biyotik ve abiyotik faktörleri inceleyen bilim dalına “etioloji” denilmektedir. Cansız hastalık etkenlerine ise “fizyojen” adı verilmektedir.
NAA patateslerde gözlerin sürmesinin engellenmesinde, ananaslarda çiçeklenmenin teşvik edilmesinde de etkilidir. Büyümeyi düzenleyicilerin en eski ve en yaygın uygulama alanı bahçe bitkilerinde kök oluşumudur. Çelik köklendirme hormonu olarak oksin grubundan IAA, IBA veya NAA kullanılmaktadır.
B-Canlı hastalık etmenleri;
Parazit bitkiler ve yabancı otlar. Her bitki türünün kendi genetik yapısından kaynaklanan ekolojik istekleri vardır. Çevre faktörlerinden biri yada birkaçı uygun olmadığında bitki fizyolojisinde olumsuz değişiklikler meydana gelir ve hastalık durumu ortaya çıkar.
Absisyon yaprak, çiçek, meyve, sap veya gövde gibi bitki kısımlarının bitkiden ayrılmasıdır. Absisyon, yaprakların sonbaharda renk değiştirmesi ve bunu takiben dökülmeleri ve ağaç üzerindeki meyvelerin olgunlaşmayı takiben düşmesi şeklinde görülür.
Bitki dokularındaki oksin dağılımının eşit olmamasından dolayı hareket, uyartının geldiği yöne bağımlı ve büyüme şeklindeki değişiklik yönelim (tropizma) olarak tanımlanır. Bu tip hareketler uyartının ortadan kalkmasıyla geriye dönüşebilir.
Kirli toprakları metal toplayıcı bitkiler kullanarak iyileştirme metotları fitoremediasyon olarak adlandırılmaktadır. Bitki kullanılarak, kirletilmiş alanların temizlenmesi; ucuz, doğaya uygun, halk tarafından benimsenebilir bir tekniktir.
Entegrasyon, iyi işleyen bir bütün elde etmek için farklı öğelerin birbirine bağlanmasıdır. Aynı şekilde beynimizin iyi bir performans göstermesi de, farklı bölümlerinin bir koordinasyon içinde ve dengeli bir şekilde birlikte çalışmasına bağlıdır.
Piaget, çocukların asimilasyon (özümleme) ve akamodasyon (kendini uydurma) şeklinde adapte olduklarını ifade eder. Asimilasyon (özümleme), çocuğun sahip olduğu düşünce ve alışkanlıkların içine yeni nesneleri katmasıdır. Çocuk asimilasyonda mevcut olan şemayı yeni deneyime uygulamaya çalışır.
Entegrasyon, çoğunlukla göç eden kişinin göç ettiği ülke ve vatandaşlarına uyum sağlaması olarak düşünülür çünkü uluslararası göç politikaları özellikle göçmenlerin ve mültecilerin göç ettikleri ülkeye uyumunu esas almıştır (Fitzgerald, 2000).
Biyolojik sistematiğin diğer alanları gibi sintaksonomi (vejetasyonu sınıflandırma) de, geniş bir bağımsız araştırmacılar topluluğu tarafından yürütülen ve sınıflandırma birimlerini adlandırmak için kesin kurallar gerektiren açık uçlu bir süreçtir.
Adenoid vejetasyon ya da diğer bir deyişle geniz eti, burun boşluğunun arkasındaki doku kütlesine verilen isimdir. Lenf düğümleri ile aynı tip dokudan oluşan geniz etleri bağışıklık sisteminin bir parçasıdır.
Bu başlangıç ve sonuncu safha arasında meydana gelen göç, ortama uyma, rekabet ve benzeri safhalar bulunmaktadır. Bu safhaların her biri ser olarak adlandırılır. Her serdeki vejetasyona seral vejetasyon denir.
3.2.1 Abiyotik Tükenme - Fosil (ADP)
Yenilenemeyen en az 500 yıllık bir zaman dilimi anlamına gelmektedir.
Bu yaklaşımlardan birincisi olan ağırlıklı olarak pozitif bilimlerin kullandığı indirgemeli yaklaşım (reductionism) ilkesinde; bir bütün parçalara bölünerek parçalar tek tek araştırılır, incelenir. Daha sonra neden sonuç ilişkilerine göre parçalar bir araya getirilerek birleştirilir.
Ekoloji alanında çalışan araştırmacılar bazen ayrı bazen de birbiriyle örtüşen 5 ana düzeyde çalışırlar: organizma, popülasyon, topluluk, ekosistem ve ekoloji.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri