Hurmalarınızı bir kabın içine yan yana gelecek şekilde dizin. Aralarına birkaç tane elma koyun. Üzerini streç film ile hava almayacak şekilde kaplayın. Buzdolabınıza koyun ve 4-5 gün bu şekilde bekletin.
Sert Hurma Nasıl Yumuşatılır? Aldığınız hurmalar zaman içerisinde dolapta durmaktan ya da hava aldığı için sertleşme gösterebilir. Bu hurmaları yumuşatmak için oda sıcaklığında 20-25 dakika arasında bekletmek gerekecektir. Daha hızlı bir yumuşama için ise hurmanızı mikrodalga fırında 30 saniye ısıtabilirsiniz.
Olgunlaşmamış trabzon hurmasından 3-4 tane alın, bir adet elma veya portakal veya armut veya muz ile birlikte bir poşet ya da kese kâğıdına koyun. Ağzını kapatarak güneş görmeyen bir yerde bekletin. Bir hafta içerisinde, aralıklarla kontrol edin.
Olmamış meyve kağıt torba içerisinde saklandığında meyvenin içindeki etilen gazı harekete geçer ve meyve daha hızlı olgunlaşır.
Diospyros türündeki ağaçlardan elde edilen cennet hurmasının yüzlerce çeşidi vardır ve sonbahar mevsiminde hasat edilir. Kış başlarına kadar tezgahları renklendiren meyve, ham ve sert haldeyken sarıdır, olgunlaştıkça yumuşar ve turuncu bir renk alır. Çoğu sert haldeyken yenemez, ağızda buruk bir tat bırakır.
İlgili 45 soru bulundu
Cennet hurmasını olgunlaştırmak için;
Olgunlaşmamış cennet hurmasını bir adet elma ile birlikte bir poşet ya da kese kâğıdına koyun. Ağzını kapatarak güneş görmeyen bir yerde bekletin. Etilen adlı bir gaz salgılayan elma, bu salgıladığı gaz sayesinde yanındaki meyveleri sebzeleri hızla olgunlaştırır.
Cennet hurması olgunlaştığında bekletmeden tüketebilirsiniz.
Hurmalarınızı bir kabın içine yan yana gelecek şekilde dizin. Aralarına birkaç tane elma koyun. Üzerini streç film ile hava almayacak şekilde kaplayın. Buzdolabınıza koyun ve 4-5 gün bu şekilde bekletin.
Etilen elma, muz ve daha birçok meyve tarafından doğal olarak üretilmektedir. Hurmalarımızı elma veya muz ile birlikte kese kağıdına koyarak doğal yolla 3-5 günde olgunlaştırabiliriz.
Sıcak, nemli ortamlarda kuru hurma buzdolabında saklanmalıdır. Nemsiz bir ortamda, oda sıcaklığında ve güneş almayan bir yerde bez torba yada cam kavanozda uzun sürek saklanabilir.
Yumuşak, invert şeker içeren hurmalar -18 °C'de veya daha düşük sıcaklıklarda depolanmalıdır. 0 °C civarı sıcaklıklarda bu cinsler birkaç ay içinde şekerlenip renklerin de koyulaşma meydana gelir. Yumuşak hurmalar 0 °C'de 6 ay; -18 °C'de 1 yıl depolanabilir.
Hasat Eylül sonu-kasım ortasında yapılır. Meyve kabuğunun yeşil rengi kaybolup çeşide özgü rengi aldığı zaman, meyve eti sertken ağaç olumunda toplanır. Tadı buruk olan çeşitte meyve yumuşayıncaya kadar ağaç üzerinde bekletilebilir.
Ilıman iklimde yetişen bir meyve olsa da cennet hurması genel olarak soğuğa dayanıklı yapılarıyla bilinmektedirler. Bu meyve Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. İlk meyve vermesi ise Eylül-Ekim ayını bulmaktadır. Ortalama 1-2 senede meyve vermeye başlayan cennet hurmasının ağacı ise 5 senede gerekli olgunluğa ulaşır.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Hurmaları hava geçirmez kapaklı bir kap içinde buzdolabında saklayabilir ya da dondurabilirsiniz. Çok uzun süre, en az 1 yıl dayanıyor.
Yaş hurmaların tazeliğini koruyarak uzun bir süre saklamak istiyorsanız mutlaka dondurucuda saklamanız gerekir. Dondurucudan çıkarttığınız yaş hurmanın yumuşamasını bekledikten sonra saklama poşetinden çıkartmalı ve sonrasında hurmaları ayırıp tüketmeye başlamalısınız.
Trabzon Hurması Nasıl Olgunlaştırılır? Sert ve olgunlaşmamış 3-4 tane trabzon hurmasını; elma, portakal, armut veya muz ile birlikte bir poşet ya da kese kâğıdına koyun. Doğrudan güneş ışığı görmemeli ve ağzı kapalı olmalıdır bu paketleme yönteminde. 6-7 gün süreyle aralıklı kontrol edin.
Lif bakımından zengindir. Buruk olmayan çeşitler sertken doğrudan tüketilebilir.
Bu meyve yumuşak bir formda olduğu için cennet hurması nasıl soyulur diye düşünüyor olabilirsiniz. Soymakla uğraşmak yerine sap kısmını koparıp, oluşan deliğin etrafındaki kabukları hafifçe aralayıp kaşıkla da cennet hurmasını yiyebilirsiniz. Misafirleriniz geldi ve evde meyve olarak cennet hurması var.
Ana vatanı Çin ve Japonya'dır. Türkiye'de Karadeniz kıyıları ile Hatay ve Antalya civarında yetiştirilir. Dünyada Akdeniz hurmasının 2 milyon ton civarında üretildiği tahmin edilmektedir. Çin en önemli üretici konumunda bulunurken bunu sırayla Güney Kore, Japonya, Brezilya ve İtalya izlemektedir.
Hurmalarınızı yıl içine tüketmeyi planlıyorsanız eğer en iyi saklama yöntemi buzdolabında saklamaktır. Bir poşet içerisine koyarak hava almasını önleyebilirsiniz ya da kavanoz içerisine yerleştirdikten sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz. Bu şekilde 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.
Hurma yetiştiriciliğinin yapıldığı ülkelerde olgunlaşmamış hurmalar yemek içerisinde kullanılır, çekirdekler ise su içerisinde bekletilerek şişirildikten sonra öğütülür ve hayvanlara yem olarak verilir. Olgunlaşmış meyveler ise taze şekilde tatlı yapımında ve pastalarda değerlendirilir.
Zengin C vitamininin yanı sıra birçok mineral içeren, bol lifli Trabzon hurmasının çok fazla tüketilmesi durumunda midede taşlaşmış gıda artığına dönüşebilme ihtimalinin göz önünde bulundurulması önerildi. Of Devlet Hastanesi Başhekimi, genel cerrahi uzmanı Opr. Dr.
Cennet hurması içerdiği vitaminler sayesinde cinsel gücü yükselttiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra erkeklerde sperm kalitesini de arttırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri