Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, ekvatora gittikçe ağırlık azalır. Ay'da 1.62 N(Ay'daki ağırlık Dünya'daki ağırlığın 6'da 1'idir.) Plüton'da 0.06 N'dur.
yani aslında olay şu şekilde oluyor; dünya'da ağırlığımız yaklaşık (60 kg) x (9.81 m/s^2)'den 588.6 n * iken, ay'da (60 kg) x (1.62 m/s^2)'den 97.2 n'dur.
Yerçekimi ivmesi
Bundan başka merkezkaç kuvvetinin etkisiyle de cisimlerin ağırlıkları değişebilir. Merkezkaç kuvveti cismin kütlesinin açısal hızın karesi ve yarıçapla çarpılmasıyla bulunur. Ay'da 1,62 N (Ay'daki ağırlık Dünya'daki ağırlığın 6'da 1'idir.)
1kg = 9,806 newton denklemini kullanmalıyız. Öyleyse 1 newton = 1/9,806 kilo edecektir. Sonuç 1 newton = 0.101 kilo. 100 gram.
Bir cismin ivmesini değiştirmek için uygulanan kuvvetin büyüklüğü newton cinsinden ifade edilir. Daha spesifik olarak, bir newton, bir kilogramlık bir cismi bir saniyede bir metre/saniye hızına ulaştırmak için uygulanması gereken kuvvettir.
İlgili 36 soru bulundu
Sadece iyi yüzücüler tarafından kullanıma uygundur ve hızla yardım alınabilecek korunaklı sularda kullanılmalıdır. Bilinç kaybı halinde güvenli değildir. CAN YELEĞİ DEĞİLDİR' 30 kg ve üzeri kullanıcılar içindir. .
Dinamometre ile ölçülür. Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, ekvatora gittikçe ağırlık azalır. Ay'da 1.62 N(Ay'daki ağırlık Dünya'daki ağırlığın 6'da 1'idir.) Plüton'da 0.06 N'dur.
1000 gram, 1 kilograma eşittir. Kilo kelimesi 1000 demektir. Yani aslında 1 kilogram dediğimiz zaman 1000 gram ifadesini kullanmış oluruz.
Newton'un ikinci hareket yasasının formülü F=ma'dır, yani kuvvet eşittir kütle çarpı ivme.
dünya'da 60 kg olarak ölçülen birisi, ay'da yaklaşık 10 kg olarak ölçülür sebebi ise kütleçekim ivmesidir. (elektrikli basküllerde basınç genellikle piezoelektrik ile ölçülür.)
Sorularına cevap aranır. Kısa bir görüş yakalaması sonucunda: ağırlığın, bir cisme etki eden yerçekimim kuvveti olduğu, kütlenin ise cismi oluşturan ve cismin bulunduğu yere göre değişmeyen madde miktarı olduğunu söyleyebiliriz. Ayda yerçekimi, Dünya' nın 1/6'sı kadardır. Kütle değişmez.
Kütle ve ağırlık birbirlerinden farklı kavramlara ve özelliklere sahiptir. Ağırlık, temel birimi Newton (N) olan ve yerçekimi tarafından cisme etki eden kuvvet olarak tanımlanırken, kütlenin temel birimi kilogramdır (kg) ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür.
1 kN = 101,97 kg
Bu şekilde hesaplanan ile beraber özellikle çok yüksek miktardaki yükler, daha kolay şekilde hesaplama üzerinden ele alınabilmektedir. Böylece zorluk yaşamadan sayısı ve ağırlığı yüksek olan ürünler ya da farklı unsurlar kolaylıkla ölçü birimine alınabilmektedir.
Gijon çalışma yükü ölçü birimi Kilonewton (Kn)'dur. 1 kilonewton yaklaşık 101,97 kg'a denk gelmektedir. Bu birimin kullanılması gijonun kullanıldığı alanlarda çok yüksek ağırlıklar olduğundan, kn sayesinde daha kolay hesaplama sağlamaktadır.
Kilogram (sembolü kg) Uluslararası Birimler Sistemi'nde (SI, Fransızca Le Système International d'Unités 'den kısaltma) kütlenin temel birimidir. Kilogram, Uluslararası Kilogram Prototipi'nin kütlesine eşit olarak tanımlanmıştır, bu da bir litre suyun kütlesine neredeyse eşittir.
1 kg (kilogram) = 1000 gr (Gram)
Görüldüğü üzere 1 kilogram 1000 grama eşittir.
Kilogramın tarihçesi
'Grave' olarak anılan bu ağırlık aynı zamanda 1 litre suyu da tanımlıyordu. Bu ölçünün de binde birine gram denildi. 1 Kg'ya da 'Grave' demek yerine bin adet gram anlamına gelen kilogram adı verildi.
Ayın yarıçapı 1738 km'dir; büyüklük bakımından yer yarıçapının 1/4'ü kadardır; alanı yeryüzünün % 0,74 ü, hacmi yer hacminin % 0,20'si (2,2 x 1019 m³), kütlesi ise, yer kütlesinin % 0,12 si (7,35 × 1022 kg) ka- dardır. Bu miktar, gök cisimleri için çok küçük bir değer sayılır.
Kütlenin formülü için öncelikle hacmin formülünden bahsedilmek gerekir. Bir maddenin hacmini hesaplamak istersek genişliği, yüksekliği ve eni çarpılır. Kütlelerde ise özkütle ve hacim çarpıldıktan sonra istenen değer elde edilir.
Yolculuğun her anında kütlesi eşittir. uyguladığı çekim kuvveti azalmaya Ay'ın uyguladığı çekim kuvveti ise artmaya başlar. Ay ve dünyanın çekim kuvvetlerinin eşit olduğu noktada astronotun ağırlığı sıfır olur.
İvmenin dünyadaki yer çekimi olduğu düşünülürse bu hesaplama için aşağıdaki formül kullanılır. F=1 kg x 10 m/s² = 10 kg m/s² eder. Bu da 10 N'a eşittir. Yani 1 kg 10 N'a eşittir.
F harfi ile gösterilir. Kuvvet dinamometre ile ölçülür. SI birim sisteminde kuvvet birimi Newton'dur.Newton kısaca N harfi ile gösterilir. Dinamometre içinde yay bulunan ve bu yayın uzama katsayısına göre ölçeklendirilmiş boru şeklinde bir muhafazadan oluşur.
Birimler. SI Birimleri (Uluslararası Birimler Sistemi): Ana Birim: Tork için resmi SI birimi Newton metre (N•m) olarak tanımlanır. Bu, bir metre uzunluğundaki bir kola uygulanan bir Newton'luk kuvvetin yarattığı torka eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri