Karnabahar çeşitlerinin çoğu dikim işleminden 60-150 gün sonra hasat için hazırdır.
Karnabahar, kış mevsimi sebzesi olarak bilinse de, ilkbahar ve sonbahar aylarında da hasat edilir. Güneşli havaları sevse de, serin bir ortamda yetişir. Karnabaharda erkenci çeşitler ekimden 90 gün sonra, geç çeşitler ise ekimden 120 gün sonra hasat edilir.
Ilık havalarda hasat süresi bir hafta, soğuk koşullarda bir aya kadar hasat devam eder. Karnabaharlarda hasat çeşitlerin gelişmesine göre bir defada ya da kademeli olarak yapılmaktadır. Karnabahar Kaç Günde Hasat Edilmelidir.
Karnabahar başınızı keskin bir bıçak kullanarak bitkinin tabanından doğrayın. Karnabaharınızı hasat etmek için bitkinin dibine yakın 45 derecelik bir açıyla bir kesim yapın. Hazırlanması daha kolay olması için karnabaharınızda 10–15 cm sap bırakabilirsiniz. Atmak veya pişirmek için kalan yaprakları çıkarın.
Karnabahar çeşitlerinin çoğu dikim işleminden 60-150 gün sonra hasat için hazırdır. Buna rağmen, hasat zamanı karnabahar çeşidine ve çevre koşullarına bağlıdır. Çiçek başlar, karnabahar çeşidine bağlı olarak belirli ve uygun boyuta ulaştığı andan itibaren hasat yapılır.
İlgili 28 soru bulundu
Lahana grubu sebzelerinden biri olan karnabahar Türkiye'de sonbahar ve kış dönemlerinde yetiştiriciliği yapılan bitkilerdendir. Soğuk iklimlerde bu sebze zarar görür. O nedenle de ılıman iklim kuşakları yetişmesi için uygun ortamı sağlar.
Genel olarak tohum ekimi Nisan-Mayıs-Haziran- Temmuz aylarında yastıklara sıraya veya serpme olarak yapılır. En uygun ekim sistemi 10 cm sıra arası verilerek yapılan sıravari ekimdir. Tohumlar yastıklarda şartlara bağlı olarak 8-15 gün içersinde çimlenirler.
Karnabahar üzerinde oluşan lekelerin nedeni oksidasyondur. Oksidasyon; sebzenin ışık ve havaya uzun süre maruz kalmasından sonra oluşan renk dönüşümüdür.
Aslında, lahananın çiçek saplarının kısalıp etlenmesiyle lahanadan türemiştir. Yenen kısmı, henüz açmamış yoğun çiçek durumudur. Türkiye'de; güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart karnabahar olmak üzere üç çeşidi vardır. Fosfor ve vitamin bakımından çok zengindir.
Sonbaharın sonlarına doğru market ve pazar tezgahlarında kendini gösteren karnabahar, ilkbahar ayından sonbahar ayına kadar büyümesini tamamlar. Sonbaharın son zamanlarına geldiğinizde, karnabaharların olgunlaştığını görebilirsiniz.
Tarlada karnabahar yetiştiriciliği, fide üzerinden yapılıyor. Yastıklamayla, tohumdan yetiştirilen fideler, geliştikten sonra tarlaya dikiliyor. Tohumlar, ilkbahar ve yaz aylarında sıraya veya serpme olarak, ılık ve soğuk yastıklara ekiliyor. Çiftçilerimiz en çok, 10 cm sıra arasıyla sıra şeklinde ekimi tercih ediyor.
Şubat ayında sebze olarak brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, havuç, turp, kereviz, mor lahana, brokoli, taze yeşil kabak tüketirken meyve olarak ise mandalina, elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva tüketebilirsiniz.
Karnabahar Nerede ve Nasıl Yetişir.
Ancak Anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Ülkemizde genellikle Orta Karadeniz bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bafra ovası, Samsun Konya, Bursa, Mersin, Tokat, Adana, Amasya, Tekirdağ, Balıkesir, Çanakkale ve İzmir'de yetiştirilmektedir.
Bu nedenle, hava sıcaklığı 30°C'nin üzerinde olan bölgelerde karnabahar yetiştirmek önerilmez. Karnabahar fidelerini, sonbahar veya ilkbahar başı gibi dikebilirsiniz. Ancak, yazın yüksek hava sıcaklığından kaçınmak için en uygun dönem sonbahardır.
Karnabahar, son baharın ortalarında hemen hemen kışın sonuna kadar rahatlıkla pazar tezgahlarında bulunabilir.
Karnabahar-Brokoli
Karnabaharın üzerindeki kahverengi lekeler ve brokolinin sararmaya başlamış olması taze olmadığına işaret ediyor.
Yeşil karnabahar, MasterChef Türkiye'nin eleme gecesinde yarışmacıların kullanacağı ürünler arasında yer aldı. Yeşil karnabaharın faydalı olduğu biliniyor.
Karnabahar derin dondurucuda 10 ay saklanabilir.
Hafif bir süper-fosfat gübresi karnabahar tohumu gelişiminde ve kalitesinde önemli olumlu etkisi olmaktadır. 4-10 kg'lik dekara fosfat gübresi toprak hazırlığı yapıldıktan sonra ekimden önce mutlaka verilmesi gerekmektedir.
Fideler genellikle tohum ekiminden 5-7 hafta sonra dikime uygun hale gelmektedirler. En uygun yetiştirme masuralar üzerinde yapılan yetiştiriciliktir. Masura genişliği çeşitlere, tek ve iki sıralı dikime göre ayarlanmaktadır. Dikimde sıra arası ve sıra üzeri mesafeler 50x50cm olarak yapılmalıdır.
Kardelen F1 (115-125 günlük), Süphan F1 (140-150. günlük), Stilo F1 (170-180 günlük), Avensis F1 (240-250. günlük) hasatlarına Cuma bereketi yağmasını diliyoruz. Emeğinize sağlık Kerim Bey!
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Karnabahar Ne Kadar Süre Dayanır? Karnabahar buzdolabında 1 haftaya kadar saklanabilir. Eğer yemek yapımında kullanıldıysa en fazla 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri