Burun büyümesi ne zamana kadar devam eder? Burun yüzün gelişimini en son tamamlayan bölgedir. Burun büyümesi ortalama 18 yaşına kadar devam eder. Bazılarımızda daha erken, bazılarımızda ise daha geç tamamlanabilen değişken faktörlerden etkilenen bir durumdur.
Rinoplasti ameliyatı için genellikle kemik gelişiminin durmuş olması gerekir. Genelde kızlarda 16-17 yaş civarında burun şekli ya da iskelet gelişimi durur.
Ergenlik dönemi, kişilerin burun yapısından en çok rahatlık duyduğu süreçtir. Büyüme döneminde burun da gelişmeye ve değişmeye başlar. Özellikle yüz yapısından önce gelişmesi sebebiyle yüz yapısından çok daha büyük durmaya başlar.
Yani insan yaşlandıkça burun ucunda bir miktar düşme olur. Bu düşme bazı kişilerde bir miktar daha fazla olur. Bunun sebebi burun derisinin kalın olması, kilo alıp verme ve yapısal olarak burun ucunun düşük olmasındandır. Bu tip durumlarda daha erken yaşta burun ucu zaten düşmeye başlar.
Burun ameliyatının 18 yaşından sonra yapılması genellikle en önerilen kıstastır. Fakat bu yaş, burun yapısının gelişimi ve büyümesi ile olarak fizyolojik sürecinin tamamlanması ile doğrudan ilgilidir. Bazı kişilerde bu gelişim süreci 17 yaşında tamamlanırken, bazılarında 24 yaşında tamamlanmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Burun yapısının gelişme yaşı kızlarda 16-17, erkeklerde ise 17-18 yaşları olabilir. Estetik için bu yaştan sonraki dönemler tercih edilmelidir.
Burun yüzün gelişimini en son tamamlayan bölgedir. Burun büyümesi ortalama 18 yaşına kadar devam eder.
Burun şekil bozukluklarının en sık sebebi, burun gelişmesindeki en önemli faktörlerden biri olan ergenliktir. Çocukken çok güzel olan burunlar, kafa kemikleri ve kıkırdakların gelişmesi ile eğilme, kemer oluşması ya da çeşitli asimetriler gibi bir çok sorunla karşımıza çıkabilmektedirler.
Burun etlerinde büyüme 2 yaş civarında başlamaktadır.
Burun sırtındaki kemer, burunun üst kısmında genellikle orta bölgede ve alınla burun arasında bulunan kemik ve kıkırdak yapının fazla çıkıntı yapması sonucu oluşur. Bu durum, burunun profiline bakıldığında belirgin bir yükseklik şeklinde görünmesine neden olur.
Burun yapısına masaj ile şekil verilmemektedir. Bazı durumlarda eğri burun yapısı için faydalı olabilmektedir.
Kemerli burun yapısı fiziki olarak dış görünüş bazında kişiyi olumsuz etkiler ve ciddi nefes alma problemlerine sebebiyet verebilir. Bu yapı ile meydana gelen hava yolundaki tıkanıklık hali kişinin rahat ve doğru nefes almasına engel olur.
Kemerli burun, bazı Kızılderili kabileler arasında ayırt edici bir özellik olarak kabul edilirdi. Genellikle kendi fiziksel özelliklerini isimleri olarak kullanan Kızılderililerde, Kanca Burun ve Şef Henry Roman Burun gibi kemerli burna atıfta bulunan isimler popülerdi.
Memelilerde burundan giren hava filtreden geçer, ısıtılır ve nemlendirilir. Alınan havanın süzülmesi, burun kılları ve mukus sayesinde gerçekleşir. Hava, kılcal damarlar yardımıyla ısıtılır. Havanın nemlendirilmesi ise mukus bezlerinin salgıları sayesinde olur.
Uluslararası Uzun Burun Yarışmasında 8,8 santimetrelik burnuyla "dünya burun şampiyonu" olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Artvinli Mehmet Özyürek'e, Güney Kore'ye yayın yapan özel bir televizyon kanalı belgesel çekmeye başladı.
Egzersizle veya aparatla büyük burunlar küçültülemez. Eğri burunlar düzeltilemez. Geniş burunlar daraltılamaz. Egzersiz veya başka bir şey ile düzeltilecek olsa bu kadar teknik, cerrahi müdahale neden var olsun.
Bu yüzden vücuttaki yağ oranının değişmesi burnumuzda bir değişiklik yaratmayabilir. Çoğu insan kilo verdiğinde burunlarının da küçüldüğünü söyleyebilir. Bu durum genellikle yüz hatlarının toparlanması ve burnun da yüze oranla daha küçük görünmesiyle ilgilidir. Yoksa burunda önemli bir değişiklik görülmez.
14 yaşında burun estetiği olmanız tıbben mümkün değildir. 18 yaş tamamlandığında burunun büyümesi tamamlanmış ve son halini almış olacaktır yani 18 yaşından önce burun estetiği ameliyatı yapılmaz. Doğuştan gelen burun şeklinin bozukluğu haricinde travma sonrası da burun şekli bozulabilir.
Burunda meydana gelen bu sorunun sebeplerinin başında kişilerin yaşlılık sürecinde olmaları gelmektedir. Kişiler yaşlandıkça kulak ve burun bölgelerinde büyüme meydana gelebilmektedir.
Aslında burada yaşını pek sınırlamamak gerekir. 18 yaşına girdikten sonra veya 16 yaşında uzaması tamamen bitmiş olmakta da olabilir. Gelişme devam ettiği halde burun estetiği yaptığında burun büyümesi devam edeceği için bayanlarda 17 yaşını bitirdikten sonra erkeklerde 18 yaşını bitirdikten sonra yapılabilmektedir.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
İstanbul burun estetiği ücretleri 30.000 TL ile 40.000 TL arasında hastanın beklentilerine göre değişmektedir. Burun estetiği işlemlerine rinoplasti adı verilmektedir. Bu operasyonlarda burun ucu kaldırma işlemleri ya da revizyon burun ameliyatı da gerçekleştirilebilmektedir.
İlk 6 ay içerisindeki burun görünümü aynı şekilde kalmayacak ve burun yapısı gittikçe yerine oturacaktır. Bu nedenle hastaların burun estetik ameliyatı sonrasında sabırlı olması ve ilk 1 sene çok dikkat etmesi gerekmektedir. Küçük operasyonlar 9. aydan sonra da son görünümüne kavuşabilir.
Burun ödemi ilk zamanlarda burunun görüntüsünü gizleyebilmektedir. Ancak ne kadar ödem olursa olsun hastalarımız burun şeklini rahatlıkla görebilmektedirler. Tüm şikliklerin azalması 6-7 ayı bulurken nihai sonucun bir yıl içerisinde netleşeceği unutulmamalıdır.
16 yaşından büyük olan kız çocuklarında rinoplasti prosedürü uygundur ancak erkek çocuklarında burun estetiği yaş sınırı 18'dir. Erkeklerde bu sürenin daha uzun olmasının sebebi; boy, yüz ve burun gelişimini 18 yaşında tamamlamalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri