İnsanlar arasındaki bu deri rengi (veya ten rengi) farklılığının yakın nedeni genetik faktörler ve/veya Güneş'e maruziyettir; ancak yaş, cinsiyet, hastalıklar, hormonlar, duygudurum gibi diğer faktörler de deri rengini kalıcı veya geçici olarak etkileyebilmektedir.
Evet büyüdükçe ten rengi açılır, en çokta ergenlik zamanında. Ergenlik dönemi: O zamanda büyüdüğümüz, daha da gençleştiğimiz bir zamandır. Boyumuz hızlı uzar,sivilce vs. çıkar daha sonra ise ergenlik dönemi biter. Tabii bazı kişilerde ten rengi doğuştan hangi renkse o renkte gider.
Pigment insan derisinin rengidir. Bir insan sağlıklı olduğunda, ten rengi normal görünür. Hastalık veya yaralanma durumunda, kişinin cilt rengini değiştirebilir, koyulaşabilir (hiperpigmentasyon) veya daha açık (hipopigmentasyon) olabilir.
Ten rengi, her ne kadar modifikasyonla kararabilse de, uzun vadede adaptasyon yoluyla da genetik biçimde değişebilir. Yani Güneş ışınlarının yüzeye dik açıyla, fazlaca düştüğü yerlerde insanlar, Güneş ışınlarına daha fazla maruz kalacağı için tenleri daha koyu olur.
Melanin pigmentinin deride iki türü bulunur. Bu pigmentlerden eumelanin cilde kahverengi-siyah, pheomelanin ise sarı-kırmızı renk verir. Tenleri koyu renk olan insanların cildinde eumelanin üretimi daha fazlayken, pheomelanin üretiminin fazla olduğu kişilerin tenleri açık renklerdedir.
İlgili 28 soru bulundu
Bebeğinizin gerçek ten rengi, bir sene içinde yavaş yavaş ortaya çıkar. Bebeklerin yüzde 30 ila 40'ı, yüzlerinde milia ya da moğol lekeleri adı verilen ve küçük sivilceleri andıran beyaz ya da sarı yumrularla doğar. Bunlar genellikle özel bir tedavş gerektirmeden üç ila dört hafta içinde kaybolurlar.
Cilt alt tonunu belirlemede kullanılan en basit yöntem, damar kontrolü. Gün ışığında bileğinizdeki damarlarınızı kontrol ediyorsunuz; damarlarınız mavi görünüyorsa soğuk, yeşil görünüyorsa sıcak alt tona sahip olduğunuz anlamına geliyor. Hem yeşil, hem maviyse de nötr alt tonu demektir.
İnsanlar arasındaki bu deri rengi (veya ten rengi) farklılığının yakın nedeni genetik faktörler ve/veya Güneş'e maruziyettir; ancak yaş, cinsiyet, hastalıklar, hormonlar, duygudurum gibi diğer faktörler de deri rengini kalıcı veya geçici olarak etkileyebilmektedir.
Ciltte yer alan melanin pigmentinin fazla üretilmesi nedeniyle ortaya çıkar. Melanin pigmenti, cilt renginin açık, koyu olmasını sağlayan bir pigmenttir. Bu pigmentin fazla üretilmesi yani cilt kararması durumu farklı yaşlarda görülebilir. Cinsiyete ya da yaşa bağlı olmaksızın ortaya çıkabilecek bir cilt problemidir.
Modifikasyonlar kalıtsal olmadığı için bir süre sonra vücut eski haline gelebilir. Derinin bronzlaşması modifikasyondur. Kalıtsal olmadığı için sonraki nesillere bronzlaşmış şekilde aktarmaz deri rengini ve orjinal deri rengini aktarır. Modifikasyon olduğu için bir süre sonra deri rengi eski haline döner.
Evet, açılır. Insanın deri sethinin sahesi 2m²-dır. Yani bu hem zayif hem de kilolu insan için gecerlidir. Insan zayif oldukda deri yığılıyor ve bu nedenle ten rengi koyu oluyor.
En çok tercih edilen cilt beyazlatma yöntemi lazer uygulamasıdır. Bu yöntemde lazerin, cilt dokusunda bulunan melanositleri tahrip etmesi özelliğinden yararlanılır. Böylece cilt tonu açılmakta ve cilt lekeleri giderilmektedir. Lazer ışınları 3-4 mm'lik bir alana etki etmektedir.
Öncelikle bilinmesi gereken buğday ten renginin beyaza yakın olmasıyla beraber hafif kavruk görünmesidir. Yani buğday renk aslında beyaz ve esmer ten rengi arasında kalmaktadır. Bu sebepten dolayı da buğday ten renginde sarı renk pigmentleri daha etkindir. Hafif kavrukluğu veren bu sarı renk tonlarıdır.
Ten rengi insan genomundaki melanin sentezini düzenleyen genlerin etkisi sonucu oluşur. Melanin, cildi UV ışığından koruyan bir pigmenttir ve melanin miktarı ten rengini belirler. Çocuk anne ve babasından genetik materyal alır ve anne ve babasındaki genetik düzeni taşır, bu nedenle ten rengi de anne ve babadan geçer.
Bu rengi bulmanın en kolay ve pratik yolu damar renklerine bakmaktır. Bileklerde bulunan damarların rengi yeşilse kişi, sıcak renk tonuna sahiptir. Damar rengi mavi ve mor renkli ise soğuk cilt alt rengi söz konusudur. Damarlarda her iki renk de varsa nötr bir cilt alt rengine sahipsiniz demektir.
Sarışın : Sarı saçlı ve beyaz tenli. Esmer : Siyah saçlı, koyu buğday tenli ve beyaz tenli. Kumral : Koyu sarı veya açık kestane saçlı ve buğday yada beyaz tenli.
İnsanda cilt rengi esasen vücuttaki melanin miktarına bağlıdır. Cilt rengi siyahtan beyaza kadar değişken bir şekildedir ve evrimsel nedenleri tam olarak belli olmasa da cilt renginin insanın genetiğinden kaynaklandığı bilinmektedir. İnsan cildinin en üst tabakası renksizdir.
Melanin düzeyiniz genetik olarak belirlenmiştir fakat güneşe maruz kalmak da bunda önemli bir rol oynar. Cildi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korunmaya çalışırken melanin düzeyi artar ve bu da ten renginin koyulaşmasına neden olur.
Limon ve karbonat peelingi: Peeling ve kese yapmak cildi ölü deriden arındırdığı için cilt rengini açıyor. Limon ve karbonat ten rengini açmak için kesin çözüm. Hem limon hem de karbonat cilt rengi açmak konusunda çok etkili iki malzeme.
Kumral ten rengi buğday tonlarında bir tene sahip olmak demektir. Beyaz ten ile esmer ten arasında bir tendir. Kumral ten rengine sahip olanlar ciltlerinde hassasiyet ve kızarıklık da yaşamazlar.
Herhangi bir bitkisel tedavi ya da uygulama yapılmadan, doğal süreçte güneşte yanan cildin beyazlayarak eski haline dönme süresi 1 ayı bulabilir. Cildin eski rengine kavuşması içi banyo sırasında keseleme yapılarak cildin kendini yenilemesi ve ölü derilerden arındırılması da bu süreci hızlandırabilir.
Peki ama neden? Toronto Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre kadınlar koyu tenli erkekleri tercih ederken, erkeklerse beyaz tenli kadınları çekici buluyor.
Sıcak alt tonlular, sonbahar ve ilkbahar grubuna girerken soğuk alt tonlular kış ve yaz grubuna giriyor. Evet, sıcak bir mevsim olan yaz da soğuk gruba dahil!
Sarı alt tonlu muyum pembe mi? Cilt alt tonunu öğrenmek için güneş ışığında bileğindeki damarları incelemelisin. Eğer damarların yeşilse sıcak, mavi ise soğuk alt tonlusun demektir. Bileğindeki damarlarda hem sıcak, hem de soğuk yansımalar görüyorsan nötr cilt alt tonuna sahip olabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri