Cildimde neden ince çizgiler var? Yaş ilerledikçe cildinizin yaşlanması kaçınılmazdır. Yaşlı cilt elastikiyetini kaybeder, incelir ve kurur, bu da yüzde ince çizgilerin oluşmasına neden olur. Yine de herkes aynı oranda yaşlanmaz.
. YAŞLANDIKÇA BURNUMUZ SARKAR VE BÜYÜR Yaş aldıkça sadece yüz derimiz kırışık sarkmaz.
Yaş ve ani kilo kayıpları gibi sebeplerden cilt altında bulunan ve yüzümüzün şeklinin oluşmasında rol oynayan yağ yastıklarında erime olur. Bu erimeden dolayı yüz de asimetri, sarkıklık ve çökme efektleri görülebilir.
Yüz kemiklerinin erimesi ve incelmesinde genetik faktörler büyük önem taşır. Fakat yalnızca bununla ilgili değildir. Beslenme alışkanlıklarından yaşam tarzına kadar pek çok faktör, yüzdeki kemiklerin erimesine ve incelmesine etki eder.
Yıllar geçtikçe cildimiz mevcut kollajenini kaybetmeye başlar, yerçekimine ve dış faktörlere yenik düşer. Böylece 30'lu yaşlardan itibaren yaşlanma etkileri yüzümüzde görünür hale gelmeye başlar.
İlgili 43 soru bulundu
Yüzde yaşlanma hem genetik, hem de çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebilir. Çünkü vücudumuzda bulunan hücreler, dokular ve organlarda yaşlanmaya başlar. Yaşlanma etkilerinin en gözle görülür olduğu bölge ise cildimizdir.
Genel olarak yüze bakım yapıldığı zaman unutulan yerlerden bir tanesi boyun bölgesidir. Yaşlanmanın ilk etkilerini burada göreceğinizden dolayı yüzünüze uyguladığınız bakımı mutlaka boyun ve gıdı bölgenize de uygulamanızda fayda vardır. Sizler yaş aldıkça boyun bölgenizde değişime uğrar, sarkar ve kırışır.
Yaşlandıkça yerçekiminin etkisiyle, yüzümüzün şekli değişiyor. Bunu yüz hatlarımızın dikdörtgen bir form almaya başlamasıyla belirgin olarak fark ediyoruz.
İnsanlar yaşlandıkça yüz bölgesinde bazı değişiklikler olur. Aslında çoğu zaman, yaşlanmanın ilk belirtileri yüz bölgesinde fark edilir. Yaşlanma yanında, güneş ışığı ve yer çekimi, etkilerini yüz bölgesinde gösterir. Kas tonusu azalması nedeniyle kas ve cilt sarkmaları özellikle çene ve boyun bölgesinde oluşur.
Bazı kişilerde genetik sebeplerden dolayı elmacık kemikleri düşük olabilir. Bunun dışında, 20'li yaşların ortalarından itibaren yağ ve kemik dokumuz yavaş yavaş erimeye başlar. Bu durum bu kemik dokunun yükselttiği cildin, zaman geçtikçe sarkmasına, yüzün dikdörtgen bir biçim almasına yol açar.
Yüz felci yüzün bir tarafındaki kasların zayıflığı ile giden bir hastalıktır. Yüz felçleri temel olarak iki nedenle oluşmaktadır: birincisi beyinde yüz kaslarına giden sinir hücrelerinin gövdesinin hasarlanması sonucunda, ikincisi ise yüzdeki kasların ana sinirinin hasarı sonucunda olmaktadır.
Günlük beslenmenizde mutlaka yeterli miktarda protein almalısınız. Protein, kas kütlesini korumak için gereklidir. Proteinler elastin ve kolajen üretimi üzerinde direkt olarak etkilidir. Protein yönünden zengin gıdalar arasında peynir, süt, baklagiller, fasulye ve fındığı sayabiliriz.
Yüzün yağ dokusundan giden zayıflamalar, yüzümüzü daha ince ve hoş gösterse de, bu kayıplar yüzün kas dokusundan olduğu zaman çökmeler görülmeye başlar. Bu çökmeler genellikle çok düşük kalorili ve yanlış diyetler sonucu ortaya çıkar. Özellikle ani ve çok fazla olan kilo kayıplarında yüz çökmesi görülür.
25 yaşından itibaren her yıl kolajen üretimi %1 oranında azalır, cilt dokusu bozulur, kırışıklıklar belirmeye başlar. Hipodermiste ise yağ depolayan hücrelerin sayısı azalır, ciltte hacim kaybı yaşanır.
24 haftalık bebeğin yüz gelişimi neredeyse tamamlanmıştır.
Alt çenede büyüme, zamanlama yönünden üst çenedeki büyüme ile paralel olmakla birlikte alt çe- nede sagital yön büyümesi üst çeneden daha fazla ol- maktadır. Alt çenede büyüme kızlarda mensturasyonu takiben 2-3 yılda (14-15 yaş) erkeklerde ise ortalama 18 yaşında tamamlanmaktadır20.
Gençliğin en önemli göstergelerinden biri belirgin, simetrik hatlar ve “V” şeklinde bir yüzdür. Yaşla birlikte “V” formu, şekil değişerek “O” “U” formuna dönüşür.
Bol sıvı alımı, cildin nemlendirilmesi ve özellikle yeşil çay özü, A vitamini, C vitamini, retinoid ve antioksidan içerikli kremlerin uygulanması yararlı olacaktır. Beliril bölgelerdeki kırışıklık ve sarkmaların giderilmesi için botoks veya dermal dolgu uygulamaları etkilidir.
25 yaşından itibaren ciltteki kolajen üretiminin azalması, elastikiyetin azalmasına yol açar. Daha az kolajen üretimi demek, göz kapaklarının sarkmaya başlaması ve kaç çatma gibi mimik çizgilerinin daha belirgin olması anlamına gelir. Kısaca cilt yaşlanma belirtileri 25 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlıyor.
Peki yüzü en çok değiştiren detayın kaşlar olduğunu söylesek...
Hyalüronik asit bazlı dolgularla daha zayıf olan tarafına bir parça hacim verilerek yüzün diğer tarafıyla daha simetrik görünmesi sağlanabilir. Çenenizi sıkma probleminizde en etkili çözüm botoks enjeksiyonudur. Fazla aktif olan çene kaslarına botoks yapılarak bu sorun giderilebilir.
Karşılaştırmalı Psikoloji ile Evrim ve İnsan Davranışları Dergilerinde yayınlanan araştırma sonuçlarında hem erkek hem de kadınların simetrik olan yüzleri tercih ettikleri görülmüştür.
Bu yaşa kadar yanak şekli ve yüz hatları değişebilir; ancak 18 yaşından itibaren kişinin yüz hatları oturur ve bu yaşın üzerinde belirgin bir değişiklik olmaz.
Bişektomi işlemi için genellikle 25 yaş beklenmelidir. Çünkü yanak yağı yastıkçıkları 25 yaşına kadar küçülmeye devam etmektedir. 25 yaşından sonra son halini alan istenmeyen yüz hatları yani yanakta şişlik görüntüsü ortadan kaldırılabilmektedir.
Cilt değişiklikleri yaşlanmanın en gözle görülür belirtisidir. Sarkma ve cilt kırışıklığı, saçlarda beyazlama cilt yaşlanmasının işaretleridir. Genellikle 30 lu yaşlardan sonra başlar, menopoz ile birlikte hızlanır. Cilt değişiklikleri çevresel faktörler, genetik yapı, beslenme ve diğer bazı faktörlerlede ilişkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri