Yaş farkı, tek başına ilişkinin süresi ve niteliği üzerinde etkili değildir. Duyguların niteliği, ruhsal yaş, olgunluk, yaşamsal beklentiler, ihtiyaçlar, sorumluluk bilinci gibi faktörler, ilişkinin gidişatını ve geleceğini, yaş farkına kıyasla daha çok belirler.
Yapılan araştırmalara göre bireyler cinsel kimliklerini keşfetmeye başlamaları ile birlikte âşık olma davranışlarını göstermeye başlar. Çocukların cinsel kimliklerini keşfetmeye başlama yaşı ise genellikle 5-6 yaşlarıdır. Bu nedenle bir çocuğun âşık olma davranışını 10 yaşında göstermesi sürpriz sayılmaz.
Aşkın yaşı yoktur. İster 20, ister 40, ister 60 yaşında ol. Yinede aşık olabilirsin. Çünkü duygular zihnimizden değil, kalbimizden çıkar.
Hatta bu konuda pek çok toplumda oldukça yaygın olarak kabul gören bir kural bile var: “yaşın yarısı artı yedi kuralı! Buna göre bir kadın veya erkek, en fazla kendi yarı yaşından 7 yaş büyük birisiye birlikte olmalı! Örneğin 30 yaşındaki bir insan, en az 22 yaşındaki birisiyle birlikte olmalı.
Araştırmalara göre ilişkide ideal yaş aralığı, erkeğin kadından 6 yaş daha olgun olduğu aralıktır. Bazı romantik filmlerde yaş farkı çok fazla olabiliyor. Ancak araştırmalar gösteriyor ki kadın ve erkek arasında 6 yaş olduğunda ilişki çok daha sağlam oluyor.
İlgili 22 soru bulundu
Hem erkek hem de kadında libido her ne kadar yaşa bağlı olarak azalma gösterse de, çiftler sağlıklı oldukları sürece çok ileri yaşlara kadar hiçbir tedaviye gereksinim olmadan cinselliklerini yaşamaya devam edebilirler.
Türk uzmanlar, yaş aralığını 5 ila 10 arasında veriyor. Kadın ve erkek ilişikisi için en ideal yaş farkı bilimsel olarak belirlendi. Araştırmacılar, erkeklerin kadınlardan 4 yıl 4 aylık yaş farkı ile büyük olmasının ilişkiyi güçlendirdiğini kanıtladı.
20- 30 yaşlar arası genç yetişkinlik, 40- 50 yaşlar arası orta yetişkinlik 60 ve sonrası yaşlar ileri yetişkinlik dönemi olarak adlandırılmaktadır (Santrock, 2012; Boyd ve Bee, 2015).
Beş ila yedi yaş genellikle kabul edilebilir bir yaş farkıdır. Ancak bu, duruma bağlı olduğu için tek bir doğru cevap yoktur. Her iki taraf da rıza gösteren yetişkinler olduğu sürece, senden çok daha yaşlı veya daha genç biriyle birlikte olmanı engelleyen hiçbir şey yoktur.
İslam, evlilikte yaş farkına karşı değil.
Hayatımız boyunca yaşadığımız ilişkiler sonucunda birçok tecrübe kazanırız. Ancak psikologların dediğine göre insan, gerçek anlamda tam üç kere aşık olur. Bu tecrübelerden her birisi kendine göre, önemli ve hatta gereklidir.
Yapılan araştırmalara göre aşkın ömrünün 18 ayla dört yıl arasında olduğu ortaya çıktı. Bu süre sonunda kişiler dopaminin yarattığı güçlü etkiye bağışıklık kazanıyor ve heyecan ile birlikteliğin verdiği haz da azalıyor. Evrimsel teori de ilişkilerin ömrü için biçilen dört yıllık süreyi destekliyor.
Uykusuzluk, kalp çarpıntısı, iştahsızlık, ağlama ya da gülme nöbetleri, el terlemesi, baş dönmesi, aşkın fiziksel göstergeleridir. Sürekli yanında olma isteği, bitmeyen özlem, kıskançlık, başkasıyla paylaşamama gibi olgular da aşkın ruhsal belirtileridir.
Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Özellikle ünlü birine duyulan platonik aşk, ergenlikte oldukça sık görülür. Bu dönemde duygular yoğun yaşandığı için, karşı cinsle ilişkiler de daha coşkulu olabilir. Aşık olunan kişi tarafından reddedilmek, sevgiliden ayrılmak gibi durumlar, ergen için büyük bir üzüntüye neden olabilir.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Araştırmalar, çiftlerin yaş farkının ilişkinin uzunluğunu belirleyebileceğini söylüyor. Aralarında 20 yaş fark olan çiftlerin yüzde 95'inin ayrılma olasılığının daha yüksek olduğu belirlendi. Aşkın gözü kördür derler ancak araştırmalar yaş farkı ile ilişki süresinin bağlantılı olduğunu söylüyor.
Aralarında 1 yaş fark bulunan evli çiftlerin boşanma oranıysa yüzde 3. Araştırmada, evli çiftlerin ilk iki yılı başarılı bir şekilde atlattığı durumlarda ise boşanma risklerinin yüzde 43 azaldığına dikkat çekilmiş. Ancak 10 yılı aşan evliliklerde boşanma oranının yüzde 94 arttığı görülmüş.
İdeal yaş farkı diye bir şey söylemek zor, ama illa olacaksa en fazla 4-5 yaş olmalı. Kadının büyük olduğunda ise 2-3 yaşı geçmemeli.
Bazı rivayetlerde insanın ahirette 33 yaşında olacağı bildirilmiştir. Ancak bu yaş ifadesi dünyanın yaşına göre değildir. Yani, nasıl bu dünyada insan en mükemmel yaş olarak bu dönemde bulunur. Onun gibi insan cennette, olması gereken en mükemmel durumda bulunacak demektir.
el Cevab: Ayetteki "onlara orada temiz eşler vardır" ifadesinden bu anlaşılıyor. Ama kadınlar için böyle bir ifade ayette ya da efendimizin sözlerinde yoktur. Cennet kadınlarının 16 yaşlarında erkeklerin de 30 yaş civarında olacağına dair rivayetler vardır.
18-65 yaş arası: genç, 65-74 yaş arası: genç-yaşlı, 74-84 yaş arası: yaşlı, 85 yaş ve üzeri: çok yaşlı kabul edilmektedir.
18 Yaşını Dolduranlar, Kimsenin İznine İhtiyaç Duymaksızın, Kendi İradeleri ile Evlenebilirler: TMK madde 11, 18 yaşın doldurulması ile erginliğin başlayacağını, madde 10 ise ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyetinin bulunduğunu belirtmektedirler.
3 bin kişinin katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre, aralarında 20 yaş fark bulunan evli çiftlerin yüzde 95'i, 10 yaş fark bulunanların ise yüzde 39'u boşanıyor. Şaşırtıcı gelebilir ancak aralarında 5 yaş fark bulunan çiftlerin evlilikleri de yüzde 18 oranında boşanmayla sonlanıyor.
Büyük kadınların daha fazla yaşam deneyimleri vardır.
Yaşlı kadınlar daha fazla tecrübeye sahiptir, her türlü zorlukla başa çıkmışlardır ve yenilerini olgunlukla idare edebilirler. Bu nedenle, erkekler eşlerinin yanında büyüyebileceklerini ve daha olgun olabileceklerine inanıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri