İnsanların günümüzden yaklaşık 4 milyon yıl öncesine kadar olan atalarının deri renginin beyaza yakın bir esmer olduğu, bu zamanlardan sonra ise giderek koyulaşarak siyahi bir renge evrimleştiği düşünülmektedir. Ancak günümüzdeki tüm insanlarının yaşayan son atalarının deri renginin siyah olduğunu söyleyebiliriz.
Kısacası, derimizin rengi ne olursa olsun, bundan 1.2 milyon yıl öncesine kadar, günümüzde var olan bütün insanların tek bir ortak atası mevcuttu ve Afrika'da yaşayan bu atamızın deri rengi siyahtı. Daha sonradan meydana gelen göçlerle beyaz ten rengi evrimleşti.
Güneş ışığını daha sık ve daha dik açıyla alan bir yer. Orada derinin altındaki melanin pigmenti seni Uv ışınından korumak için daha çok salgılanıyor. Ten rengin koyulaşıyor. Sen orada yaşamaya başlıyorsun, çocukların arasında kuşaktan kuşağa bu aktarılıyor.
Ten rengiyle görenleri büyüleyen “Karanlığın Kraliçesi” lakaplı siyahi manken Nyakim Gatwech, Guinness rekorlar kitabına göre Dünya'nın En Siyah İnsanı” olarak seçildi. Dış görünüşlerinin farklılıklarıyla modellik konusunda bizleri şaşırtan insanlara Güney Sudanlı model Nyakim Gatwech da eklendi.
İnsanlar arasındaki bu deri rengi (veya ten rengi) farklılığının yakın nedeni genetik faktörler ve/veya Güneş'e maruziyettir; ancak yaş, cinsiyet, hastalıklar, hormonlar, duygudurum gibi diğer faktörler de deri rengini kalıcı veya geçici olarak etkileyebilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Cilt alt tonu nedir? Her ten renginin fark edilebilir bir alt tonu vardır, en kolay şekilde bileğinizin iç kısmındaki damar renginden fark edilir. Mavi veya mor görünüyorsa, soğuk tonlusunuz. Damarlarınız yeşil görünüyorsa, sıcak tonlu bir cildiniz var demektir.
Cilt rengi, poligenik bir kalıtımdır. Siyah ten karakteristiği baskın gen kaynaklıdır. Bu yüzden siyah tenli bir baba ile beyaz tenli bir annenin çocuğu da yüksek ihtimalle koyu ten ile doğacaktır.
Afrika kökenli Türkler veya Afro-Türkler, Osmanlı İmparatorluğu'na Afrika'dan köle olarak getirilen ya da kendi istekleriyle Anadolu'ya veya Kıbrıs'a gelerek yerleşenlerin torunlarıdır.
Afroamerikalılar veya Siyahi Amerikalılar olarak da bilinen Afrikalı Amerikalılar, Afrika'nın Siyah ırk gruplarından herhangi birinden kısmen veya tamamen gelen Amerikalılardan oluşan etnik bir gruptur.
Kırışıklıklar, sarkmalar yaşlanmayla birlikte en çok şikayet edilen unsurlar arasında yer almaktadır. Bununla birlikte yaşın ilerlemesiyle ciltte renk değişiklikleri de meydana gelebilmektedir. Cilt rengi; kırmızı, mavi, sarı ve kahverengi renklerinin bileşimi biçiminde görünebilmektedir.
Herhangi bir gökkuşağında da göreceğiniz üzere, siyah renk görünür spektrumunda değildir. Diğer tüm renkler, siyah dışındaki ışık yansımalarıdır. Siyah, ışığın yokluğudur. Beyazın ve diğer tonların aksine, saf siyah doğada hiçbir ışık olmadan bulunabilir.
Siyah rengin üzerindeki etkisi, itibar ve güç duyguları ile bağlantılıdır. Kimi zaman yas ve hüzün duygularını harekete geçiren siyah renk, pozitif duyguları bastırabilir. Ancak kişilerin ruh haline göre değişkenlik gösteren bu renk, formaliteyi, zarafeti ve kişiler arasındaki statüyü de sembolize eder.
Yaklaşık 3 ile 2 milyon yıl önce Australopithecus'un bir türünden, özellikle alet kullanımına dair bulgulara rastlanıldığı için fosil kalıntıları Homo cinsine dahil edilen insan soyunun ilk temsilcileri evrildi.
İnsanların günümüzden yaklaşık 4 milyon yıl öncesine kadar olan atalarının deri renginin beyaza yakın bir esmer olduğu, bu zamanlardan sonra ise giderek koyulaşarak siyahi bir renge evrimleştiği düşünülmektedir. Ancak günümüzdeki tüm insanlarının yaşayan son atalarının deri renginin siyah olduğunu söyleyebiliriz.
Araştırmalara göre, evren ilk oluştuğunda her ne kadar ışık olsa da ortalıkta hiç renk yoktu. Sıcaklık o kadar yüksekti ki ışık yoğun plazma içine giremiyordu. Çekirdek ve elektronlar, atomlara bağlanabilmek için soğuyana dek renk oluşmadı.
getirilen siyah kölelerin neslinden gelenler, bugünkü Türkiye'de Afro-Türkler olarak adlandırılmaktadır (Kaya, 2017: 62). Günümüzde Afro-Türk nüfusu büyük oranda İzmir, Antalya, Aydın ve Muğla illeri civarında yoğunlaşmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu'na 15. yüzyıldan itibaren köle ticareti ya da savaş yoluyla gelmeye başlayan Afrikalıların torunları olan Afro-Türkler, günümüzde İzmir, Muğla, Manisa, Denizli gibi daha çok Ege Bölgesi'nin kentlerinde yaşamlarını sürdürüyor.
Siyahi ırkın en belirgin ortak özelliği, derinin, iris ve kılların bol miktarda melanin boya maddesi (pigmenti) içermesi nedeniyle koyu renkli oluşudur. Renk sarı-kahverengi ya da kırmızıdan, abanoz siyahına dek değişir. Bu koyu renkler Güneş ışınlarını soğutarak deri altındaki dokuları korurlar.
Tefsirlere göre Âdem'den önce cinler (bazen hinler de) yeryüzünde yaşıyordu. Bazı bilginler daha da ileri giderek, diğer Âdemlerin daha önceden dünyada yaşadıklarını söylerler.
hadisinde Hz. Adem'in (as) boyunun 60 zira (40 m civarı) olduğu belirtilmektedir. İbn Haldun (1332-1406) gibi bazı düşünürler ise bunun onun cennetteki boyu olduğunu, Hz. Havva ile yere indirilince yer şartlarına uygun boyuna iade edildiğini kabul etmişlerdir.
Hz. Âdem'in dili İslâmî telakkiye göre Arapça, yahudi ve hıristiyanlara göre ise Ârâmîce idi. Cennette Arapça, yeryüzüne inince de Süryânîce konuştuğu, on iki yazı çeşidi ile 700 dil bildiği de öne sürülmüştür.
Bu durum gen çaprazlamasıyla anlaşılamayacak kadar karmaşıktır. Beyaz Anne-babanın siyah çocuğu olması ya da siyah anne-babanın beyaz çocuğu olması gen kombinasyonu esnasında milyonda bir gerçekleşen bir durumdur. Ve bu durum mutasyon gibi zararlı sebeplere dayanmaz.
Kadınlarda dedelerinden kalan cinsiyet kromozomu(Y) olmaz. Erkekler de ise annelerinin babasından(Y) ve babaannesinden(X) kalan cinsiyet kromozomu olmaz. Hem kız hem oğlan çoğunun bir X kromozomu mutlaka anneanneden gelirken kızdaki bir X kromozomu babaanneden, erkekteki Y kromozomu babasının babasından gelir.
Anadolu Türklerinin otozomal genetiği
Aynı projeye göre Anadolu Türklerine en yakın halklar ise sırasıyla Azerbaycan Türkleri, Kumuklar, Karaçaylar, Balkarlar, Çerkesler ve İranlılardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri