Başvuru harcı: 27,70 TL Vekâlet harcı: 4,10 TL'dir Peşin harç ise, takip tutarı üzerinden hesaplanır. Takibe konu alacak tutarının %05'i (Bindebeş'i daha sonra tahsil harcından mahsup edilmek üzere icra müdürlüğünce takip başlatılırken alacaklıdan alınır.
İcra harç hesaplaması detaylarına bakılacak olursa maktu harçlar olarak tahsil edilir icra dosyası 80,70 TL ye harç ödenerek dosya açılmaktadır. Ayrıca icra takip işlemlerinde 59,30 TL lik harç ile icra işlemlerinin sonuçlandırılması için alınan tutar olarak ifade edilmektedir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
İlamsız icra takiplerin de takip talebinde bulunan alacaklıdan alacak miktarının ‰5'i oranında peşin harç tahsil edilir. Peşin harçlar takip sonunda ise alınacak asıl harçtan mahsup edilir.
Bu noktada belirtilmesi gereken bir husus da icra takibine başlayabilmek için herhangi bir alt limitin bulunmadığıdır. İster 100 TL olsun ister 1.000.000 TL alacaklı alacağı miktar üzerinden takibe geçebilir. Ödeme emri, alacaklı tarafından hazırlanan takip talebine dayanılarak icra dairesi tarafından oluşturulur.
İlgili 21 soru bulundu
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin aldığı içtihat değişikliği kararı ile 3 bin 300 TL'nin altındaki borçlar için icra takibi başlatılmayacak. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 3 bin 300 TL'nin altındaki alacaklar için Tüketici Hakem Heyetine başvurulmadan icra takibi açılamayacağına yönelik bir karara imza attı.
Bunun yanında Yargıtay'ın içtihadı birleştirme kararı olmadığı sürece, 3300 TL altındaki alacaklar için de icra takibi başlatılabilir.
İcra ve İflas Yasası 59. Madde bu konuda kişilere bilgi vermektedir. Yasalar tarafından desteklenen bu durum karşısında alacaklı takip esnasında oluşan tüm masrafları borçlu kişiye yansıtabilmektedir. Ortada oluşmuş olan dava masraflarının borçlu kişi ya da kişileri tarafından ödenmesi yönünde yasalar mevcuttur.
İcra mahkemeleri için duruşma yapılması durumunda, aynı zamanda avukatlık ücreti verilmesine hükmedilir. Bu mahkemelerde ise, takip edilen işler için 840,00 TL vekalet ücreti verilmesi gerekir. İcra mahkemelerinde bulunan duruşmalı işler ve dava takibi için de 1.360,00 TL vekalet ücreti ödenir.
İcra Harçları
1. İcraya başvurma harcı 80,70 TL iken 179,90 TL, 2. Değeri belli olmayan icra takiplerinde, icranın yerine getirilme harcı 80,70 TL iken 179,90 TL olmuştur.
Nitekim birçok borçlu düşük miktarlardaki borçları için icra takibi yapılamayacağını düşünmektedir. Kişileri bu düşünceye iten ise Yargıtay'ın 2015 yılında vermiş olduğu bir içtihat oldu. Buna göre; 3.300 TL'nin altındaki alacaklar için Tüketici Hakem Heyetleri'nden karar alınmaksızın icra takibine geçilemeyecektir.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Kişi, icra takibine konu olan borcu tamamen ödediği takdirde, bu ceza düşer." hükmü yer almaktadır. Hükümden de anlaşılacağı üzere bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen borçluya alacaklının talebi üzerine tazyik hapsi verilir.
Bu noktada öncelikle icra takibinin yapılacağı ile ilgili net bir şekilde fikir sahibi olunmalıdır. Kanunlarda yer alan hükümler kapsamında icra takibinin başlatılması için avukat şartı bulunmamaktadır. İcra takibi avukatlar tarafından açılabilmekte olup şahsi başvuru ile de gerçekleştirilmektedir.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır.
Yargı yerleri ile icra ve iflas dairelerinde yapılan ve konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki yardımlara ödenecek ücret; İlk 200.000,00 TL için % 16,00. Sonra gelen 200.000,00 TL için % 15,00. Sonra gelen 400.000,00 TL için % 14,00.
Türkiye'de Türkçesi herhalde Hukuk sigortası oluyor, bunun yaygınlaşmasını herhalde avukatlar istemiyorlardır. Çünkü sigorta müşterisi davayı. kaybederse 2 avukatın ücretini de öder, kazanırsa ödeme yapmaz çünkü karşı taraf ödemek zorundadır.
%25'İ AŞMAMAK ÜZERE DAVA VEYA HÜKMOLUNACAK ŞEYİN DEĞERİ YAHUT PARANIN BELLİ BİR YÜZDESİ AVUKATLIK ÜCRETİ OLARAK KARARLAŞTIRILABİLİR. - BU TAVANI AŞAN SÖZLEŞMELER BELİRTİLEN %25 TAVAN ORANINDA GEÇERLİ OLUR.
Avukat, müvekkili tarafından verilen veya onun namına aldığı malları, parayı ve diğer her türlü kıymetleri, avukatlık ücreti ve giderin ödenmesine kadar, kendi alacağı nispetinde elinde tutabilir.
İcra Takibi Borç İndirimi
Alacaklı veya vekili ile icra dosya kapama hususunda niyetinizi belirterek dosya borcunuzda indirim yapılması talep edilebilir. Ancak bu konuda kurulacak iletişim çok kritiktir. Dolayısıyla mutlaka ankara icra avukatı danışmanlık hizmeti alarak indirim talep etmenizi öneririz.
Öte yandan, bir icra takibi sürecinin memur veya sözleşmeli personelin sicil kayıtlarına işlenip işlenmeyeceği de sıkça sorulan bir sorudur. Ancak, net bir şekilde belirtmek gerekir ki, icra takibi süreci sicil kayıtlarına işlenmez.
Bu düzenlemenin aksine 4857 Sayılı İş Kanunu uyarınca bir işçinin aylık ücretinin en fazla ¼'ü haczedilebilecektir. Dolayısıyla her iki kanun maddesi birlikte değerlendirildiğinde bir işçinin maaşının ¼'ü haczedilebilecektir. ''İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.''
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
İcra takibi kapsamında başlatılacak olan haciz işlemlerinde öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresine hacze gidilmektedir. Eğer borçlunun kayıtlı adresi ailesi ile birlikte yaşadığı ev ise bu eve icra dosyası kapsamında hacze gidilmesi mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri