Onarılmak üzere yetkili servis istasyonuna gönderilen bir malın azami tamir süresi ne kadardır? Azami tamir süresi otomobiller ve kamyonetler için 45 iş günü, diǧer tüm mallar için ise 20 iş günüdür.
Malın tamir süresi en çok 30 işgünüdür. Malın arızasının 15 iş günü içerisinde giderilememesi durumunda, imalatçı-üretici veya ithalatçı; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır.
45 iş günü dolduktan sonra tüketici diğer (bedel iadesi, bedel indirimi veya ayıpsız misli ile değişim) haklarını kullanabilir.
Yetkili teknik servisler kendilerine verilen malın tamirini azami tamir süresinde tamamlamak zorunda. Bu süre de kanunda 20 işgünü olarak belirlenmiş.
KVK ® 20 iş günü içinde dönüş olmazsa firmanın yeni cihaz göndereceğini söylüyor firma mahkemeye başvurmanız gerekiyor diyor. 1 haftalık telefonun arızalanması ayrı sorun, basit bir telefon arızası halledilemedi ve yasal haklarınızı kullanabilirsiniz diye cevap veriliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Ortalama tamir süresi ölçümü yapmak için öncelikle planlanmamış arızaların giderilmesi için harcanan toplam zaman diliminin ve arızanın kaç kez yaşandığının belirlenmesi gerekmektedir. Ardından arıza sayısı, toplam onarım süresine bölünmektedir.
Servis cumartesi günleri çalışsa da çalışmasa da cumartesi günleri 20 iş gününden sayılıyor. Servisin elemanlarını cumartesi günü çalıştırıp çalaıştırmaması servisi bağlıyor tüketiciyi bağlamıyor. Sadece resmi tatil günleri ve pazar günleri 20 iş günü sayımına dahil değil.
Garanti kapsamındaki bir cihaz, aynı arızayı iki kez ya da farklı arızaları dört kez peş peşe tekrarlarsa, üretici firma o ürünü ücretsiz değiştirmek zorunda.
Başka bir ifadeyle, 5 yıldan fazla bir hizmet süresine karşılık, ancak 6. yılın izninin kullanıldığı 7. yıldan itibaren 20 işgünlük yıllık ücretli izin kullanılabilecektir. Dolayısıyla 08.02.2007 yılında işe başlayan bir kişi, 08.02.2013 tarihinden sonra kullanacağı 6. yılın iznini 20 gün olarak kullanabilecektir.
Bir malın arızalanması durumunda, garanti kapsamında tamirde olduğu süre garanti süresine eklenir. Tüketicinin garanti ile ilgili hakları nelerdir? Tüketici arızalanan ürünü için 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 11 inci maddesinde yer alan seçimlik haklarından birini kullanabilir.
Her ne kadar yasada, bu gibi hallerde tamir işinin hangi sürede verileceğine ilişkin bir düzenleme yok ise de; 4077 sayılı Kanunun 13. ve 15. maddelerine göre çıkartılan "Garanti Belgesi Uygulaması Esaslarına Dair Tebliğin 6/3 maddesine göre, Sanayi malının tamir süresi en fazla 30 iş günüdür.
Kasko Hasar Ödeme Süresi
Hasara ilişkin ekspertiz raporunun teslim edilmesinden sonra genellikle 10 gün içerisinde hasar ödemesi yapılır. Sigorta şirketleri, hasarın oluşmasından ve belgelerin teslim edilmesinden sonra 45 iş günü içerisinde ödeme yapmakla yükümlüdür.
Kaza tespit tutanağı TRAMER sistemine yüklendikten sonra, trafik kazası ekspertiz raporu 3 iş günü içinde çıkar.
Yıllık bakım gecikirse araç garanti dışı kalır mı? Yıllık bakımının gecikmesi aracı birçok sorunda garanti dışı bırakmaz sadece bakımda değişmesi gereken parçalardan herhangi birisine bağlı olarak çıkan sorunlarda garanti kapsamında değerlendirme yapılamayabilir.
Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir.
Onarılmak üzere yetkili servis istasyonuna gönderilen bir malın azami tamir süresi ne kadardır? Azami tamir süresi otomobiller ve kamyonetler için 45 iş günü, diǧer tüm mallar için ise 20 iş günüdür.
İş günü ne demektir? Tatil günleri dışında kalan ve çalışılmak üzere yasayla belirlenmiş günlere verilen addır. Çalışma günü olarak da tanımlanmaktadır.
İş Kanununda belirtildiği üzere; “Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir.” Buna göre yapılan iş için öngörülen süre 30 günden az ise süreksiz bir iş anlaşması söz konusu olur.
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi)14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.14 günlük süre, satın alınan bir ürün ise ürünün tüketiciye teslim ...
Arızalı, bozuk, yırtık, kullanım tarihi geçmiş, defolu, özürlü mal ve hizmetlere (ayıplı mal ve hizmetler) karşı tüketici haklarını aramalı. Tüketici; arızalı veya bozuk malı iade edip parayı alabileceği gibi, bozuk ürünü verip yenisi ile değiştirebilir.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Yukarıdaki hesaplamayı, bir yıl içinde kaç iş günü olduğunu ve her gün kaç saat çalışıldığını hesaplayarak de yapabiliriz. Buna göre, bir yıl içindeki yasal toplam çalışma saati: Haftada 5 iş günü x 52 hafta = 260 iş günü/yıl. Her gün 9 saat çalışıldığında, 260 iş günü x 9 saat/gün = 2340 saat/yıl.
2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 3. maddesine göre hafta tatili Pazar günü olarak belirlenmiştir. Fakat işbu kural Pazar günü çalışmanın verimli olacağı birçok iş alanının varlığından dolayı mutlak nitelikte değildir. Pazar günü olmasa da herhangi bir gün hafta tatili olarak belirlenebilir.
D) (Değişik: 20/4/1983 - 2818/1 md.) Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir. Bu Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri