Spin balık avı, sahte balık yemi kullanılarak gerçekleştirilen balık avı tekniğidir. Spin balıkçılık tekniği hem tatlı suda hem de tuzlu su balık avcılığında rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Hem tatlı su hemde tuzlu suda tercih edilme sebepleri sayesinde geniş bir kitleye hitap etmektedir.
Spin kamışları, yapay yemlerle balık avlamak için tasarlanmıştır. Bu kamışlar, hafif ağırlıklı yapay yemlerle kullanılır. Balıkçı, yemi kamışın ucundaki olta hattına takar ve ardından yemi suya atar. Yemin suya düşmesiyle birlikte, balıkçı kamışın koluyla yemi hareket ettirir.
Spin avında sürprizlere açık olmanda fayda vardır. Türkiye deniz, akarsu ve göllerine uygun olan spin olta balıkçılığında Karadeniz ve Marmara sularında lüfer, çinekop gibi balıkların peşinde olurken; Ege Denizi'nde levrek için şansını deneyebilirsin.
Spin kamış 2.70 ebadında olan modeller, kıyı bölgelerinde ve tekne ile açılarak balık avlama ihtiyacınızda kolaylıkla kullanılabilir. Tekli veya set halindeki kamış modellerinden tercih ederek keyifli bir balık avcılığı yapabilirsiniz.
Spin olta takımı seti tipik olarak bir kamış, makara, olta, yemler ve diğer aksesuarları içerir. Zevkli bir deneyim yaşamak için olta balıkçılığı için doğru takım setini seçmek önemlidir. Doğru takım seti, daha fazla balık yakalamanıza ve suda geçirdiğiniz zamanı daha keyifli hale getirmenize yardımcı olacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
LRF ile Spin arasındaki temel fark ekipmanların ve avlanma tarzının farklı oluşudur. Spin balık avında ağır ekipmanlar kullanılır. LRF balık avında ise hafif olta ekipmanları tercih edilir.
Spin Balık Avcılığı
Bu balıklar 5 - 30 gram atarı olan ince ve hassas spin kamışlar ile avlanır. Spin avcılığın da 2 önemli konu vardır. Bunlar kamışın hafifliği ve kamışın atarı. Spin kamışlar 20 - 30 metre uzağa atılabilecek atara ve yormayacak hafifliğe sahip olması gerekir.
Not: Spin veya bot kamışı ile seğirtme tekniği yapmak mümkün olsa dabu kamışlar dikey yük taşımaya uygun olmadığı için çok tercih edilmemelidir.
Kıyı balıkçılığı yapanların mümkün oldukça uzun kamışları tercih etmeleri, balık tutma alanını genişleteceğinden daha verimli olur. Tekne balıkçılığı için ise kısa kamışlar daha uygundur. - Olta kamışının tasarımı kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli özellikler arasında yer alır.
Spin Kamış Kaç KG Çeker? Spin kamışın çekme gücü, genel olarak etiketlenen lb ile ifade edilir. Bu etiketler; 2lb ile 30lb arasında değişiklik gösterebilir. Eğer kamış satın alınacaksa kullanım alanına ve hedeflenen balığa göre doğru bir çekim gücüne sahip çeşit tercih etmek önemlidir.
Spinde 20 gr maket kullanıyoruz mesela yada 14 gr silikon (atıyorum rakamlara rastgele) lrf de 4 gr maket 1 gr silikon, yada 1,5 gr ağırlıklı iğne (jighead) üstne 1 gr lık silikon. :) evet bu kadar hafif malzemelerle yapılıyor LRF.
Boyları 2.10 / 2.40 / 2.70 cm, aksiyonları ise 7-28 / 15-40 / 10-30 gr olan olta kamışları spin balık avcılığında tercih edilmelidir. Olta makinesinde ise 2500 ile 4000 arası makineler tercih edilmelidir. Rıdvan Abi ile Balıkçılık #7 Spin Balıkçılığı Nedir?
Kamış kullanımınızı kolaylaştıracaktır. Bu mesafenin kısa olması ise, kamışı koltuk altına alma şansınız olmadığı için, bileklerinizin aşırı şekilde yorulmasına neden olacaktır. Sahte Balıklar için, 15-40gr atarlı spin kamışlar, silikonlar için ise, 5-25gr atarlı spin kamışlar yeterlidir.
Ayrıca spin kamış ile tekne üzerinden veya kıyıdan avlanma imkanı da vardır. Tekne üzerinden avlanırken derin sularda bulunan büyük balıklara ulaşmak daha kolay hale gelir. Spin kamışları aynı zamanda uzun mesafelere atış yapma yeteneğine sahiptir.
Spin (At-Çek) balık avı tekniği, onlarca yıldır kullanılan son dönemde de fazlasıyla popüler olan bir avlanma yöntemidir. Yemli bir kanca atmayı ve onu dönen bir makaraya sararak balık avı gerçekleştirmenize olanak tanır. Bu yöntem, çok çeşitli balık türlerinin yakalanmasında etkilidir ve öğrenmesi de oldukça kolaydır.
Tabiki yapabilirsin. Ama dikkat etmen gereken bir çok husus var özellikle boğazda. Başlıca dikkat edeceğin noktaları aşağıda belirteyim, gerisi detaylı araştırma ve edineceğin pratik tecrübeyle oluşacaktır.
Ultra Hafif (UL) Kamışlar, İstavrit, İskorpit, Mırmır, Benekli Alabalık, Perch gibi küçük balıkları yakalamak için uygundur. Ağır (H) kamışlar ise genellikle derin deniz de Torik, Orkinos, Kofana, Sinarit gibi büyük ve mücadeleci balıklar için idealdir.
“Balık tutmak bazen nöbetten daha yorucu olabiliyor”
Balığın kıyıya yaklaştığı temmuz-ağustos aylarında kıyıdan 20-30 metre uzaklıklığa spin olta ile atış yapmanız yeterli olacaktır. Her iki olta avcılığında da her zaman bir gözünüz kamışın ucunda, balığın vuruşunu takip etmekte olmalıdır.
Kamış Seçimi;
Kullanılan yemlerin ağırlıklarını da göz önünde bulundurursak aşağı yukarı 10 ila 45 Gram arası (10-30 / 10-40 / 8-35 / 15-45)atar değerlerine sahip MH (Medium Heavy) ve H (Heavy) değerlerinde sert kamışları tercih edebiliriz.
ekim - mart arası diyebilirim.
Jig yapılacak yer 50 m nin altında derinlikte ve deniz durgun ise 120 – 160 gr arası hafif jigler iş görürken daha derin sularda ve akıntı olması durumunda 200 – 300 gr Jigler kullanılabilir.
Küçükten büyüğe doğru 1000, 2000, 3000, 4000, 5000, 6000, 8000'lik olta makinesi çeşitli kafa boyutlarını ifade eder. Yanındaki sıfırlar atılarak 20'lik, 40'lık gibi isimlerle de kısaltılır. 1000-3000 arası hafif, 4000-5000 orta, 6000-10000 arası modeller iri balıklar için uygundur.
Karbon Kamış
Et kalınlığı daha ince olduğundan, aynı ağırlık çekerindeki fiber kamışlara göre daha ince ve daha estetiktir. Et kalınlığı az ve kamış hafif olduğu için, kamışın ucundaki hareket daha hassas hissedilir. Karbon, daha sert bir malzemedir, bu sebeple kırılganlığı fiber kamışlardan fazladır.
Gece saatlerinde balık tutmak isteyenler için en ideal saat 04:00 ila 09:00 aralığıdır. At çek hangi saatte yapılır? At çek sabah ve akşam saatlerinde yapılır.
(4) Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri