Yaşam boyu gelişim yaklaşımı, bireyin doğumla başlayıp ölümle sona eren yaşamındaki gelişimini inceler. Bu yaklaşım psikoloji, psikiyatri, antropoloji, sosyoloji ve geriatri gibi çok sayıda disiplini ilgilendiren disiplinler arası bir yaklaşımdır.
İnsanın gelişimini daha iyi gözlemek ve anlamak için gelişim psikologları insan belirli yaşlarda ve belirli becerilerin odaklaştığı dönemler içinde incelemektedir. Gelişim yaşam boyu devam eden bir süreçtir.
Yaşam Boyu Gelişim. İnsanın doğumdan yaşlılığına kadar nasıl değiştiğini inceler. Yaşam boyunca bir insan tüm yönleriyle değiştiği için gelişim psikolojisi biliş, dil, sosyal, vb. davranışların yaşam boyu değişimini ele alır.
Yaşam Boyu Kariyer Gelişimi
Super (1990) ise, kariyer gelişiminin yaşam boyu devam eden bir süreç olduğunu savunmaktadır. Bu doğrultuda Super (1957), yaşam boyu yaşam alanı kuramını ortaya atmıştır.
Yaşam boyu, ömür boyu devam eden kariyer gelişim sürecini ifade etmektedir ve Super'ın mesleki gelişim dönemleri ile ilişkili bir kavramdır. uygulanmasıdır. Super'a göre bireyler büyürken kendi rolleri, kişilik özellikleri ve yeteneklerine ilişkin bir bakış açısı geliştirirler.
İlgili 39 soru bulundu
Yaşam boyu gelişim yaklaşımı, bireyin doğumla başlayıp ölümle sona eren yaşamındaki gelişimini inceler. Bu yaklaşım psikoloji, psikiyatri, antropoloji, sosyoloji ve geriatri gibi çok sayıda disiplini ilgilendiren disiplinler arası bir yaklaşımdır.
Kariyer süreci, erken dönemde başlayan, anaokulundan; lise, üniversite ve meslek seçimine her alanı kapsayan bir süreçtir. Bireyin, kariyer inşası neredeyse doğduğu andan itibaren başlar. Bu anlamda, hedeflerin erken belirlenmesi daha doğru bir harita çıkartmak için son derece önemlidir.
Yaşam boyu gelişim yaklaşımı, bireyin doğumla başlayıp ölümle sona eren yaşamındaki gelişimini inceler. Bu yaklaşım psikoloji, psikiyatri, antropoloji, sosyoloji ve geriatri gibi çok sayıda disiplini ilgilendiren disiplinler arası bir yaklaşımdır.
(i) Bebeklik Dönemi (ii) Đlk çocukluk (Okul Öncesi) Dönemi (iii) Son Çocukluk (Okul) Dönemi (iv) Ergenlik Dönemi (v) Genç (Đlk)Yetişkinlik Dönemi (vi) Orta Yetişkinlik Dönemi ve (vii) Đleri Yetişkinlik Dönemi.
Büyümenin en hızlı olduğu dönemlerden biri de ergenlik dönemidir. Bu dönemde çocuk biyolojik değişim ve olgunlaşmasını tamamlayarak yetişkin görünümüne girer. Ergenlik, erinlik dönemini de içine alan beş-altı yıl süren bir dönemdir.
veya almadan kendi öğrenme ihtiyaçlarını tanımlayabilme, öğrenmek için girişimde bulunabilme ve kaynak belirleyebilme, öğreneceği bilgiye ilişkin doğru öğrenme stratejisi seçip uygulayabilme ve öğrenme sonuçlarını değerlendirebilme sürecidir.
Dolayısıyla yaşam- boyu öğrenen bireylerin; Öğrenme ilgi ve gereksinimini saptayabilen, • Öğrenme inancına sahip, • Öğrenmeye istekli ve merakı olan, • Bilgi okuryazarı, • Öğrenme motivasyonuna sahip, • Öğrenmede kararlılık gösteren ve • Öğrenmeyi düzenleyebilen kişiler olması beklenmektedir.
Gelişimle, daha önceleri döllenmeden fetüse, bebeklik, çocukluk ve son olarak da ergenliğe kadar sınırlı olan eski yaklaşım yerine artık gelişimi, yaşam boyu devam eden bir süreç olara anlamlandırmaktayız.
BOY KISALIĞI
Lineer büyümenin en fazla olduğu dönem ilk 2 yıl ve puberte dönemidir. İlk yıl bebekler 25 cm; 2. Yıl 10-12 cm uzar. 2 yaş ile puberte dönemi arasındaki büyüme hızı yılda yaklaşık 6 cm'dir.
Zigot oluştuktan sonra başlayan mitoz bölünme, organizma belli bir büyüklüğe erişinceye kadar tüm soma hücrelerinde ve bazı hücrelerde (kemik iliği vb.) hayat boyu devam eder. Mitozda her hücrenin çekirdeğinde kromozomlar kendini eşler. Eşler, ana hücrenin bölünmesiyle oluşan iki yavru hücreye verilir.
İnsan vücudunun gelişimi aşamaları gamet, zigot, insan embriyonik gelişimi, fetüs, bebek, yeni yürüyen, çocuk, ergenlik öncesi, ergen, genç erişkin, orta yaş, ileri yaş aşamalarıdır.
Gelişim: Doğum öncesinden başlayıp ölüme kadar devam eden sistemli ve olumlu davranış değişikliği. Gelişme: Gelişim süresi içerisinde ortaya çıkan üründür. Büyüme: Boy kilo artışıdır. Organizmada yaşanan somut nicel ,fizyolojik gözüken artıştır.
Yaşam boyu öğrenme kavramı kısaca, “insanların “beşikten mezara” kadar süren öğrenme amaçlı çeşitli etkinliklerini ifade eder. bilgi, beceri ve yetilerin geliştirilmesi amacıyla yapılan, ister örgün ister yaygın ya da doğal, sürekli devam eden, bütün amaçlı öğrenme etkinliklerini kapsar.”
Yaşam boyu öğrenme; kişisel, toplumsal, sosyal ve istihdam ile ilişkili bir yaklaşımla bireyin; bilgi, beceri, ilgi ve yeterliliklerini geliştirmek amacıyla hayatı boyunca katıldığı her türlü öğ- renme etkinlikleri olarak tanımlanmaktadır.
İnsan hayatı doğum öncesi, bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık olarak dönemlere ayrılmıştır.
Uyanış ve Farkında Olma: 5 – 12 yaşları arası çocukta meslek bilincinin oluşmaya başladığı dönemdir. Bu dönem okul öncesi dönemden başlayarak ilkokul dönemini kapsar. 2. Meslekleri Keşfetme ve Araştırma: Bu dönem 12–15 yaşlarını kapsar.
Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, bilişsel, dil, duygusal, sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme kaydeden değişimidir.
Bireysel kariyer geliştirme sürecini 6 aşamada değerlendirmek mümkündür: Kariyer olanaklarını keşfetme Araştırma Kariyer kararını verme Kariyer hedefleri belirleme Kariyer stratejileri geliştirme ve uygulama Bireysel olarak kariyer ilerlemesini değerlendirme Kariyer Olanaklarını Keşfetme Kariyer yönetimi sürecinde ilk ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri