İhsan Eliaçık, 'Yaşayan Kur'an Türkçe Meal-Tefsir' adlı çalışmasının 'İslam Dini'nin temel nitelikleri açısından sakıncalı unsurlar içerdiği' gerekçesiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yasaklandığını duyurmuştu.
İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık'ın “Yaşayan Kur'an Türkçe Meal-Tefsir” adlı kitabı için basım, dağıtım yasağı ve toplatma kararı verildi. İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen karara gerekçe olarak ise “İslam dininin temel nitelikleri açısından sakıncalı unsurlar içermesi” gösterildi.
Karara gerekçe olarak “İslam dininin temel nitelikleri açısından 'sakıncalı unsurlar içermesi'” gösterildi.
Demokratik İslam Kongresi (DİK) ve Antikapitalist Müslümanlar oluşumunda yer alan ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık'ın hakkında basım, dağıtım yasağı ve toplatma kararı verilen kuran meali “Yaşayan Kur'an” kitabının yasağı kaldırıldı.
Dr. Gazi Özdemir'in Şira Yayınları'ndan çıkan “Son Davet Kur'an” isimli meali, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılan bir dava sonucu yasaklandı, Avukat Celal Ülgen kararı 'ifade özgürlüğüne darbe' diye tanımladı.
İlgili 16 soru bulundu
'İSLAM DİNİNİN TEMELLERİ AÇISINDAN SAKINCALI'
Eliaçık, 'Yaşayan Kur'an Türkçe Meal-Tesfir' adlı çalışmasının 'İslam Dini'nin temel nitelikleri açısından sakıncalı unsurlar içerdiği' gerekçesiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yasaklandığını duyurdu.
Hanefî ve Hanbelî âlimler eskimiş, yıpranmış veya okunamayacak hâlde olan Mushafları ya da Allah lafzının ve Kur'ân âyetlerinin yazılı olduğu kâğıtları ve kitapları toprağa gömmek gerektiğini belirtmişlerdir (Haskefî, ed-Dürrü'l-Muhtâr, 30; İbn Teymiyye, Mecmu'u'l-Fetâvâ, 12/599; Buhûtî, Keşşâf, 1/137).
İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık'ın hakkında basım, dağıtım yasağı ve toplatma kararı verilen Kuran meali, “Yaşayan Kur'an” kitabının yasağı kaldırıldı.
Kur'ancılar, Kur'an'ın dini kanun ve İslami rehberlik için tek kaynak olduğunu savunur, bununla birlikte hadis ve sünnet gibi dış kaynakları kabul etmezler.
İhsan Eliaçık, bu haftaki Kürsü Sohbetleri'nde İslam'da namazın yeri ve önemine dair bilgiler paylaştı. İhsan Eliaçık, namaz kılmamanın bir cezasının olmadığını da söyledi.
Yüce Rabbimizin öğütleri ve buyruklarını öğrenmek maksadıyla, Kur'an-ı Kerim'in meal ve tefsirlerini okumak gerekli olmakla birlikte okunan bu tercümelerin Kur'an olarak isimlendirilmesi caiz olmadığı gibi mealin Kur'an yerine okunması da doğru değildir. İbadet olarak okunduğunda Kur'an aslî lafızlarıyla okunmalıdır.
Peygamber Efendimiz (SaV) hayızlı (adetli), lohusa ve cünübün Kur'an okuması ile ilgili şöyle buyurmuştur; "Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan bir şey okuyamaz." (Tirmizi, Taharet,) ayrıca Hz. ali (ra) de şöyle demiştir: "allah Resülünü cünüplüğün dışında Kur'an okumadan bir şey alıkoymazdı."
Meal Arapça kökenli bir kelimedir, "meydana gelen netice", "mana", "anlam", "sonuç" anlamlarına gelir. Kur'an mealleri Kur'an'ı oluşturan sure ve ayetlerin tümünün Arapça dışında bir dile yazarın anladığı mana üzerinden aktarımıdır ve bu açıdan tercüme'den farklıdır.
“Hz. Peygamber(asm) kimdir?” sorusuna verilebilecek en isabetli cevap, “O Yaşayan Kur'an'dır…” olacaktır. Yaşayan Kur'an'ı(asm) rehber edinmenin yolu, onu Kur'an ölçeğinde Misyonu, Vizyonu ve Aksiyonuyla tanımaktan geçer.
Picopat. Elmalılı Hamdi Yazır'ın meali gayet iyi ve güzeldir. Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği ile Kuran-ı Kerim'i Türkçeye çevirmiştir.
Meşhur hadislere inanmayan da kâfir olur. (
Çünkü bu zatların yaşadığı tevâtür hâlini almıştır. İnkârı mümkün değildir.
Kur'an-ı Kerim'de hadîs kelime- si temel anlamında birçok yerde geçmektedir. 9 Tâhâ, 20/6; Nâziât, 79/15. 10 Zâriyât, 51/24. 11 Burûc, 85/17. 12 Ğâşiye, 88/1. 13 Mü'minûn, 23/44. (İbret kıssaları haline getirilen diğer kavim için bkz.
Arapça'da “korumak, ezberlemek” mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir.
"Kuran-ı Kerim'in, Hazreti Peygamber'e Mekke ve çevresindeki insanları uyarmak için Arapça indirildiğini söylüyor ve şunu da ilave ediyorlar: 'Kuran-ı Kerim yalnızca Mekke ve çevresindekiler için Arapça olarak indirilmiştir.
Vahiylerin 13 yılı Mekke, 10 yılı da Medine döneminde olmak üzere 23 yıl sürer. Buna göre Mekke'de gelen vahiyler "Mekkî", Medine'de gelen vahiyler ise "Medenî" olarak isimlendirilir.
Evet, cennette Kur'an okunabilecektir.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
Okunamayacak derecede yıpranmış Kur'ân-ı Kerîmlerle, âyet yazılı sayfaları hürmetli şekilde temiz şeylere sarıp ayak altına gelmeyen boş toprağa gömmelidir. Kur'ân sayfalarını ateşe atıp yakmayı fukaha pek münasip görmemektedir. Kur'ân dışındaki dinî kitapları, tefsir, hadîs gibi eserleri ise yakmakta mahzur yoktur.
Antika Kuranı Kerim Nasıl Anlaşılır? Antika Kuranı Kerim'ler eski İslam dönemleri içerisinde ilim adamları ve okuryazarlar tarafından yazılmıştır. Bu tipteki kutsal kitapların değerleri paha biçilemeyecek ölçektedir. Kutsal bir kitabın antika olup olmadığı uzman ekspertizlerimiz tarafından tespit edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri